Abonamentele elevilor navetisti se deconteaza integral incepand din 23 noiembrie, potrivit noii legislatii

Marți, 06 Decembrie 2016
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita.ro -Abonamentele elevilor navetisti se deconteaza integral incepand din 23 noiembrie, potrivit noii legislatii resita.ro -Abonamentele elevilor navetisti se deconteaza integral incepand din 23 noiembrie, potrivit noii legislatii

Decontarea integrala a abonamentelor emise de operatorii de transport rutier pentru elevii care nu pot fi scolarizati în localitatea de domiciliu se aplica începand cu 23 noiembrie 2016, data publicarii în Monitorul Oficial si implicit a intrarii în vigoare a noilor prevederi legislative.

Astfel, sumele/kilometru percepute în transportul rutier scolar trebuie sa se încadreze în valorile prevazute în Hotararea Guvernului 863/15.11.2016 pentru aprobarea Metodologiei de calcul si stabilirea tarifului maxim/kilometru aferent abonamentului de transport prevazut la alin. (3) al art. 84 din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011.

În acest sens, tarifele maxime pentru abonamentele acordate elevilor pot varia de la 10 lei (fara TVA) pentru distanta minima de 3 kilometri la 174 de lei (fara TVA) pentru distanta maxima de 50 de kilometri. Abonamentul se emite si deconteaza pe distanta dintre localitatea de domiciliu a elevului si localitatea în care se afla unitatea de învatamant.

Decontarea abonamentelor pentru elevii care nu pot fi scolarizati în localitatea de domiciliu se face pe baza urmatorului calendar: între 1 si 4 ale lunii curente, elevii depun abonamentele emise pentru luna precedenta, între 5 si 8 ale lunii curente, conducatorul unitatii de învatamant transmite datele la inspectoratul scolar judetean, iar între 9 si 10 ale lunii curente, inspectoratul scolar judetene transmite datele catre Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice. Ulterior, Ministerul Educatiei vireaza fondurile necesare efectuarii platilor.

Unitatile de învatamant deconteaza doar abonamente lunare, nu bilete emise zilnic în contul unui abonament. Decontarea abonamentelor se face numai pentru perioada cursurilor. Abonamentele nu se deconteaza pentru perioada vacantelor.

Inspectoratele scolare judetene vor aduce la cunostinta reprezentantilor unitatilor de învatamant, a parintilor si elevilor navetisti ca abonamentele emise la un pret care depaseste tariful prevazut de HG 863/2016 constituie contraventie a operatorilor de transport. Pentru aplicarea si respectarea prevederilor HG 863/2016, inspectoratele scolare judetene vor colabora cu Agentia Teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane, prefecturi si consilii judetene.

Tarifele maxime pentru abonamentele de transport scolar sunt valabile pana la 1 septembrie 2017. Ulterior, autoritatile competente în domeniu vor efectua o analiza amanuntita în vederea actualizarii de Guvern a nivelului tarifelor în functie de noile costuri ale companiilor de transport.

Reamintim faptul ca decizia Executivului face parte din masurile de combatere si reducere a abandonului scolar, în conditiile în care principala cauza o reprezinta costurile aferente participarii la cursuri.

 

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Mostly Clear

-8°C

Resita

Mostly Clear

Umiditate: 100%

Vant: 12.87 km/h

  • 04 Ian 2019

    Mostly Cloudy -2°C -6°C

  • 05 Ian 2019

    Partial inorat -1°C -5°C

Curs Valutar