Guvernul deconteaza salariul minim pe economie pentru ucenici si stagiari

Joi, 30 Martie 2017
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita.ro -Guvernul deconteaza salariul minim pe economie pentru ucenici si stagiari resita.ro -Guvernul deconteaza salariul minim pe economie pentru ucenici si stagiari foto : compa.ro

Guvernul a decis, printr-un proiect de lege adoptat , sa suporte, practic, salariul minim pe economie pentru ucenicii si stagiarii care sunt încadrati de catre angajatorii care îsi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei.

 

Astfel, angajatorul care încheie un contract de ucenicie beneficiaza, la cerere, pe perioada derularii acestuia (între unul si trei ani), de o suma în cuantum de 1125 lei/luna (net),  echivalentul în lei a 250 euro/luna, din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Finantarea poate fi facuta din fonduri europene structurale si de investitii – asistenta financiara nerambursabila acordata Romaniei, conform legii si cu respectarea conditiilor finantatorului, si din fonduri publice nationale.

Contractele de ucenicie aflate în derulare la data intrarii în vigoare a legii, îsi produc efectele pana la expirarea perioadei pentru care au fost încheiate potrivit legislatiei în vigoare la data încheierii lor.

Totodata, Guvernul a decis sa acorde angajatorilor cate 1350 de lei/luna (net), adica echivalentul a 300 euro/luna, pentru a stimula încheierea contracte de stagiu cu absolventi de învatamant superior. Suma se acorda pe perioada derularii contractului de stagiu, din bugetul asigurarilor pentru somaj, în limita fondurilor alocate. Masura va putea fi finantata din fonduri structurale si de investitii si din fondurile publice nationale aprobate în bugetul asigurarilor pentru somaj.  Sumele din bugetul asigurarilor pentru somaj destinate finantarii acestor masuri vor fi alocate în limita bugetului aprobat pe 2017 si a estimarilor pe anii urmatori. Accesarea de fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, se va realiza din Programul Operational Capital Uman.

Contractele de stagiu aflate în derulare la data intrarii în vigoare a legii îsi produc efectele pana la expirarea perioadei pentru care au fost încheiate.

Masurile sunt menite a sprijini angajatorii, carora le este suportat, astfel, salariul minim pe economie pentru ucenicii si stagiarii pe care îi angajeaza.

Pe de alta parte, acestia vor primi, la finalizarea uceniciei sau a stagiului, certificate doveditoare în acest sens si vor deveni, astfel, forta de munca deja calificata.

Masurile sunt menite sa duca si la scaderea somajului, dat fiind faptul ca ucenicii si stagiarii vor putea fi pastrati de catre angajatorul care i-a calificat sau – în caz contrar – îsi vor putea cauta loc de munca aferent calificarii astfel obtinute.

Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de munca si a Legii nr.335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de învatamant superior va fi transmis Parlamentului, spre adoptare.

 

 

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Mostly Clear

-8°C

Resita

Mostly Clear

Umiditate: 100%

Vant: 12.87 km/h

  • 04 Ian 2019

    Mostly Cloudy -2°C -6°C

  • 05 Ian 2019

    Partial inorat -1°C -5°C

Curs Valutar