Acces mai rapid si mai simplu la medicamente gratuite si compensate

Joi, 12 Ianuarie 2017
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita.ro -Acces mai rapid si mai simplu la medicamente gratuite si compensate resita.ro -Acces mai rapid si mai simplu la medicamente gratuite si compensate

Persoanele care sufera de afectiuni grave precum cele oncologice, cardiovasculare, boli rare, etc. – vor avea acces mai rapid si mai facil la medicamente gratuite si compensate.

Guvernul a aprobat  prin Hotarare mai multe modificari prin care se elimina o veriga intermediara administrativa. Dupa modificarile stabilite astazi, pacientii vor putea beneficia de medicamente compensate si gratuite pentru afectiunile mentionate, în baza prescriptiei medicului specialist, fara a mai fi nevoie si de aprobarea comisiilor de experti de la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Casele de Asigurari de Sanatate de la nivel local, dupa caz. Prin urmare, se scurteaza timpul de la momentul diagnosticarii pana la momentul începerii tratamentului, iar în cazul pacientilor pentru care tratamentul a fost deja initiat, continuarea accesului la medicamente se va face mai rapid si mai simplu, fara a mai parcurge aceasta procedura administrativa. Concret, pentru 106 Denumiri Comerciale Internationale (DCI) se elimina obligativitatea aprobarii medicamentelor de catre comisiile de la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Casele de Asigurari de Sanatate de la nivel local. Prescrierea medicamentelor se va face de catre medicul specialist, potrivit protocoalelor terapeutice aprobate prin Ordinul ministrului Sanatatii si al presedintelui CNAS 1301/500/2008, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, pacientii beneficiaza de prescriptie medicala la momentul diagnosticarii, cu încadrarea în criteriile de eligibilitate potrivit protocoalelor terapeutice, asigurandu-se astfel accesul mai rapid la medicamentele necesare. În prezent, la nivelul CNAS comisii de experti aproba un numar de 70 de DCI-uri unice pentru urmatoarele arii terapeutice: afectiuni oncologice, boli rare (ex. hemofilie, scleroza multipla, scleroza tuberoasa etc), afectiuni reumatice, tratamentul hepatitei cronice de tip B si C, tratamentul infertilitatii, obezitate. La nivelul caselor de asigurari de sanatate, comisiile la nivel local aproba 36 de DCI-uri unice pentru urmatoarele arii terapeutice: afectiuni cardiovasculare, tratamentul substitutiv al afectiunilor oncologice, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburari de crestere la copii, scleroza multipla, epilepsie. Comisiile de experti sunt constituite din medici de specialitate în aria terapeutica pentru care se emit deciziile de avizare/neavizare a initierii si/sau continuarii tratamentelor cu medicamente. Actul normativ aprobat de Guvern va intra în vigoare începand cu 1 martie 2017. 

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Mostly Clear

-8°C

Resita

Mostly Clear

Umiditate: 100%

Vant: 12.87 km/h

  • 04 Ian 2019

    Mostly Cloudy -2°C -6°C

  • 05 Ian 2019

    Partial inorat -1°C -5°C

Curs Valutar