1,4 miliarde de euro pentru modernizarea sistemului energetic național. Pe listă se regăsesc și două proiecte derulate de Transelectrica în Caraș-Severin

 

Banca Europeană de Investiții a transferat, săptămâna aceasta, aproximativ 1,4 miliarde de euro din Fondul pentru Modernizare pentru finanțarea proiectelor strategice în sectorul energetic din România. Printre acestea figurează și două proiecte de inters pentru județul Caraș-Severin.

 

În total, Fondul pentru modernizare a pus 2,4 miliarde de euro la dispoziția a șapte țări beneficiare – România, Cehia, Polonia, Lituania, Ungaria, Slovacia și Croația – banii reprezentând o contribuție la modernizarea sistemelor energetice din aceste state, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în sectorul energetic, industrial și al transporturilor și pentru a le sprijini să își îndeplinească obiectivele în materie de climă și energie pentru 2030. Cea mai mare sumă o va primi România – 1,39 milioane de euro, diferența de bani urmând să fie distribuită astfel: 520 milioane de euro către Cehia;  244,2 milioane de euro – Polonia; 85 milioane de euro – Lituania; 74,3 milioane de euro – Ungaria; 49,5 milioane de euro – Slovacia și 40 milioane de euro – Croația.

 

 „Sprijinind țările Uniunii Europene cele mai afectate de tranziția energetică, Fondul pentru modernizare contribuie la finanțarea combaterii schimbărilor climatice acolo unde este cel mai necesar. În cadrul ultimului ciclu de plăți, Fondul a pus la dispoziție 2,4 miliarde de euro pentru sprijinirea a 45 de propuneri de investiții, cu scopul de a ajuta statele membre beneficiare să își modernizeze sistemele energetice și să își îmbunătățească eficiența energetică. Fondul pentru modernizare este  un instrument-cheie în accelerarea tranziției Uniunii Europene către o energie curată și în sprijinirea implementării strategiei RePowerEU recent lansate”, a declarat vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Ambroise Fayolle.

 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a prezentat care sunt proiectele strategice în sectorul energetic din România pentru care se alocă finanțare din Fondul pentru modernizare.  Este vorba despre:

 

– Trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Săcălaz – Arad, etapa II;

– Trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Săcălaz – Arad, etapa III;

– Trecerea la 400 kV LEA Brazi Vest – Teleajen – Stâlpu;

– LEA 400 kV Gădălin – Suceava;

– Construirea unui parc fotovoltaic pe halda Bohorelu – UMC Jilt;

– Construirea unui parc fotovoltaic pe halda exterioară cariera Pinoasa – UMC Pinoasa;

– Construirea unui parc fotovoltaic pe halda Rovinari Est;

– Construirea unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenușă și zgură închise din SE Ișalnița;

– Construirea unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenușă și zgură închise din SE Rovinari;

– Construirea unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenușă și zgură închise din SE Turceni;

– Construcția unui parc fotovoltaic pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 1 – Roșia – Rovinari;

– Construirea unui parc fotovoltaic pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 2 – Roșia – Rovinari;

– Construire centrală pe gaze în ciclu combinat Ișalnița;

– Construire centrală pe gaze în ciclu combinat Turceni;

– Proiect pilot – Retehnologizarea Stația Alba Iulia în concept de stație digitală;

– Instalarea a două mijloace moderne de compensare a puterii reactive în stațiile Sibiu Sud și Bradu;

– Optimizarea funcționării LEA 400 kv existente în SEN, folosite în interconexiune și pentru evacuare putere din centrala nucleară Cernavodă și centralele de energie regenerabilă din Dobrogea, prin montarea de sisteme de monitorizare on-line (tip SMART GRID);

– Sistem de contorizare și de management al datelor de măsurare a energiei electrice pe piața angro.

 

„Reamintesc că au fost aprobate fonduri și pentru modernizarea rețelelor de distribuție energie electrică, în valoare totală de 1,2 miliarde euro, din care peste 100 milioane de euro au fost alocați miercui, 8 iunie. De asemenea, la sfârșitul anului 2021 au fost transferați 22.9 milioane de euro, tot din Fondul pentru Modernizare, pentru proiectul: Linie Electrică Aeriană (LEA) 400 kV Constanța Nord – Medgidia Sud, propus de CNTEE Transelectrica SA”, a precizat ministrul Virgil Popescu.

 

Fondul pentru modernizare sprijină investiții în următoarele domenii: producția de energie electrică din surse regenerabile, modernizarea rețelelor energetice și eficiența energetică în sectorul energetic, în industrie, în clădiri și în transporturi, și înlocuirea producției de cărbune cu combustibili cu intensitate scăzută a emisiilor de carbon.

 

Sursa foto: American Public Power Association on Unsplash

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available