Imprimă această pagină

Chisarau trimis in judecata de DNA. Procurorii il acuza pe fostul director de la Moldomin de folosirea unor informatii secrete

Vineri, 25 Iulie 2014
Evalueaza articolul
(1 Vot)

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a lui Iacob Chisarau fost director general al S.C. MOLDOMIN S.A.

 

In sarcina lui Chisarau s-a retinut infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii. Alaturi de el au fost trimisi in judecata Sorin Berchemis, fost director general la S.C. IPROMIN S.A si Gabriel Neamtu fost sef al structurii de securitate din cadrul S.C. IPROMIN S.A.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
 „ La data de 29.04.2011, inculpatul CHISARAU IACOB, in calitate de director general al S.C. MOLDOMIN S.A., a permis accesul reprezentantilor societati comerciale MINECO AG la documente (pentru studierea si fotocopierea acestora) ce contin date si informatii geologice, de natura tehnica, cu caracter de informatie clasificata. Aceste informatii, existente la S.C. MOLDOMIN S.A. ca baza de date geologice si care se refereau la perimetrul Moldova Noua – Mina Centrala, au fost puse la dispozitie reprezentantilor firmei respective, fara acordul prealabil al autoritatii competente. Inculpatul CHISARAU IACOB a pus la dispozitia reprezentantilor MINECO AG aceste date si informatii clasificate, in mod cu totul interesat de obtinerea unei functii in cadrul acestei firme, avand in vedere ca societatea MOLDOMIN se afla in insolventa, iar bunurile au fost scoase la licitatie. Pentru serviciile sale, inculpatul a fost recompensat de S.C. MINECO AG, recompensa constand in angajarea acestuia pe o perioada nedeterminata, fiind remunerat cu suma de aproximativ 2.000 lei/luna, in perioada decembrie 2011 – aprilie 2012. La data de 16.10.2012, inculpatul BERCHIMIS SORIN, in calitate de director general la S.C. IPROMIN S.A., a permis accesul unui cetatean rus, colaborator al MINECO AG, pentru studierea si fotocopierea mai multor documente care contineau date si informatii geologice, de natura tehnica, cu caracter de informatie clasificata si informatii confidentiale, cu privire la resursele minerale existente in perimetrul Moldova Noua. Acest lucru s-a realizat fara autorizarea si/sau acordul prealabil al autoritatii competente. In ziua de 19.10.2012,  cetateanul rus a fost oprit pe Aeroportul International „HENRY COANDA” din Bucuresti, iar cu ocazia perchezitiei corporale efectuate au fost descoperite documentele obtinute de la directorul general al S.C. IPROMIN S.A. – BERCHIMIS SORIN, atat in format electronic (CD), cat si pe suport de hartie. Pentru a ingreuna cercetarile si tragerea la raspundere penala, inculpatul BERCHIMIS SORIN a aprobat 2 documente: Decizia de desecretizare, din 10.09.2012 si Procesul – verbal de declasificare, din 17.09.2012, iar NEAMTU GABRIEL a intocmit si semnat aceste inscrisuri, cunoscand ca in cuprinsul lor se atesta fapte necorespunzatoare adevarului, si anume ca cele doua inscrisuri au fost antedatate. Cei doi inculpati nu puteau semna, respectiv aproba cele doua inscrisuri atata timp cat autoritatea competenta le-a trimis acceptul de declasificare, prin fax, la data de 04.04.2013.”. In cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti.