Mai multe persoane au fost puse sub acuzare. Dosarul prin care 13 persoane din Herculane au incasat ilegal indemnizatii de revolutionari a fost trimis judecatorilor

Joi, 16 Martie 2017
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita.ro -Dosarul prin care 13 persoane din Herculane au incasat ilegal indemnizatii de revolutionari a fost trimis judecatorilor resita.ro -Dosarul prin care 13 persoane din Herculane au incasat ilegal indemnizatii de revolutionari a fost trimis judecatorilor

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie au anuntat ca au finalizat cercetarile si au dispus trimiterea în judecata a mai multor persoane care au acordat titluri unor falsi revolutionari.

In baza titlurilor, nu mai putin de 13 persoane din Baile Herculane au incasat lunar bani de la stat. Procurorii i-au trimis in judecata pe urmatorii inculpati:

SANDA ADRIAN (la data faptelor avand functia de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor împotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 - SSPR), TANASE DENISA-CORINA (fost secretar general al SSPR), CECHI CRISTINA-VALENTINA (fost sef serviciu Departament pentru Revolutionari din cadrul SSPR), sub aspectul savarsirii a cinci infractiuni de abuz în serviciu cu consecinte deosebit de grave si a patru infractiuni de abuz în serviciu;

NEAGU GHEORGHE, sub aspectul savarsirii a trei infractiuni de trafic de influenta;

IOSEF IONEL, sub aspectul savarsirii a trei infractiuni de trafic de influenta si a trei infractiuni de fals în înscrisuri sub semnatura privata (sub forma instigarii);

ARANUSI CIPRIAN ALBERT, sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta;

ADAM CRISTIAN, sub aspectul savarsirii infractiunii de cumparare de influenta (sub forma complicitatii);

PADURARU STEFAN si VRANCEANU NELU-ZOLTAN, sub aspectul  savarsirii infractiunii de cumparare de influenta;

AVRAM GEORGE si BLAGA IOAN, sub aspectul savarsirii infractiunilor de cumparare de influenta  si fals în înscrisuri sub semnatura privata;

ANGHELUTA IONITA, sub aspectul savarsirii a doua infractiuni de cumparare de influenta.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut urmatoarea situatie de fapt:

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 95/2014, Legea nr. 341/2004 a recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987 a fost modificata si completata, fiind introdusa o noua categorie de revolutionari si anume ,,Luptator cu rol determinant”, atribuit celor care în perioada 14 - 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declansarea si victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, si-au pus viata în pericol în confruntarile cu fortele de represiune, au ocupat si aparat obiectivele de importanta deosebita, care au apartinut regimului totalitar, doar în localitatile în care, în urma acestor actiuni si confruntari, au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului, respectiv 22 decembrie 1989, ora 12.10.

În aplicarea art. 3 alin. 1 lit. b pct. 3 din Legea nr. 341/2004, conform art. 12 alin. 3 si 4 din  H.G. 1412/2004, asa cum a fost modificata de H.G. nr. 99/2015, au fost determinate localitatile Timisoara, Caransebes, Sibiu, Cugir, Lugoj, Targu Mures, Cluj-Napoca si Bucuresti ca fiind cele în care au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului, urmand ca alte localitati în care au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului, decat cele prevazute la alin. 3, sa fie determinate din acte normative emise în acest sens sau prin documente oficiale eliberate de Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie.

Procedura de obtinere a certificatelor pentru acordarea titlului de ”Luptator cu rol determinant”, prevazut la art. 3 alin. 1 lit. b pct. 3 din Legea nr. 341/2004, consta în avizarea dosarului la nivelul SSPR, deciziile emise în acest sens putand fi contestate la Comisia Parlamentara a Revolutionarilor din Decembrie 1989 (CPRD). Prin patru decrete semnate de presedintele Romaniei, în anii 2015 si 2016, a fost conferit titlul de "Luptator pentru victoria Revolutiei din Decembrie 1989 - Luptator cu rol determinant" unui numar total de 3.505 persoane.

