(UPDATE) Procuror carasean retinut de DNA. Valentin Carstea, procuror la Pachetul de pe langa Tribunalul Caras-Severin, a fost retinut pentru luare de mita

Joi, 23 Octombrie 2014
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita.ro - Procuror carasean retinut de DNA resita.ro - Procuror carasean retinut de DNA FOTO: caon.ro

Procurorul Valentin Carstea, de la Parchetul Tribunalului Caras-Severin si, in acelasi timp, profesor la Facultatea de Drept a Universitatii Iosif Constantin Dragan din Lugoj,  a fost retinut de procurorii DNA Timisoara.

Magistratul a fost prins in flagrant pe cand lua mita de la un student caruia i-ar fi dat note pentru un examen la care nu se prezentase, scrie opiniatimisoarei.ro . Anchetatorii anticoruptie de la Timisoara aveau informatii ca procurorul, care este si purtator de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Caras-Severin, ar incasa "atentii" de la studenti pentru a-i promova la examene si au intrat pe fir. Astazi, l-au inconjurat pe profesorul procuror chiar cand prelua mai multe produse electronice. Valentin Carstea a fost condus la audieri la sediul Directiei Nationale Anticoruptie Timisoara.

(UPDATE) Dupa ore intregi de audieri s-a decis ca procurorul Valetin Carstea sa fie cercetat sub control judiciar. Decizia a fost luata in cursul zilei de vineri.La adresa procurorului s-au retinut : doua infractiuni de luare de mita, o infractiune de fals intelectual, doua acte materiale de trafic de influenta si doua acte materiale de complicitate la luare de mita.

"La data de 05.02.2014, inculpatul CÂRSTEA VALENTIN,  în calitate de cadru didactic (conferențiar) la Universitatea Europeană „Drăgan” din municipiul Lugoj,  a promovat o persoană, denunțător în cauză, la disciplina pe care o preda, fără ca denunțătorul, student la unitatea de învățământ menționată, să se prezinte efectiv în data şi locul susţinerii acestui examen. În același context, inculpatul a completat documentele de examinare cu nota opt acordată studentului, prin aceasta atestând falsa realitate că studentul s-ar fi prezentat la susţinerea examenului şi că, în urma verificării, ar fi constatat că nivelul cunoştinţelor acumulate de student la acea disciplină s-ar impune a fi apreciate cu nota 8.
Anterior, în cursul lunii august 2013, în urma unei înţelegeri  cu denunțătorul și apoi la data de  23 decembrie 2013,  inculpatul Cârstea Valentin s-a angajat faţă de denunţător că va desfăşura activităţi persuasive pe lângă alte cadre didactice din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Europene „Drăgan” din Lugoj,  astfel încât să le determine să îl promoveze ilegal pe denunţător la toate examenele pe care acesta urma să le susţină de-a lungul anilor de studii, inculpatul având reprezentarea împrejurării că studentul nu intenţionează şi nici nu se va pregăti la disciplinele de studiu pentru ca, pe baza propriilor cunoştinţe dobândite, să poată promova acele examene.
În schimbul demersurilor descrise mai sus, inculpatul Cârstea Valentin a primit de la denunţător  foloase materiale.De asemenea, inculpatul Cârstea Valentin  a acceptat propunerea de remitere a unui laptop de către denunţător, în schimbul soluţionării favorabile a unei cauze penale aflate în instrumentarea magistratului. În final,  inculpatului Cârstea Valentin  i-a fost remis un televizor color, în valoare de 2969 lei, atât pentru promisiunea de a soluţiona favorabil un dosar penal, cât şi în completarea foloaselor deja remise în lunile august şi decembrie 2013, în legătură cu promovarea, de către denunţător, în mod fraudulos, a tuturor examenelor din anul I.În sarcina inculpatului  Cârstea Valentin  s-a reţinut şi infracţiunea de complicitate la luare de mită în formă continuată, constând în mijlocirea  contactului între denunţător şi un avocat, cadru didactic la aceeaşi instituţie de învăţământ, în scopul ca acesta din urmă, exercitându-şi fraudulos atribuţiunile de titular de catedră, să îl promoveze pe denunţător la examenele susţinute în datele de 12.03.2014 şi 16.10.2014, ocazii cu care denunţătorul i-a şi remis avocatului foloase (o sticlă cu wisky şi un set constând într-o sticlă de cristal pentru băuturi şi şase pahare din cristal).La data de 23 octombrie 2014, inculpatul Cârstea Valentin a mai primit de la acelaşi denunţător bunuri în valoare de 4374 lei.Contravaloarea totală a obiectelor remise inculpatului în perioada august 2013 – octombrie 2014, în scopurile mai sus arătate, a fost de aproximativ 9.000 lei ( aparate electrocasnice, electronice și produse alimentare).", precizeaza DNA intr-un comunicat de presa.
 
 

.

 

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Snow Showers

0°C

Resita

Snow Showers

Umiditate: 86%

Vant: 14.48 km/h

  • 14 Dec 2018

    Snow 2°C -6°C

  • 15 Dec 2018

    Rain And Snow 1°C 0°C

Curs Valutar