Cateva reguli simple pentru a nu provoca incendii. Pompierii ingrijorati din ce in ce mai mult de lampioane

Joi, 12 Iunie 2014
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita.ro - Pompierii ingrijorati din ce in ce mai mult de lampioane resita.ro - Pompierii ingrijorati din ce in ce mai mult de lampioane FOTO: resita.ro

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Semenic" al judetului Caras-Severin, atrage atentia asupra pericolului pe care il reprezinta folosirea lampioanelor.

Pompierii atrag atentia ca, potrivit legislatiei privind apararea impotriva incendiilor, lansarea lampioanelor nu necesita emiterea de avize/autorizatii privind securitatea la incendiu. Utilizatorii trebuie insa sa stie ca, avand in vedere faptul ca lampioanele zburatoare sunt propulsate de aerul cald generat de flacara produsa dupa aprinderea unui element combustibil, "utilizarea focului deschis in locuri cu pericol de incendiu si pe timp de vant este interzisa...". Tinand cont ca la nivel international, s-a constat ca lampioanele zburatoare au constituit surse de producere a incendiilor la constructii, in general inalte si foarte inalte (balcoane, copertine, terase etc.), la vegetatie uscata si la paduri, cei care folosesc lampioanele trebuie sa respecte instructiunile producatorului de utilizare in siguranta a lampioanelor zburatoare. Lampioanele zburatoare vor fi lansate doar de catre persoane adulte responsabile, fiind lansate numai in spatii exterioare deschise, largi, la distanta mare de arbori, linii de alimentare cu energie electrica sau alte zone potential a fi puse in pericol. Lampioanele nu se vor lansa la o distanta mai mica de 10 km de orice aeroport sau cale rutiera circulata, lumina acestora putand fi interpretata ca un semnal luminos ce poate deruta ori distrage atentia pilotilor sau conducatorilor auto. Lampioanele se vor lansa numai in conditii meteo favorabile (fara vant). In cazul in care vantul bate usor, este necesara asigurarea asupra faptului ca lampioanele zburatoare lansate nu se vor deplasa deasupra participantilor la evenimente, cladirilor, arborilor, aeroporturilor, soselelor circulate sau in orice alta zona unde acestea pot genera incidente cu efecte negative asupra vietii, bunurilor si mediului. Cei care vor lansa aceste lampioane vor asigura dotarea locului de desfasurare a evenimentului cu mijloace de stingere adecvate, pentru a se putea actiona operativ in caz de incendiu.

 

   

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Mostly Cloudy

-5°C

Resita

Mostly Cloudy

Umiditate: 78%

Vant: 8.05 km/h

  • 14 Dec 2018

    Snow 2°C -6°C

  • 15 Dec 2018

    Snow 1°C 0°C

Curs Valutar