1.000.000 de lei pentru protejarea patrimoniului industrial al Reșiței. Primăria a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului

 

În 2021 Reşiţa aniversează 250 de ani de la aprinderea primelor furnale, moment care a marcat naşterea siderurgiei la poalele Semenicului, şi are şansa de a salva de la ruină o parte din patrimoniul industrial al oraşului.

 

Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) pune la bătaie 1.000.000 de lei, finanţare nerambursabilă, pentru protejarea patrimoniului industrial al Reşiţei prin lucrări de întreţinere şi reparaţii curente. Instituţia a anunţat deschiderea unei noi sesiuni de finanțare pentru protejarea monumentelor istorice, prin programul Timbrul Monumentelor Istorice (o taxă extrabugetară destinată finanţării lucrărilor de protejare a monumentelor istorice), subprogramul de acţiuni tematice, în cadrul căruia a fost inclus un apel dedicat patrimoniului industrial din Reșița cu prilejul aniversării, în 2021, a 250 de ani de siderurgie. Alături de Reşiţa, în subprogramul de acţiuni tematice a mai fost inclus doar municipiul Timişoara, Capitală Europeană a Culturii în 2023.

 

Finanțare pentru 10 proiecte. Pentru cel puțin 10!

 

În cadrul subprogramului de acţiuni tematice „Reşiţa, 250 de ani de siderurgie”, pot fi finanţate cel puţin 10 proiecte, suma maximă care poate fi solicitată pentru un proiect fiind de 100.000 lei. Finanţările sunt acordate pentru diverse tipuri de lucrări de întreţinere a imobilelor, cum ar fi „refacerea integrităţii şi funcţionalităţii sistemelor de acoperire gen şarpante sau învelitori şi a sistemele de colectare şi evacuare a apelor pluviale, jgheaburi, burlane, vazoane, sisteme de prindere, rigole, precum şi instalarea de sisteme paratrăsnet. De asemenea, pot fi executate lucrări la finisajele exterioare, inclusiv pavaje sau pardoseli, care pot include şi mici lucrări de conservare a componentelor artistice integrate în aparatul decorativ al faţadelor şi a componentelor tehnice precum şi lucrări la tâmplăriile exterioare: porţi, ferestre, vitrine, obloane. Nu în ultimul rând, pot fi executate lucrări la utilaje şi echipamente tehnice care fac parte integrantă din monumentul istoric”, informează reprezentanţii INP.

 

Proiectele pot fi depuse online, pe platforma dedicată Timbrului Monumentelor Istorice, între 25 ianuarie și 1 martie 2021. Solicitanţii pot depune în cadrul unei sesiuni maximum două proiecte, finanţarea fiind acordată atât persoanelor fizice sau juridice, cât şi instituţiilor care deţin în proprietate un imobil monument istoric sau au drept de superficie, de concesiune sau de folosinţă pentru o durată mai mare de 25 de ani pentru un asemenea imobil. Documentele necesare înscrierii sunt disponibile pe pagina www.patrimoniu.ro/timbru. Potrivit reprezentanţilor INP, „perioada de punere în aplicare a proiectelor este cuprinsă între data semnării contractului, estimată a fi 1 mai, și 31 octombrie 2021”.

 

Ioan Popa: „Este o primă încercare de punere în valoare a patrimoniului nostru industrial” 

 

Consiliul Local Reşiţa a făcut, deja, primul pas în acest sens şi a aprobat, în ultima şedinţă din 2020, încheierea unui protocol de colaborare între municipalitate şi Institutul Naţional al Patrimoniului. „Reşiţa este un oraş industrial al cărui istoric se roteşte în jurul exploatărilor de fier şi a producţiei de oţel, dar în urma demolărilor masive şi a proceselor de ecologizare au mai rămas puţine clădiri care să amintească de începuturile Uzinei de Fier sau, mai apoi, de Combinatul Siderurgic. Iar în absenţa unei strategii de refuncţionalizare, există o probabilitate ridicată ca şi acestea să dispară. Problema nu e doar locală, în România reabilitarea patrimoniului industrial are puţine exemple de succes, iar acest proiect este o primă încercare de punere în valoare a patrimoniului industrial al municipiului Reşiţa”, a explicat primarul Ioan Popa.

 

Pe lângă colaborarea legată de implementarea proiectelor ce vor fi selectate în cadrul subprogramului de acţiuni tematice „Reşiţa, 250 de ani de siderurgie”, protocolul încheiat între municipiul Reşiţa şi INP prevede organizarea la Reşiţa a Forumului Patrimoniului Cultural, un eveniment internaţional care va marca atât Zilele Europene ale Patrimoniului, cât şi împlinirea a 250 de ani de viaţă industrială la Reşiţa. De asemenea, protocolul prevede şi implementarea unei strategii de cunoaştere, conservare, recuperare şi punere în valoare a patrimoniului industrial al Reşiţei.

 

Muzeu al istoriei industriale, la Reşiţa

 

Pe de altă parte, primarul Ioan Popa are în plan amenajarea unui muzeu al istoriei industriale la Reşiţa, proiect la care colaborează cu profesorul universitar Rudolf Gräf, de la Universitatea Babeş-Bolyai, originar din Reşiţa. „Pe profesorul Gräf l-am abordat, l-am rugat să ne ajute conceptual să realizăm un muzeu al istoriei industriale. Dânsul şi-a manifestat disponibilitatea, fiind acum în pensie. Avem câteva întâlniri să vedem cât de mare ar trebui să fie acest muzeu, unde să îl poziţionăm, domnia sa să ne dea nişte exemple de bune practici din Germania. Încercăm să facem acest muzeu al istoriei industriale în care să integrăm câteva lucruri realizate la Reşiţa în ultimii 200 de ani”, a declarat edilul Ioan Popa.

 

Explicație foto: Reșița în urmă cu cinci decenii. Credit foto: Aurel Săndulescu (reproducere: Francisc Csonka). Sursă: FB Muzeul Cineastului Amator

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite