Kuhntop
Inchide

Iti e pofta de ceva dulce? Iti recomandam sa pregatesti Clatite Banatene

Vineri, 25 Aprilie 2014
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita.ro - Iti e pofta de ceva dulce?  Iti recomandam sa pregatesti Clatite Banatene resita.ro - Iti e pofta de ceva dulce? Iti recomandam sa pregatesti Clatite Banatene

Ingrediente Clatite Banatene:

Aluat pentru clatite
3 oua
300 de grame de faina Arpis
300 de ml. de lapte
250-300 de ml. de apa minerala sau lapte
3 linguri de unt topit (optional)
1 praf de sare
optional: 1-3 (maximum) linguri zahar
1 plic de zahar vanilat, coaja rasa de lamaie (optional)
aproximativ 50 de ml. de ulei Arpis pentru prajit

Ingrediente umplutura pentru 8 clatite
250 de grame de branza de vaci
5 oua
2 linguri de extract de vanilie sau 2 plicuri de zahar vanilat
200 grame de smantana dulce
250 de grame de zahar
stafide
unt pentru uns vasul gratinabil
optional, coaja rasa de la 1 portocala

Preparare Clatite Banatene:
Se pregateste aluatul de clatite folosind ingredientele necesare. Se prajesc 8 clatite, cat mai subtiri si se scot pe o farfurie. Pentru umplutura, branza se amesteca cu 1 ou intreg, 50 de grame de zahar, stafidele, putina coaja rasa de portocala (optional) si 1 lingura de extract de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat. Se pregateste sosul de vanilie: se separa ouale, galbenusurile se mixeaza cu 1 lingura de extract de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat, 80 de grame de zahar si smantana. Clatitele se umplu cu amestecul de branza si se impacheteaza ca sarmalele. Clatitele astfel pregatite se aseaza intr-un vas termorezistent uns cu unt, presarand fulgi de unt si pe deasupra. (O alta optiune este sa se monteze clatitele in vase mai mici de tip gratin, in care sa intre cate doua clatite pentru fiecare portie.). Se toarna peste clatite crema de galbenusuri si smantana si se dau in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius.
Cat timp clatitele se gatesc in cuptor, albusurile se bat spuma tare cu sarea, se adauga zaharul ramas (120 de grame) si se continua sa se bata pana cand zaharul e complet dizolvat si se obtine o bezea ferma, lucioasa. Dupa aproximativ 10 minute, cand crema de galbenusuri pare sa se inchege pe la marginile vasului, se scoate vasul din cuptor si se monteaza rapid pe deasupra bezeaua, care se poate turna cu lingura sau cu un pos pentru ornare cu deschizatura stelata, dupa preferinta. Tot optional, se poate presara desupra bezelei putina coaja rasa de portocala. Se reintroduc clatitele in cuptor pana se caramelizeaza bezeaua si se servesc imediat, fierbinti. Clatitele banatene se pot monta in portii individuale de cate doua persoane sau pe platou, socotind cate doua clatite pentru fiecare mesean (varianta preferata si atunci cand se fac clatitele acasa) si se pot, de asemenea, flamba cu un coniac bun, pentru o servire spectaculoasa. Reteta a fost lansata de Hanul Ana-Lugojana, aflat pe drumul ce leaga Lugojul de Faget si s-a raspandit in tot Banatul, fiind promovata de Laura Laurentiu pe blogul Retete ca la mama. Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti”, derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis.

   

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Cloudy

13°C

Resita

Cloudy

Umiditate: 42%

Vant: 35.40 km/h

  • 12 Dec 2017

    Mostly Cloudy 15°C 8°C

  • 13 Dec 2017

    Showers 12°C 5°C

Curs Valutar

Rieker