Camera de Comert Industrie si Agricultura Caras-Severin, elibereaza avize de forta majora

Miercuri, 09 Iulie 2014
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita.ro - Camera de Comert Industrie si Agricultura Caras-Severin, elibereaza avize de forta majora resita.ro - Camera de Comert Industrie si Agricultura Caras-Severin, elibereaza avize de forta majora FOTO: resita.ro

Fenomenele meteorologice din acest an au efecte dezastruoase pentru intreaga economie: hectare de teren agricol afectate, recolte calamitate.

Toate acestea afecteaza puternic agentii economici care opereaza in agricultura, industria agro-alimentara, industria lemnului, transporturi, turism etc. In aceste conditii, pentru a veni in sprijinul firmelor afectate, CCIA Caras-Severin poate elibera avize de forta majora, care exonereaza firma de raspunderea contractuala, in cazul in care obligatiile contractuale nu pot fi onorate datorita unor spete care conform legii pot fi considerate forta majora. Conform Legii nr. 335 / 2007, camerele de comert si industrie din Romania sunt singurele institutii abilitate legal sa avizeze existenta cazurilor de forta majora si influenta acestora asupra executarii obligatiilor comerciantilor si sa emita certificate de forta majora. Forta majora semnifica, potrivit Art.1351 alin.2 din Codul Civil, orice eveniment "extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil"’, intervenit dupa nasterea obligatiei, care face imposibila executarea acesteia si care inlatura raspunderea debitorului fata de creditor. Aparitia unui caz de forta majora si, deci, posibilitatea invocarii sale produce doua efecte semnificative, general acceptate:
·  mai intai, efectul cel mai vizibil, al exonerarii de raspundere, al inlaturarii (temporare) a raspunderii subiectului care avea o obligatie si care nu a putut fi realizata sau a fost realizata intarziat, ca urmare a cazului de forta majora;
·  mai apoi, efectul suspendarii raportului juridic afectat, si implicit a obligatiei care a fost intarziata sau zadarnicita de evenimentul extraordinar care semnifica forta majora.
Emiterea avizului de atestare a cazului de forta majora presupune cateva obligatii. Astfel, solicitantul se poate adresa in scris CCIACS, prezentand cauza de forta majora, unde si cand a fost localizata, ce efecte a produs, cu ce consecinte fizice si valorice si cum se justifica acestea. De asemenea, se va prezenta unde si la ce foloseste avizul de atestare a fortei majore pe care l-a solicitat. Avizul de forta majora se emite in baza documentelor doveditoare (originale sau copi xerox conforme cu originalul), solicitantul asumandu-si intreaga raspundere pentru veridicitatea datelor si a documentelor depuse exclusiv de solicitant. Documentele vor cuprinde: contractul comercial afectat din evenimentul de forta majora, cuprinzand clauza de forta majora;  atestari de la organele, autoritatile si institutiile abilitate, de la caz la caz (altele decat CCIACS), privind existenta si efectele evenimentului invocat, localizarea acestuia, momentul inceperii si incetarii evenimentului; notificari adresate partenerului contractual in legatura cu aparitia evenimentului invocat si efectele sale asupra derularii operatiunilor contractuale; Planse fotografice realizate inaintea, pe parcursul si eventual dupa producerea evenimentului (daca este cazul); Evaluari / experitize efectuate de experti autorizati asupra fenomenului precum si a daunelor suferite. In situatia indeplinirii tuturor conditiilor legale si / sau de conformitate cu prevederile contractuale se emite avizul de atestare a cauzei de forta majora.  Relatii suplimentare se pot obtine la sediul CCIACS ,Str. Petru Maior 71, Resita, jud. Caras-Severin, tel.: 0255 215 829, fax: 0255 220 114 sau Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
 

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Mostly Clear

-8°C

Resita

Mostly Clear

Umiditate: 100%

Vant: 12.87 km/h

  • 04 Ian 2019

    Mostly Cloudy -2°C -6°C

  • 05 Ian 2019

    Partial inorat -1°C -5°C

Curs Valutar