Consiliul Județean (CJ) Caraș-Severin va solicita Agenției Naționale pentru Resurse Minerale licența de exploatare a surselor de ape terapeutice și geotermale din fostul perimetru de exploatare Băile Herculane 1. Ulterior, se va asocia cu Aquacaraș și Primăria Băile Herculane în vederea livrării apei către operatorii de turism din stațiune la cele mai mici prețuri.
Solicitarea licenței de dare în administrarea Consiliul Județean Caraș-Severin a lucrărilor miniere de exploatare a surselor de ape terapeutice și geotermale din fostul perimetru de exploatare Băile Herculane I a fost aprobată în ședința CJ de ieri, 19 februarie, și vine ca urmare a faptului că, la începutul acestui an, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) nu a mai prelungit termenul de valabilitate a licenței pentru SC Hercules SA, societate care exploata apele terapeutice de pe Valea Cernei din anul 2002. Motivul invocat de cei de la ANRM pentru a nu mai prelungi licența a fost acela că societății Hercules SA îi lipsesc fondurile necesare pentru lucrările de reabilitare a captărilor și sistemului de distribuție a apei minerale terapeutice, întrucât se află în faliment. Potrivit președintele CJ, Romeo Dunca, inițiatorul proiectului de hotărâre ce vizează solicitarea licenței de exploatare, Consiliul Județean dispune, în acest moment, de banii necesari pentru investiții: „A avea licența nu este suficient, toată rețeaua de transport a apelor termale este a unui operator privat și nu vom putea livra noi apă. Deci, trebuie făcute investiții care au fost evaluate, cu ani în urmă, la 9.000.000 de lei. Consiliul Județean are, astăzi, forța financiară să facă aceste investiții. Avem în excedent 13.000.000 de lei nedistribuiți care vor putea fi alocați. Fără investiții imediate nu se poate funcționa normal. 90% din resursă se duce pe apa Cernei, nu pe a sâmbetei, dar cam tot aia e. Acolo e o risipă foarte mare”.
Președintele CJ le-a explicat consilierilor cărora le-a cerut votul că acest demers de preluare a licenței de exploatare a apelor geotermale de la Băile Herculane de către Consiliul Județean are ca scop final distribuirea resursei naturale la cele mai mici prețuri pentru consumatori, în speță, operatorii de turism din stațiune. „Prețul la care operatorul de turism plătește apa ar trebui să fie cel mai mic. Între agenția care dă această licență și cel care plătește efectiv nu mai trebuie să fie nimeni. Acolo nu are voie să fie niciun intermediar, acolo nu are voie să fie nicio firmă care să aibă vreun interes sau vreun primar sau președinte de Consiliu Județean care să poată, rotind robinetul, micșorând debitul sau mărind debitul, să-l folosească ca robinet electoral. Consiliul Județean, prin mine, asta dorește să facă”, a spus Romeo Dunca.
Mai exact, planul președintelui CJ este ca, după obținerea licenței, să urmeze o asociere cu Aquacaraș și Primăria Băile Herculane. „Operatorul de apă și canal al județului, care este din ce în ce mai performant, să vină să se ocupe de mentenanță, noi ca și Consiliu Județean, să punem absolut toți banii necesari ca să refacem infrastructura de transport a acestei apei termale și apa să ajungă la cel mai mic preț posibil în fiecare pensiune și dacă rămâne, decât să meargă pe Cerna, mai bine o dăm locuitorilor, să aibă la robinet. Și dacă mai rămâne, să ducem conducta și până la Topleț, să facem și acolo pensiuni cu apă termală. Deci, apa trebuie să ajungă la cel mai mic preț. Dacă astăzi se plătește 10 lei pe metru cub, din care 2 lei primește ANRM și 8 lei ia compania privată care gestionează, nu este ok. Noi, dacă vom putea să dăm această apă cu 5 lei, cu 4 lei sau chiar cu 3 lei, o vom face. Și Primăria rămâne să-și încaseze banii din impozitele pe care le vor plăti cei care sunt mulțumiți că au investiti bani în turismul din Caraș-Severin, nu să fie căpușați pe o parte și pe alta”, a explicat Dunca.
Proiectul de hotărâre inițiat de președintele Romeo Dunca a fost aprobat de toți consilierii prezenți, cu o excepție. Cel care s-a opus inițiativei a fost Doru Coșei, consilier județean PNL din Băile Herculane. „Apele geotermale de la Băile Herculane au aparținut dintotdeauna comunității de acolo. În urmă cu 20 de ani, PSD, cu Iosif Armaș și camarila de la București au venit acolo și ne-au jefuit. 22 de clădiri din patrimoniul orașului Băile Herculane au fost deturnate, la fel și licențele pentru apele termale. Haideți să nu facem din nou aceeași greșeală. Apele termale aparțin UAT Băile Herculane. Orașul Băile Herculane are perimetrul acestor izvoare și nu-și va da niciodată acordul pentru a primi o altă entitate această licență, în speță Consiliul Județean Caraș-Severin”, și-a motivat Coșei votul împotrivă. Acesta a făcut și un apel cătri ceilalți consilieri să i se alăture – „Domnul președinte are un plan economic foarte bun, eu îl susțin, dar nu voi susține niciodată ca aceste ape ale orașului Băile Herculane să aparțină altcuiva. Voi vota împotriva acestui proiect și vă rog să faceți la fel pentru că orașul Băile Herculane are capacitatea de a gestiona această apă geotermală, la fel cum toate orașele stațiuni au aceste licențe” –, dar fără niciun succes.
Romeo Dunca a precizat, la finalul ședinței, că urmează să discute cu reprezentanții Primăriei Băile Herculane pentru a găsi o cale comună de acțiune după preluarea licenței: „Toată infrastructura aceea de transport a apei este o veche moștenire, sunt tot felul de conducte care aparțin unei societăți comerciale. O să înțelegem de cât timp avem nevoie pentru a face noi o rețea, pe banii Consiliului Județean, prin priceperea celor de la Aquacaraș și prin înțelegerea și concursul dat de Primărie. Pentru că sper ca Primăria să nu se opună și să ne dea avize dacă noi vrem să facem o rețea nouă de transport. Pentru asta, intenția mea este ca, după ce obținem licența, să chemăm la discuții și Primăria, și operatorul, să punem toate datele problemei pe masă și să vedem în mod corect cum putem să facem ca această bogăție a subsolului să ajungă la pensiuni”.