15 din cele 16 centre de vaccinare anti-COVID-19 din Caraș-Severin rămân închise din cauza lipsei vaccinului

Reducerea cantității de vaccinuri livrate săptămâna aceasta în țările Uniunii Europene de către compania Pfizer a dat peste cap planurile autorităților cu privire la etapa a doua de imunizare împotriva COVID-19. În Caraș-Severin ar fi trebuit să funcționeze 16 centre de vaccinare în zece localități, însă cu excepția unuia singur, la Reșița, niciun alt centru nu va fi deschis, deocamdată.

În prezent, etapa a doua a campaniei de vaccinare, în cadrul căreia pot fi imunizate persoanele de peste 65 de ani, bolnavii cronic și angajați din domenii esențiale, se derulează doar în spitalele din Caransebeș, Oravița și Moldova Nouă, în centrele înființate în prima etapă pentru imunizarea personalului din domeniul sanitar. Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, aici au fost administrate, în ultimele 24 de ore, 426 de vaccinuri, după cum urmează: 162 la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, 150 la Spitalul Orășenesc Oravița și 114 la Spitalul Orășenesc Moldova Nouă.

Pe hârtie, autoritățile din Caraș-Severin au pregătit alte 16 centre: patru în Reșița, câte două în Caransebeș, Oravița și Bocșa și câte unul în Băile Herculane, Moldova Nouă, Oțelu Roșu, Ezeriș, Slatina Timiș și Bozovici. În realitate, doar două centre din Reșița (cele de la Liceul de Arte „Sabin Păuța” și de la Școala Gimnazială „Mihai Peia”) și câte unul în celelalte localități sunt efectiv gata să își înceapă activitatea, dar acest lucru nu se va întâmpla în perioada imediat următoare întrucât nu vor primi, deocamdată, vaccinuri.

CITEȘTE ȘI: Reșițenii se pot programa la vaccinare începând de mâine. Centrul de la Liceul de Arte se deschide luni, 25 ianuarie

Excepție de la această „regulă” impusă de faptul că Pfizer a limitat temporar producția vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat împreună cu BioNTech, în vederea îmbunătățirii capacității de producție, face centrul din incinta Sălii de sport a Liceului de Arte „Sabin Păuța” din Reșița (foto). Pentru deschiderea acestuia începând cu data de 25 ianuarie s-a reușit obținerea unei derogări, în contextul în care centrul de vaccinare de la Spitalul Județean de Urgență Reșița destinat personalului medical, situat la etajul III al Staționarului 1, nu a putut fi avizat pentru etapa a doua de imunizare întrucât nu puteau fi asigurate circuitele necesare pentru populație. „În situația în care Spitalul Județean ar fi identificat un alt spațiu de 100 de metri în interiorul spitalului, în care să se poată vaccina și populația, s-ar fi procedat la fel ca la Caransebeș, Oravița și Moldova Nouă, dar și ca în alte județe din țară. Adică, s-ar fi continuat vaccinarea acolo și pentru faza a doua, pentru populație”, a declarat prefectul județului Caraș-Severin, Cristian Gâfu.

Tehnic și teoretic stăm bine. Tactica și practica ne omoară

În ceea ce privește demararea etapei a doua de vaccinare în celelalte localități cuprinse în campania de imunizare împotriva COVID-19, reprezentantul Guvernului în teritoriu dă asigurări că din punct de vedere tehnic toate lucrurile sunt puse la punct. „Pentru moment, avem problema vaccinului, dar aceasta este o problemă națională, nu ține de județul Caraș-Severin. Când vom fi anunțați de la București că se vor trimite vaccinurile, vor putea fi activate și celelalte centre, cel puțin câte unul în fiecare dintre localitățile prevăzute”, a precizat Cristian Gâfu.

Până acum, în Caraș-Severin au fost distribuite 5.506 de doze de vaccin anti-COVID-19, dintre care 546 au ajuns în județ în ultimele 24 de ore. În total, de pe 31 decembrie 2020, când a început campania de vaccinare și în Caraș-Severin, au fost administrate 3.669 doze de vaccin: 1.289 la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, 1.096 la Spitalul Județean de Urgență Reșița, 745 la la Spitalul Orășenesc Oravița, 421 la Spitalul Orășenesc Moldova Nouă și 118 la Spitalul Orășenesc Oțelu Roșu.

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available