EFICA la ora bilantului

Luni, 12 Octombrie 2015
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita.ro -EFICA la ora bilantului resita.ro -EFICA la ora bilantului foto : cs-efica.ro

În cadrul proiectului „Practica si consilierea scolara - Instrumente eficiente pentru orientarea în cariera a tinerilor’’ Inspectoratul Scolar Judetean Caras Severin a organizat în perioada 2-4 octombrie 2015, workshop-ul EFICA la ora bilantului.

Evenimentul s-a desfasurat la Baile Herculane si a reunit 150 persoane, respectiv elevi din grupul tinta al proiectului, reprezentanti ai agentilor economici parteneri în proiect, directori de la liceele de unde s-a recrutat grupul tinta si membri din echipa de proiect.

Evenimentul a urmarit realizarea unei analize globale a întregii activitati desfasurate prin proiect, facilitarea interactiunii dintre diversele categorii participante la proces, identificarea bunelor practici acumulate pe perioada implementarii si extrapolarea rezultatelor obtinute în actiuni viitoare, în vederea asigurarii sustenabilitatii proiectului, proiectul EFICA aflandu-se la finalul perioadei de implementare.

Evenimentul a debutat cu mesajul dlui Nicolae Grindeanu, Inspectorul Scolar General, care a multumit elevilor pentru implicarea în proiect si i-a felicitat pentru rezultatele obtinute. Lucrarile workshop-ului au fost continuate de dna Daniela Carasava, Expert Implementare si Evenimente care a prezentat o sinteza a principalelor rezultate obtinute în proiect. Cu analize detaliate pe fiecare activitate în parte au venit coordonatorii specifici, respectiv dna Valeria Ungur, Coordonator Experti Consiliere Profesionala, dna Roxana Georgescu, Coordonator Firme de Exercitiu si dna Rodica Vesa, Coordonator Îndrumator Practica.

Activitatile din cele 8 ateliere de lucru care s-au desfasurat pe parcursul evenimentului au vizat teme de interes pentru elevi si experti deopotriva, cum ar fi Cooperarea - abilitatea transferabila necesara pentru buna integrare pe piata muncii, Top 10 meserii dintre cele mai cautate. Interviu privind ocuparea unui loc pe piata muncii, Competente profesionale, personale si sociale dezvoltate în firma de exercitiu. Idee de afacere în FE – competitor în mediul real, maine. De asemenea, într-un cadru informal, discutiile s-au axat si pe identificarea bunelor practici din proiect, aspecte pozitive si negative din implementare si modalitati de asigurare a sustenabilitatii proiectului.

Avand în centru activitati practice, interactive, atelierele de lucru s-au bucurat de implicarea totala a participantilor. La finalul activitatii pe ateliere, au avut loc sesiuni de întrebari si raspunsuri, respectiv discutii, în care s-au reiterat principalele concluzii rezultate din munca în echipe. O concluzie generala, unanim recunoscuta, este aceea ca acum elevii sunt, într-adevar, mai bine informati despre specificul serviciilor de consiliere a carierei, au o perceptie mai corecta despre beneficiile oferite de acest tip de servicii educationale, sunt mai pregatiti sa întampine cu succes exigentele viitorilor angajatori, începand chiar de la etapa de depunere a candidaturilor pentru ocuparea posturilor vacante si pana la îndeplinirea unei palete largi de sarcini curente de lucru, acoperind domenii variate specifice unei companii. Concluziile desprinse din dezbaterile din cadrul atelierelor de lucru demonstreaza utilitatea activitatilor de consiliere individuala si de grup, a stagiilor de practica performante desfasurate în proiect si a activitatilor desfasurate în firmele de exercitiu. 

Dupa cum au declarat unii elevi: ,,A fost o experienta interesanta si benefica, deoarece ne-a permis sa cunoastem elevi din celelalte licee în care s-a derulat proiectul si sa învatam fiecare din experientele celorlalti. Încercand sa tragem împreuna concluziile acestui proiect am sesizat cat de

 multe lucruri noi am învatat. A fost cea mai frumoasa parte a proiectului.’’ (Mihai-Vasile Calota, Liceul „Mathias Hammer” Anina); ,,Participarea mea la activitatile din proiect a fost benefica. Toate activitatile din cadrul proiectului la care am participat m-au ajutat în primul rand în viata de zi cu zi. Am învatat sa fac loc si altor persoane în propria mea echipa, sa învat sa distribui sarcini si sa nu mai iau asupra mea totul.’’ (Alexandra Oana Duica, Liceul Tehnologic „Dacia” Caransebes).