Potrivit probelor administrate în cauza de procurori, o parte din aceste persoane au obtinut însa acest titlu prin încalcarea dispozitiilor legale. În mod concret, procedura de obtinere a acestui certificat, fiind bazata aproape exclusiv pe documente si declaratii provenind de la persoane direct interesate, a favorizat aparitia, atat la nivelul asociatiilor judetene de revolutionari, cat si la nivelul celor doua institutii cu atributii în acordarea acestor titluri  a unor persoane dispuse sa promoveze actiunile revolutionarilor din tara, solicitandu-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obtinerea în mod fraudulos a titlurilor de „Luptator cu rol determinant” în cadrul Revolutiei si, implicit, obtinerea ilegala a drepturilor banesti aferente. Facem precizarea ca, spre deosebire de celelalte categorii de revolutionari, cea la care am facut referire anterior presupune drepturi banesti majorate, în baza titlului respectiv detinatorii primind, începand cu data de 1 ianuarie 2015, o indemnizatie de gratitudine în valoare de 2.020 de lei/luna.

Cu toate ca modificarile aduse Legii nr. 341/2004, prin emiterea OUG 95/2014, au fost determinate de necesitatea promovarii unor masuri care sa descurajeze abuzurile si încalcarea prevederilor legale, prin stabilirea unor criterii clare, fara echivoc, pentru respectarea adevarului istoric, care sa coincida cu realitatea, în raport cu faptele si evenimentele din Decembrie 1989, în vederea acordarii recunostintei statului roman numai persoanelor care au avut un rol determinant la victoria Revolutiei din Decembrie 1989, prin modul în care au actionat membrii Comisiei de avizare din cadrul SSPR, a fost deturnat scopul pentru care legiuitorul a clarificat dispozitiile legale.

Astfel, fara sa fie analizate în mod corect de catre membrii Comisiei de avizare din cadrul SSPR conditiile prevazute în mod expres de art. 3 alin. 1 lit. b pct. 3 din Legea nr. 341/2004 si fara sa se respecte adevarul istoric, au fost create conditiile prin care persoane din localitatile incluse în mod abuziv în categoria celor cu ”rol determinant” au obtinut de la bugetul de stat sume importate de bani, cu titlu de indemnizatie de gratitudine. Probatoriul administrat a relevat ca, pana în prezent, o astfel de persoana, care a parcurs tot circuitul legal si a intrat la plata, a încasat suma de aproximativ 50.000 lei.

            Procurorii au retinut ca activitatea infractionala a inculpatilor functionarilor publici în cadrul Comisiei din structura SSPR pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 92 din Legea nr. 341/2004 – formata din Sanda Adrian (presedinte), Tanase Denisa Corina si Cechi Cristina Valentina (membri) – a constat în încalcarea atributiei prevazute de art. 92 din Legea nr. 341/2004, aceea de analizare si verificare a dosarelor depuse de asociatiile locale de revolutionari si s-a concretizat în includerea în categoria localitatilor în care au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului, a noua orase în cazul carora a fost eludat adevarul istoric.

Din probele administrate a reiesit ca faptele comise au avut drept consecinta prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de 14.047.085 lei, aceasta reprezentand indemnizatiile acordate revolutionarilor începand cu data 1 ianuarie 2015, platite de catre casele judetene de pensii, dupa cum urmeaza:

Targoviste: 3.510.651 lei (80 de persoane au primit indemnizatia de gratitudine din totalul celor 89 care au obtinut titlul de luptator cu rol determinant);

Buzau: 2.107.536 lei (50 de persoane din totalul de 52);

Arad: 2.996.227 lei (64 de persoane din totalul de 68);

Baile Herculane: 545.458 lei (13 persoane din totalul celor 13);

Braila: 2.810.048 lei (64 de persoane din totalul de 67);

Deva: 2.077.165 lei (56 de persoane din totalul de 62);

Piatra Neamt: cereri admise pentru 32 de persoane, care nu au primit pana în prezent drepturile banesti aferente, datorita interventiei organelor de urmarire penala;

Suceava: cereri admise pentru 6 persoane, care nu au primit pana în prezent drepturile banesti aferente, datorita interventiei organelor de urmarire penala;

Hunedoara: prin decizia Comisiei au fost create conditiile necesare pentru ca persoanele care sustin ca au luptat la Revolutie în aceasta localitate sa solicite si sa obtina acordarea titlului si implicit drepturile banesti aferente.

Potrivit rechizitoriului întocmit în cauza, faptele celor trei inculpati savarsite în calitate de membri ai Comisiei ce a avizat includerea localitatilor de mai sus în categoria celor ce permiteau obtinerea titlului de luptator cu rol determinat constituie obiectul material a cinci infractiuni de abuz în serviciu cu consecinte deosebit de grave în legatura cu deciziile privind localitatile Targoviste, Buzau, Arad, Braila si Deva, respectiv a patru infractiuni de abuz în serviciu în legatura cu deciziile privind localitatile Baile Herculane, Piatra Neamt, Suceava si Hunedoara.

Probele administrate au relevat ca cei trei inculpati au luat deciziile mentionate fara a avea o fundamentare juridica, uneori chiar în pofida probelor existente. Astfel, de exemplu, în cazul localitatilor Baile Herculane si Hunedoara, inculpatii au ignorat adresele Parchetului de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Parchetelor Militare, prin care se comunica organizatiilor de revolutionari solicitante ca în orasele respective nu s-au înregistrat victime ucise sau ranite, respectiv retinute, pana în data de 22 decembrie 1989, ora 12.10.

În ceea ce priveste includerea orasului Targoviste, inculpatii si-au întemeiat decizia pe un document din anul 2015 care atesta ca o persoana ce a fost internata în decembrie 1989 la Spitalul Judetean de Urgenta Targoviste avea diagnosticul ”plaga împuscata la nivelul cicatricei operatorii”, desi în dosar exista si un alt document din acea perioada care infirma acest lucru, respectiv mentiona ca diagnostic ”plaga supurata la nivelul cicatricei operatorii” (complicatie medicala survenita în urma unei interventii chirurgicale anterioare).

De asemenea, în cazul orasului Braila, în dosarul de admitere a localitatii s-a retinut în mod fals ca în decembrie 1989, pe strada Republicii, s-ar fi scandat ”nu avem paine, nu avem salam, nu avem ce manca”, cand, în realitate, documentul avut ca temei prezenta o cu totul alta situatie de fapt, respectiv proferarea de cuvinte obscene de catre doua  persoane aflate în stare de ebrietate.

În unele cazuri, inculpatii si-au fundamentat hotararile luate doar pe declaratiile unor persoane care erau interesate în mod direct de obtinerea titlului de revolutionar cu rol determinant, nefiind identificate documente care sa ateste ca, pana la fuga dictatorului, au fost persoane ucise, ranite sau retinute în legatura cu evenimentele revolutionare din orasele respective.

            În ceea ce priveste activitatea infractionala a inculpatilor care nu aveau calitatea de functionari publici, probele administrate arata ca mai multe persoane interesate sa obtina calitatea de “Luptator cu rol determinant în Revolutie” au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru altii, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR si CPRD, care aveau influenta sau au lasat sa se creada ca au influenta asupra unor functionari din cadrul acestor institutii cu putere de decizie, pentru a-i determina pe acestia sa îndeplineasca, sa urgenteze ori sa întarzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau sa îndeplineasca aceste acte contrar acestor îndatoriri.

Astfel, s-a stabilit ca o parte dintre inculpati, membri/presedinti/reprezentanti ai unor asociatii de revolutionari, avand influenta sau lasand sa creada ca au influenta asupra functionarilor cu putere de decizie din cadrul SSPR si CPRD, au pretins diferite sume de bani de la persoanele care au solicitat acordarea titlului de “Luptator cu rol determinant”, pentru a le facilita acestora obtinerea calitatii, chiar daca nu îndeplineau conditiile prevazute de lege. În mod concret, pentru persoanele care achitau suma respectiva si nu întruneau conditiile pentru obtinerea statului mentionat, la dosarele personale au fost introduse documente suplimentare care sa ateste calitatea de “Luptator cu rol determinant în Revolutie” (confirmari ale prezentei în timpul Revolutiei la obiectivele de importanta deosebita, unde au avut loc confruntari violente etc.).

Una din persoanele interesate sa faciliteze, contra unor sume de bani, obtinerea în mod fraudulos a titlurilor de „Luptator cu rol determinant”, a fost inculpatul Neagu Gheorghe, care a solicitat diverse sume de bani de la revolutionari din Brasov pentru a-si exercita influenta asupra membrilor celor doua structuri implicate în acordarea titlului de ”Luptator cu rol determinant”. De la inculpatul Vranceanu Nelu Zoltan, de exemplu, a pretins si primit suma totala de 900 de euro, iar de la inculpatul Angheluta Ionita a primit suma de 1.000 de euro.

De asemenea, în cursul lunii septembrie 2015, inculpatul Aranusi Ciprian Albert, lasand sa se creada ca are influenta asupra unui functionar, a pretins si primit de la inculpatul Angheluta Ionita suma de 1.500 de euro.

În ceea ce-l priveste pe inculpatul Iosef Ionel, presedinte al unei asociatii de revolutionari, în contextul în care solicitarile de acordare a titlurilor pentru inculpatii Avram George si Blaga Ioan urmau sa fie respinse de catre SSPR întrucat nu îndeplineau conditiile cerute de lege, deoarece municipiul Bistrita nu era inclus în categoria localitatilor în care au rezultat persoane ucise, ranite sau arestate/retinute pana la fuga sotilor Ceausescu, si în eventualitatea depunerii unor contestatii la CPRD, a actionat cu scopul ca acestea sa le fie admise, prin atestarea, în mod nereal, a împrejurarii ca cei doi au luptat la Revolutie într-unul din orasele unde au avut loc activitati revolutionare, respectiv în municipiul Bucuresti. În acest sens, i-a instigat pe cei doi sa îsi modifice memoriile aflate în dosarele personale de revolutionari, urmarind atestarea în mod mincinos a unor fapte si împrejurari necorespunzatoare adevarului, reiesind ca, pe 21 decembrie 1989, ar fi participat la activitati revolutionare în zona Hotelului Intercontinental din Bucuresti, desi, în realitate, în perioada în cauza, s-au aflat pe raza judetului Bistrita. În schimbul promisiunii ca îi va determina pe membrii comisiei sa le admita contestatiile, inculpatul Iosef Ionel a pretins de la inculpatii Avram George si Blaga Ioan, cate 6000 de euro.

Un alt inculpat, respectiv Paduraru Stefan, dorind sa obtina titlul de ”Luptator cu rol determinant”, prin intermediul inculpatului Adam Cristian, i-a dat suma de 4.000 de lei unei alte persoane care a lasat sa se creada ca are influenta asupra membrilor CPRD.

Mentionam ca în cauza procurorii au solicitat instantei de judecata desfiintarea deciziilor prin care cele noua orase la care am facut referire anterior au fost incluse în categoria localitatilor în care au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului, precum si, subsecvent, a certificatelor de luptatori cu rol determinant emise persoanelor care au luptat în aceste localitati. De asemenea, s-a solicitat si desfiintarea certificatelor de luptator cu rol determinant emise pe numele altor cinci persoane, precum si mentinerea masurilor asiguratorii si a masurii preventive a controlului judiciar dispusa fata de inculpatii Sanda Adrian, Tanase Denisa-Corina, Cechi Cristina Valentina si Neagu Gheorghe.

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice s-a constituit parte civila cu suma aferenta platii indemnizatiilor mentionate mai sus.

Dosarul a fost înaintat, spre competenta solutionare, Curtii de Apel Bucuresti.

 

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Cloudy

6°C

Resita

Cloudy

Umiditate: 81%

Vant: 6.44 km/h

  • 25 Nov 2017

    Mostly Cloudy 12°C 5°C

  • 26 Nov 2017

    Showers 11°C 5°C

Curs Valutar

Rieker