(UPDATE) Admisi la facultate fara diploma de Bacalaureat. Universitatile trebuie sa isi refaca rapid strategia pentru anul universitar 2014-2015

Miercuri, 10 Septembrie 2014
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita.ro - Admisi la facultate fara diploma de Bacalaureat resita.ro - Admisi la facultate fara diploma de Bacalaureat FOTO: resita.ro

Incredibil, dar adevarat. Candidatii care au picat examenul de bacalaureat sau nu s-au prezentat la examene, se pot inscrie la facultati.

Aceasta posibilitate a aparut in metodologia de organizare a colegiilor si a fost publicata deja in Monitorul Oficial. Ministerul Educatiei da astfel liber la inscrierile la facultate, pentru absolventii care nu au reusit sa obtina diploma de BAC. Inscrierile pot demara chiar din acest an universitar. Obligatia studentilor este insa aceea de a promova examenul in sesiunea urmatoare, lucru ce ar duce automat studentul in anul II. Guvernul Ponta a modificat nu mai putin de 97 de puncte din Legea Educatiei. Reactia mediului universitar nu s-a lasat insa asteptata, senatul mai multor universitati anuntand ca nu vor permite inscrierea unor candidati care nu au trecut testul maturitatii. Reprezentantii Universitatii "Eftimie Murgu" din Resita, au refuzat sa comenteze decizia Guvernului, pana ce vor avea acces la normele publicate in Monitorul Oficial.

(UPDATE)   Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a reactionat la materialele din presa :  "Avand in vedere informatiile, vehiculate de unele surse media, in legatura cu posibilitatea tinerilor fara diploma de Bacalaureat de a urma studiile universitare de licenta, doresc sa fac urmatoarele precizari:

1. NIMENI NU SE POATE INSCRIE LA FACULTATE si nu poate dobandi statutul de student, nicaieri pe teritoriul Romaniei, FARA DIPLOMA DE BACALAUREAT sau adeverinta care sa ateste sustinerea si absolvirea examenelor de Bacalaureat.

2. Metodologia recent adoptata contine chiar in titlul sau sintagma de „INVATAMANT TERTIAR NONUNIVERSITAR”.

3. Conform LEN nr. 1/2001 cu modificarile si completarile ulterioare, universitatile acreditate pot infiinta unitati de invatamant preuniversitar, in speta colegii, la care au acces, ca si pana acum, inclusiv absolventii de liceu fara diploma de Bacalaureat. ACESTE PERSOANE NU AU CALITATEA DE STUDENT SI NU URMEAZA CURSURILE UNEI FALCULTATI, ci, in spatiul oferit de o universitate, desfasoara activitati specifice scolilor postliceale. Drept urmare, la absolvirea colegiului, cursantii primesc o diploma de certificare a calificarii profesionale, nu una de licenta.

4. Ca o forma de stimulare a continuarii studiilor si de integrare a absolventilor de liceu (cu sau fara diploma de Bacalaureat) pe piata muncii, acestia au avut intotdeauna posibilitatea de a urma cursurile unei scoli postliceale. Incepand cu anul scolar 2014-2015, acest lucru se poate face inclusiv in spatiul si sub organizarea unei universitati. Altfel spus, INSTITUTIILE DE INVATAMANT SUPERIOR ACREDITATE POT ORGANIZA SCOLI POSTLICEALE cu o durata de 1-3 ani. STATUTUL ACESTEI FORME DE INVATAMANT ESTE CEL TERTIAR NONUNIVERSITAR."

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Mostly Clear

-8°C

Resita

Mostly Clear

Umiditate: 100%

Vant: 12.87 km/h

  • 04 Ian 2019

    Mostly Cloudy -2°C -6°C

  • 05 Ian 2019

    Partial inorat -1°C -5°C

Curs Valutar