Kuhntop
Inchide

Inca o reteta traditionala din Banatul Montan. Nu esti carasan daca nu ai gatit macar o data mancare de brozbe

Vineri, 23 Mai 2014
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita.ro - Nu esti carasan daca nu ai gatit macar o data mancare de brozbe. resita.ro - Nu esti carasan daca nu ai gatit macar o data mancare de brozbe.

Astazi va provocam cu o noua reteta traditionala.

Ingrediente:

Brozbe – napi (pot fi inlocuiti cu sfecla rosie)
Un ciolan sau carne de porc
Faina Gold Maya
Ulei
Piper si sare dupa gust
Smantana (pentru servire)

Mod de preparare
Se curata brozbele de coaja si se rad pe razatoarea de mere. Se calesc impreuna cu putina ceapa. Peste brozbele rase se adauga apoi un ciolan crud sau carne de porc si se calesc impreuna, pana se inmoaie carnea. Se presara cu faina Gold Maya ca la ciuspais, adaugandu-se in mancare, dupa gust, putin piper macinat si se mai lasa pe foc aproximativ 10 minute.

Secretul bucatarului
Pentru o culoare placuta a mancarii si avand in vedere ca napii se gasesc mai greu, in prepararea "Mancarii de brozbe" se poate folosi sfecla rosie in loc de napi; mancarea va avea o culoare foarte "apetisanta" insa va pastra gustul dulceag ca si in cazul in care ar fi fost folositi napi.

Mod de servire
In mancarea gata preparata, cand este servita, se mai poate adauga smantana, pentru un gust dulce-acrisor.

Conform Dictionarului Edimologic Roman (1958-1966) termenul broajba/ broajbe cu variantele sale brojba, bro(a)sba, bro(a)zba, brojbe, bro(a)sbe, bro(a)zbe inseamna nap, find imprumutat din cuvantul sarb "broskva" ce inseamna "gulie". Conform vocabularului botanic "Plantele cunoscute de poporul roman" aparut in 1906 (autor ZACH. C. PANTU), la inceputul secolului 20 termenul "Broajbe/Brozbe" si derivatele sale erau folosite cu sensul de napi, napi porcesti, napi curecesti si rapita. In prezent, cuvantul "brozbe"/"broajbe" etc. este folosit cu diferite sensuri, in diferite zone ale tarii desemnand legume cu aspect sferic, din familii apropiate: semnifica sfecle sau napi in judetul Hunedoara (pe Valea Jiului: brozbe vacesti = sfecla furajera, brozbe de mancare = napi, iar in satul Barastii Iliei brozbe = sfecle), are sensul de varza (in Moldova), gulii (in Ardeal – M-tii Apuseni) sau rapita (in alte zone). In Maramures, broazbele sau brozbutele au sensul de sarmale si de capatani.  "Brozbele" cu semnificatia "napi" se gasesc destul de rar in acest moment, fiind cultivate in zone restranse din Banat (zona Caransebes - Resita) si din Ardeal (zona Hunedoara – Valea Jiului). Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara "Descopera traditiile culinare romanesti!" derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya. Reteta veche din Banat "Mancare de brozbe" este folosita in comuna Brebu Nou, Judetul Caras-Severin (Banat). Reteta banateana a fost obtinuta cu sprijinul Prof. Dr. Mircea Rusnac (Istoria Banatului) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei "Descopera traditiile culinare romanesti!".

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Cloudy

6°C

Resita

Cloudy

Umiditate: 86%

Vant: 11.27 km/h

  • 13 Dec 2017

    Rain And Snow 11°C 3°C

  • 14 Dec 2017

    Scattered Showers 8°C 2°C

Curs Valutar

Rieker