35 de milioane de euro, bani aruncați la gunoi?! Prețul incompetenței nu este suportat nici acum de incompetenți!

Bani investiți degeaba. Deponeul ecologic de la Lupac e în reparații, deși nu a funcționat nicio secundă! Află ce explicații dă Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin. Și ce intenționează să facă Ioan Popa, primarul Reșiței.

 

Deși ar fi trebuit să fie dat în folosință la începutul anului 2016, deponeul ecologic de la Lupac a fost recepționat abia în ianuarie 2018, dar nu funcționează nici în prezent.

 

Consiliul Județean Caraș-Severin, titularul proiectului în valoare de 35 de milioane de euro, nu reușește să avanseze un termen rezonabil pentru remedierea problemelor care blochează punerea în funcțiune a deponeului, dar invită primăriile să acționeze în instanță firma care execută lucrările acolo. Primarul Reșiței spune că va intenta proces, dar nu firmei, ci Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Intercom Deșeuri.

 

Lucrările la Centrul de management integrat al deșeurilor, așa cum este denumit în proiect deponeul de la Lupac, au început în 2014 și au fost finalizate în 2018, cu o întârziere de doi ani față de termenul inițial. Finalizarea lucrărilor nu a însemnat, însă, punerea în funcțiune a centrului unde ar trebui să fie sortate, tratate și depozitate deșeurile din întreg județul. Dimpotrivă, înainte ca aici să ajungă vreun kilogram de gunoi, au început să apară probleme tehnice majore.

 

Mai întâi, în mai 2018, s-a produs dislocarea bazinului de egalizare a levigatului (apa murdară care provine din depozitul de deșeuri). Mai exact, din cauza unei erori de proiectare care nu a ținut cont de conformația solului, bazinul s-a ridicat deasupra terenului cu aproape doi metri, fapt ce împiedică funcționarea stației de tratare și, implicit, a întregului sistem. „În acest moment a fost semnat contractul de execuţie pentru bazinul de levigat. A fost o singură firmă care a depus o ofertă. Am semnat acest contract de finanţare, iar ţinând cont de vreme am semnat şi ordinul de începere. Sigur, există şi posibilitatea din partea constructorului de a contesta acest ordin, dar din punctul meu de vedere se pot executa anumite lucrări în această perioadă”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.

 

Apoi, în urmă cu exact un an, din cauza ninsorilor, acoperișul stației de sortare a cedat și a fost gata-gata să se prăbușească peste echipamente și utilaje de zeci de milioane de lei. Nici până în prezent, această defecțiune nu a fost remediată. Președintele Consiliului Județean explică de ce: „Am avut un diferend cu firma, cu constructorul, legat de soluţia propusă şi de soluţiile pe care domniile lor le solicitau şi le-am explicat faptul că nu pot pune ei condiţii, ci ei vor trebui să predea hala la parametrii pe care îi avea în momentul în care contractul a fost atribuit acestei firme de construcţii. Firma va trebui să depună proiectul tehnic ce urmează a fi analizat la nivelul Consiliului Judeţean, după care să treacă la execuţie”.

 

Când se va întâmpla acest lucru, nimeni nu știe însă. În tot acest timp, primăriile din județ plătesc sume uriașe pentru a transporta deșeurile la sute de kilometri distanță. Deșeurile colectate din Reșița ajung la Oradea, operațiune care a costat, până acum, bugetul local peste 1,5 milioane de euro. O pagubă pentru care, potrivit edilului Ioan Popa, Primăria Reșița nu va acționa în instanță firma care a executat lucrările la deponeu, ci ADI Intercom Deșeuri, fiind luată în calcul inclusiv ieșirea din această asociație.

 

Pe de altă parte, Primăria Reșița intenționează să facă un parteneriat cu o companie austriacă în domeniul reciclării ambalajelor tip PET. „Înainte să ajungă la deponeu, PET-urile vor fi luate și vor fi transformate în granule. Ei au fabrici în Austria și Polonia și încercăm să îi convingem să vină la Reșița”, a anunțat edilul-șef al municipiului, Ioan Popa.

 

Sursă foto: caon.ro, care anunța la 8 ianuarie 2018 că autorităţile judeţene tocmai au predat amplasamentul către operator, după ce avusese loc recepţia finală a investiţiei. Județul intră în rândul lumii civilizate, se titra atunci în caon, spre deliciul lui Silviu Hurduzeu și al părintelui politic al acestuia, Ion Mocioalcă… Iată că au trecut de atunci aproape doi ani, iar județul tot n-a intrat în rândul lumii civilizate. Dar Hurduzeu e tot președinte de județ…

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite