O actiune de prevenire si combatere a pirateriei software va ajunge si in Caras-Severin. Patronii vor afla la ce riscuri se expun cand folosesc programe de calculator piratate

Luni, 13 Februarie 2017
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita.ro -O actiune de prevenire si combatere a pirateriei software va ajunge si in Caras-Severin resita.ro -O actiune de prevenire si combatere a pirateriei software va ajunge si in Caras-Severin

Firmele din Caras-Severin vor fi in curand vizitate de politisti si reprezentanti ai producatorilor de programe de calculator dupa ce Inspectoratul General al Politiei Romane a semnat un nou protocol de colaborare cu BSA | The Software Alliance.

Campania se numeste ,,Folosind software nelicentiat îti lasi securitatea la întamplare” si evidentiaza riscurile de securitate si nu numai, pe care si le asuma companiile care folosesc software nelicentiat sau contrafacut.

Conform studiului dat publicitatii la începutul anului 2015, Unlicensed Software and Cybersecurity Threats („Software-ul nelicentiat si amenintarile de securitate informatica”), realizat de IDC la solicitarea BSA, constand în analiza statistica comparativa a ratelor la care software-ul nelicentiat este întalnit pe PC-uri în 81 de tarisi a ratelor la care malware-ul este întalnit pe PC-uri, exista o puternica rata de corelare (r=0.79, pe o scara de la 0 la 1, unde 1.00 este rata maxima de corelare) între utilizarea de software nelicentiat si rata la care se întalneste malware-ul.

Studiul Seizing Opportunity Through License Compliance arata ca 60% dintre angajatii intervievati au mentionat riscurile de securitate asociate cu software-ul nelicentiat ca fiind unul dintre motivele principale pentru a folosi software autorizat si licentiat. Acelasi studiu demonstreaza ca personalul tehnic din cadrul companiilor nu constientizeaza cu adevarat dimensiunea problemelor - Directorii de Tehnologia Informatiei (CIOs) intervievati estimeaza ca 15% dintre angajati instaleaza software pe reteaua interna fara cunostinta lor, dar subestimeaza gravitatea situatiei; studiul arata ca in realitate un numar aproape dublu – adica 26% dintre angajati –instaleaza software neautorizat în retea.

Pe de alta parte, software-ul este protejat legal, iar cei care aleg sa foloseasca software nelicentiat sau sa încalce în alt mod drepturile de autor asupra programelor pentru calculator se pot confrunta cu riscuri legale. Directia de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane a continuat, în 2011-2016, adica dupa semnarea primului Protocol, investigatiile legate de cazuri de încalcare a drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, rezultand peste 1.000 de verificari efectuate. Numai în ultimul an au fost indisponibilizate peste 5.500 de sisteme informatice si suporturi de stocare.

Parteneriatul dintre IGPR si BSA îsi propune sa vina în întampinarea mediului de afaceri în vederea evitarii riscurilor legate de utilizarea de software nelicentiat sau contrafacut prin desfasurarea unor actiuni de informare si prevenire. În cadrul Campaniei se desfasoara activitati comune de informare pentru peste 20.000 de companii mici si mijlocii, care astfel pot beneficia de instrumentele disponibile care sa le ajute sa identifice si sa evite software-ul contrafacut sau nelicentiat si astfel sa gestioneze riscurile asociate acestuia, legale si de securitate informatica.

Software-ul este o resursa fundamentala si un activ valoros pentru orice afacere din zilele noastre. În prezent, se poate opta între variantele clasice si cele moderne de licentiere, astfel încat orice companie se poate dezvolta în siguranta prin folosirea de software original si cu licenta. Solutiile moderne de tip cloud, pe langa avantajul accesibilitatii de oriunde, inclusiv de pe platformele mobile, pot oferi noi posibilitati de gestionare simplificata a licentierii. Atat numarul de utilizatori, cat si perioada de utilizare pot fi usor modificate, în functie de nevoi, ceea ce poate reduce riscurile ce decurg dintr-o licentiere neadecvata sau insuficienta.

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Mostly Cloudy

11°C

Resita

Mostly Cloudy

Umiditate: 87%

Vant: 11.27 km/h

  • 18 Oct 2017

    Mostly Cloudy 22°C 8°C

  • 19 Oct 2017

    Partial inorat 22°C 10°C

Curs Valutar

Rieker