Conditiile sunt clare. Ambasada Germaniei a anuntat cine are dreptul de pensie pentru activitatea de munca desfasurata intr-un ghetou

Marți, 24 Februarie 2015
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita.ro -Ambasada Germaniei a anuntat cine are dreptul de pensie pentru activitatea de munca desfasurata intr-un ghetou resita.ro -Ambasada Germaniei a anuntat cine are dreptul de pensie pentru activitatea de munca desfasurata intr-un ghetou

Ambasada Republicii Federale Germania la Bucuresti a transmis cateva precizari cu privire la drepturile privind asa-zisa „pensie de ghetou” ce revine persoanelor, care au desfasurat in timpul regimului national-socialist din Germania in perioada 1933-1945, o activitate de munca intr-un ghetou.

Conform modificărilor legale din anul 2014, se iau in considerare si activitatile derulate intr-un ghetou situat pe teritoriul national al Romaniei in acea perioada. ”Din 2002, in Republica Federala Germania, exista o lege conform careia cei care au desfasurat in timpul regimului naţional-socialist din Germania, in perioada 1933-1945, o activitate de munca intr-un ghetou, sunt indreptatiti, in anumite conditii, la o pensie, asa-zisa „pensie de ghetou”. Aceasta lege a suferit modificari in 2014, astfel incat, acum sunt luate in calcul si ghetouri amplasate „in zona de influenta national-socialista”, ca de pilda cele pe teritoriul national al Romaniei din acea perioada. Date fiind numeroasele interpelari survenite in saptamanile trecute, Ambasada Republicii Federale Germania doreste sa evidentieze in mod deosebit trei aspecte ale acestei legi:

-legea nu se refera la plati cu titlu de recompensa sau despagubire, este vorba doar de plata unei pensii pentru munca prestata intr-un ghetou. Pentru toate drepturile de pensie este necesara o vechime in munca de cel putin cinci ani (60 de luni).

-mostenitorii nu sunt indreptatiti in mod automat sa depuna o cerere de pensie, ci isi pot revendica drepturile, in mod exceptional, dupa decesul persoanei indreptatite, in cazul in care persoana indreptatita a reusit sa depună ea insasi, inca in timpul vietii, o cerere de pensie de ghetou, ori persoana indreptatita a depus o cerere generală de pensie, ulterior datei de 01.06.2006.

 

Cererile de pensie pot fi formulate direct, informal, chiar si in limba romana, si adresate uneia dintre urmatoarele asigurari de pensii:

1)Deutsche Rentenversicherung Nordbayern (Asigurarea germana de pensii a regiunii Bavaria de Nord), 97604 Würzburg,

2)Deutsche Rentenversicherung Knappschaft-Bahn-See (Asigurarea germana de pensii din domeniul mineritului, cel feroviar si fluvial), 44781 Bochum,

3)Deutsche Rentenversicherung Bund (Asigurarea germana la nivel federal), 10704 Berlin.

”Procedura de evaluare si prelucrare a dosarului de cerere de catre Asigurarea germana de pensii este gratuita”, au anuntat reprezentantii Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucuresti. Informatii detaliate privind legea, modificarile legale survenite in 2014 si procedura de depunere a cererii sunt disponibile pe siteul ambasadei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Mostly Clear

-8°C

Resita

Mostly Clear

Umiditate: 100%

Vant: 12.87 km/h

  • 04 Ian 2019

    Mostly Cloudy -2°C -6°C

  • 05 Ian 2019

    Partial inorat -1°C -5°C

Curs Valutar