Foarte important! S-a modificat legea cu privire la securitatea in caz de incendiu

Luni, 22 August 2016
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita.ro -S-a modificat legea cu privire la securitatea in caz de incendiu resita.ro -S-a modificat legea cu privire la securitatea in caz de incendiu foto: resita.ro

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Caras-Severin a anuntat o modificare legislativa pentru proprietarii care doresc sa obtina avize sau sa autorizeze constructii, precum si alte amenajari.

În urma intrarii în vigoare în data de 16.08.2016 a Hotararii de Guvern nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de constructii si amenajari care se supun avizarii si/sau autorizarii privind securitatea la incendiu, publicata în Monitorul Oficial nr. 628 din 16.08.2016, va informam ca s-a abrogat Hotararea de Guvern nr.1739/2006 pentru aprobarea categoriilor de constructii si amenajari care se supun avizarii si/sau autorizarii privind securitatea la incendiu, publicata în Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.995 din 13 decembrie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Principalele modificari incluse în noul act normativ se refera la urmatoarele aspecte:

Potrivit legislatiei în vigoare, constructiile trebuie sa fie proiectate si executate astfel încat pe timpul unui incendiu sa limiteze propagarea focului si fumului în interiorul edificiului cat si la vecinatati, dar mai ales sa garanteze securitatea persoanelor aflate la fata locului. Astfel, pentru prevenirea situatiilor de urgenta, sunt necesare obtinerea avizelor si autorizatiilor de securitate la incendiu, documente care certifica împlinirea cerintelor esentiale cu privire la securitatea la incendiu.

Actul normativ mentionat are în vedere directionarea activitatii de avizare si/sau autorizare catre acele obiective care necesita masuri suplimentare din punct de vedere al securitatii la incendiu, dar si echiparea corespunzatoare cu instalatii de protectie la incendiu. În acest sens, valoarea de referinta, reprezentata de suprafata, s-a marit pentru unele destinatii, în corelare cu prevederile tehnice specifice.

Pe de alta parte, pentru categoriile de cladiri si spatii care comporta o atentie deosebita din punct de vedere al riscului la incendiu, actul normativ prevede impunerea unei arii mai reduse, de exemplu de 100 mp pentru spatiile publice amenajate la subsol, demisol sau la mansarda, respectiv de 150 mp pentru cele de învatamant, supraveghere, îngrijire sau cazare/adapostire copii prescolari, elevi, studenti, batrani, persoane cu dizabilitati/lipsite de adapost, ori 200 mp pentru spatii avand destinatia de comert ori productie si/sau depozitare, dispuse în cladiri de locuit colective.

Sunt exceptate de la avizare privind securitatea la incendiu anumite constructii, sisteme de instalatii, precum si anumite constructii sau amenajari temporare, care se supun direct autorizarii privind securitatea la incendiu, dat fiind faptul ca etapa autorizarii, în aceste situatii, poate asigura exercitarea unui control suficient pentru conformarea privind securitatea la incendiu.

Adaptarea noilor masuri au ca scop scaderea costurilor administrative pentru anumiti operatori economici, dar si scaderea numarului de solicitari si implicit a perioadei pentru eliberarea avizului/autorizatiei, fara ca aceste aspecte sa diminueze nivelul de securitate.

De asemenea, pentru a se evita crearea unor confuzii în aplicare, documentatiile privind securitatea la incendiu a constructiilor, elaborate si/sau în curs de avizare/autorizare la data intrarii în vigoare a prezentei hotarari, se finalizeaza în conformitate cu prevederile legislatiei în vigoare la data elaborarii acestora.

 

 

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Cloudy

-5°C

Resita

Cloudy

Umiditate: 100%

Vant: 6.44 km/h

  • 18 Dec 2018

    Snow Showers -3°C -6°C

  • 19 Dec 2018

    Partial inorat -2°C -6°C

Curs Valutar