A scăzut interesul pentru voluntariat? 24 de participanţi din patru ţări se reunesc în Caraş-Severin pentru a găsi răspunsuri şi soluţii la această provocare

 

24 de participanți din România, Polonia, Republica Cehă și Croaţia vor desfăşura diferite activități și ateliere în care vor cunoaște și dezbate de ce este important să fii mai activ în comunitatea locală și ce oportunități au tinerii prin voluntariat, în cadrul proiectului Active Citizens Today, derulat de Asociaţia de Binefacere Pro Vitam din Reşiţa, împreună cu o serie de parteneri. 

 

Active Citizens Today este un schimb de tineri, finanțat de Erasmus+, în care 24 de participanți din România, Polonia, Republica Cehă și Croația se reunesc pentru a discuta, învăța și experimenta ce înseamnă voluntariatul. Activitatea va avea loc la Pensiunea „La Padure” din Brebu, judeţul Caraş-Severin, în perioada 10-19 august.

 

„Proiectul încearcă să răspundă la una dintre problemele cu care se confruntă comunitățile locale, astăzi în Europa. Este vorba despre lipsa cetățenilor activi în comunitate.  Din cauza situațiilor de pandemie, tinerii sunt implicați din ce în ce mai puțin în activități civice, ceea ce face ca organizațiile locale să aibă mai puțini voluntari și să realizeze mai puține activități decât înainte. Într-o perioadă în care este importantă și este necesară solidaritatea și uniunea între oameni, am decis să creăm și să implementăm acest proiect pentru a ajunge la tinerii din comunitățile noastre”, explică reprezentanţii Asociaţiei de Binefacere Pro Vitam.

 

Potrivit acestora, în actualul context socio-economic și cultural există riscul ca interesul, dorința și motivația tinerilor de a descoperi ce este cu adevărat important în viața lor, cum să lucreze împreună în grup și cum să fie empatici cu alți membri ai societății să se diminueze. „Astfel, ei pot ajunge să urmărească lumea pasivi sau să dezvolte caracteristici comportamentale antisociale care descriu nerăbdarea, intoleranța și iresponsabilitatea față de societate și fata de locurile lor de muncă. Pentru a ieși din acest sistem vicios, prin implementarea acestui schimb de tineret, ne propunem să explorăm conceptul de voluntariat și să dezvoltăm conștiința de sine prin insuflarea unor valori pro sociale. În același timp, dorim să prezentăm participanților oportunitățile și beneficiile programului Erasmus+ precum și ale Corpului European de Solidaritate”, explică reprezentanţii asociaţiei.

 

Proiectul este finanţat prin programul Erasmus+, Acţiunea Cheie 1, Mobilităţi pentru Tineret. Partenerii oficiali ai proiectului sunt: Asociația de Binefacere Pro Vitam – Reșița, România; HEureka Generator – Zamość, Polonia; Brno for you – Brno, Republica Cehă; Teacher Lab – Slatina, Croaţia. Iar partenerii locali pentru acest eveniment sunt: Asociația Nevo Parudimos – Reșița, România; Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” – Pașcani, România şi Colegiul Național „Diaconovici-Tietz” – Reșița, România.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available