În cadrul atelierului de bune practici, expertii din proiect, alaturi de directori de licee si agenti economici au purtat dezbateri privind identificarea bunelor practici din proiect, aspecte pozitive si negative din implementare, au analizat modalitatile de valorificare a rezultatelor obtinute si s-au propus masuri concrete ce pot fi implementate în viitor pentru asigurarea sustenabilitatii proiectului.

Astfel, pentru continuarea proiectului, s-au avansat o serie de propuneri din care amintim doar:

utilizarea platformei CCP intranet în toate liceele din judet;

actualizarea paginii de campanie consiliere cu materiale de interes pentru elevi;

instituirea „Saptamanii consilierii” prin introducerea acesteia în Planul managerial al unitatilor de învatamant din judet;

distribuirea si completarea caietului de practica în format electronic în unitatile scolare din judet, pe baza unei machete realizate de inspectorul de specialitate;

continuarea parteneriatelor cu agentii economici din judet;

realizarea unor actiuni cu parintii în „Saptamana altfel” cu scopul constientizarii importantei consilierii pentru facilitarea insertiei pe piata muncii;

preluarea celor 4 firme de exercitiu, înmatricularea la ROCT si continuarea activitatii în FE prin coaching pentru beneficiarii optionalului „Practica în firma de exercitiu” realizat în cadrul proiectului. S-a subliniat faptul ca baza de date arhivata pe suport electronic si pe PC–urile achizitionate prin proiect, alaturi de exemplele de bune practici ale primei generatii de FE sunt o oportunitate pentru continuarea dezvoltarii de competente antreprenoriale astfel încat si elevii liceelor teoretice si vocationale sa poata initia propria afacere sau sa detina cunostinte antreprenoriale la nivelul elevilor care provin de la profilul Servicii.

Pe parcursul dezbaterilor, elevii implicati în proiect si-au manifestat dorinta sa se implice în transmiterea de exemple de bune practici si sustinerea altor elevi, în noile activitati ce se vor derula în viitor în cadru organizat, considerand ca experientele traite în EFICA trebuie transmise catre generatiile viitoare astfel încat sa existe o punte de legatura între actualii si viitorii absolventi.

Proiectul s-a bucurat si de sustinerea directorilor de licee si a agentilor economici prezenti, care au venit cu propuneri concrete privind continuarea activitatilor. Dupa cum declara dna Daniela Dragoi, reprezentant al SC. BENNING POWER ELECTRONICS ROM SCS: ,,Speram ca participarea noastra, ca unitate economica în cadrul careia s-a realizat stagiul de practica al elevilor din grupul tinta, va fi de folos în luarea masurilor pentru asigurarea sustenabilitatii proiectului EFICA. Dorim sa colaboram si în continuare si sa sustinem, în actiunile viitoare, practicile eficiente pentru orientarea în cariera a tinerilor.’’

În ceea ce priveste beneficiile resimtite în urma derularii proiectului, dna Daniela Tocut, Director, Liceul Tehnologic „Trandafir Cocarla” Caransebes, ne-a declarat: ,,Proiectul EFICA a fost pentru elevii scolilor noastre un pas hotarator pentru o viitoare angajare. S-a realizat pasul între scoala si o unitate economica, transformarea din elev în viitor angajat, legatura dintre angajat si angajator. S-a spart bariera, mostenita probabil din familie, dintre cel ce urmeaza a fi angajat si angajatorul <<cu deplina putere>>. S-a realizat primul pas de practica în întreprindere, necesara în oricare angajare. Elevii au fost tratati ca viitori adulti, au fost motivati si valorizati.’’

Proiectul „Practica si consilierea scolara - Instrumente eficiente pentru orientarea în cariera a tinerilor’’ a debutat în 28 aprilie 2014 si este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeste în oameni!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Snow Showers

0°C

Resita

Snow Showers

Umiditate: 86%

Vant: 12.87 km/h

  • 14 Dec 2018

    Snow 2°C -6°C

  • 15 Dec 2018

    Rain And Snow 1°C 0°C

Curs Valutar