Ghidul incepatorilor in parierea de tip spread

Luni, 10 Aprilie 2017
Evalueaza articolul
(2 voturi)
resita.ro -Ghidul incepatorilor in parierea de tip spread resita.ro -Ghidul incepatorilor in parierea de tip spread Image Source: Pixabay

Orice produs existent are un pret de tranzactionare asupra caruia se pot face speculatii, predictii sau interpretari care pot aduce castiguri celor in favoarea carora se realizeaza acestea.

Reprezentand una dintre cele mai avantajoase metode a castiga bani, acest tip de pariere le ofera celor dornici sa-si imbunatateasca situatia financiara o gama larga de optiuni, precum si mijloacele necesare pentru a realiza cele mai benefice pariuri.

Ce sunt pariurile de tip spread?

Pariurile de tip spread permit tranzactionarea evolutiei pretului activelor disponibile pe diferite piete financiare, de la indici bursieri, actiuni, cotatii bursiere, monede nationale si pana la marfuri, aur si stocuri de produse. Procedura de pariere este foarte simpla, pariindu-se pe cresterea sau scaderea pretului unui activ- un pret de cumparare (go long) atunci cand se considera ca pretul se considera ca urmeaza sa creasca si un pret vanzare (go short) atunci cand se considera ca pretul urmeaza sa scada. Diferenta dintre pretul de cumparare si pretul de vanzare este reprezentat de acest spread (profitul creste/scade in functie de numarul de puncte dintre aceste preturi). Spre deosebire de tranzactionarea de pe piata de marfuri, acest tip de tranzactionare se realizeaza fara comisioane, ceea ce constituie un real avantaj pentru pariori.

Istoria parierii de tip spread incepe in anii ’40, atunci cand matematicianul Charles K. McNeil a creat acest sistem de predictionare a evolutiei pretului de tranzactionare a unui activ. In anul 1974 a luat fiinta IG Index, institutia care a reprezentat primul pas oficial in tranzactionarea de tip spread (in aceasta prima etapa predictiile se realizau pe baza evolutiei pretului aurului). Astazi, tipul acesta de pariere a evoluat si, practic, se pot face predictii asupra unei game variate de active, mai ales ca exista platforme online specializate care le ofera celor interesati posibilitatea de a invata foarte rapid cum sa-si perfectioneze tehnicile si strategiile de tranzactionare.

Tipuri de strategii de pariere spread

Spre deosebire de alte tipuri de pariere, in genul acesta de pariuri nu te bazezi niciodata pe elementul “noroc”, ci pe niste strategii bine documentate, care au la baza diverse analize tehnice ce pot fi consultate de fiecare data, inainte de plasarea pariului. Astfel, de-a lungul timpului, s-au conturat cateva strategii clare, care au fost testate cu succes de marea majoritate a celor ce apreciaza tipul acesta de pariere.

 1. Trend Following – este strategia preferata a celor care se afla la inceput in acest domeniu si se bazeaza pe folosirea directiei unui anumit trend pentru a determina mai bine intrarile de pozitie. Astfel, traderii examineaza impusul initial, de baza, al preturilor pietei inainte de a-si plasa predictia, bazandu-se pe prezumtia ca un anumit trend o sa se mentina pentru o anumita perioada. Tipul acesta de strategie este utilizat pentru intervalele de timp scurte (zilnice sau saptamanale).

 

 1. Reversal Trading – este o strategie care se bazeaza pe examinarea trendurilor care sunt supra-extinse si care sunt gata sa se inverseze. Astfel, atunci cand un trend ascendent/descendent da semne ca urmeaza sa se inverseze, traderii isi plaseaza predictiile in functie de aceste semnale din piata. Cu toate ca incepatorii sunt destul de reticenti la acest tip de strategie, acestia ignora marele avantaj oferit si anume, puncte de intrare mult mai avantajoase in ceea ce priveste profitul obtinut.

 

 1. Range Trading - inversează logica strategiilor bazate pe trend si se bazeaza pe prezumtia ca nivelurile de rezistenta si sustinere din piata in ceea ce priveste pozitiile de intrare se vor mentine neschimbate si-n viitor. Incepatorii sunt tentati de folosirea acestui tip de strategie datorita posibilitatii de a plasa mult mai usor ordine de oprire a pierderilor (stop-loss).

 

 1. Breakout Trading – este tipul de strategie continuua in care preturile sunt asteptate sa atinga un nivel mai ridicat (urmeaza un trend ascendent) sau un nivel mai scazut (urmeaza un trend descendent). Nivelurile de sustinere si rezistenta fiind identificate, traderii asteapta evolutia noilor niveluri pentru a-si plasa predictiile inainte ca noile pozitii sa se declanseze. Oferind un grad ridicat de profit datorita volatilitatii crescute, acest tip de strategie este preferat de multi traderi, cu toate ca plasarea unor ordine de stopare a pierderilor este destul de dificil de efectuat.

Scurt ghid pentru incepatorii in parierea de tip spread

Parierea de tip spread nu este pentru toata lumea, cu toate ca este un conceput foarte simplu de invatat si de insusit, iar daca este pus in aplicare asa cum trebuie va genera un profit financiar deosebit. Pentru a avea parte de succes cei care se afla la inceput trebuie sa tina cont de cateva sfaturi despre ce sa faca /sa nu faca atunci cand pariaza spread:

 • Trebuie utilizata o platforma profesionista de spread betting, precum IG, care le pune la dispozitie incepatorilor un cont demo gratuit, oferindu-le posibilitatea de a invata cum sa managerieze cat mai bine riscurile si sa-si antreneze cat mai bine strategiile;
 • Pana cand acesta invata mecanismul de tranzactionare si stapaneste tehnicile de predictionare este recomandata doar plasarea unor pariuri pe sume foarte mici (de exemplu, 1 dolar pe punctul de diferenta);
 • Incepatorul trebuie sa invete sa limiteze valoarea pierderilor, ajustandu-si stilul si strategia de tranzactionare in functie de suma de bani de care dispune;
 • Nu trebuie sa inceapa sa parieze mai inainte de a invata cum functioneaza acest mecanism, nu-si insuseste notiunile folosite si se familiarizeaza cum piata de tranzactionare, trendurile si fluctuatiile acesteia;
 • Intotdeauna trebuie folosite ordinele de stopare a pierderilor;
 • Este obligatorie stabilirea unui plan de actiune in ceea ce priveste modul de tranzactionare si, mai ales, este imperativ ca incepatorul sa-l urmeze cu strictete;
 • Este obligatorie intelegerea modului de functionare a platformei de tranzactionare si invatarea bazelor analizei tehnice pentru a se putea aplica cat mai bine planul de tranzactionare;
 • Niciodata nu trebuie sa se parieze mai mult decat traderul isi poate permite sa piarda, dar mai ales nu trebuie sa se lase influentat de emotii sau sentimente ori de strategiile altor persoane.

Concluzie

Pariurile de tip spread le ofera celor interesati posibilitatea de a obtine profit prin plasarea unor predictii asupra evolutiei pretului unor active de pe piata financiara. Acestea sunt usor de invatat, fiind niste simple interpretari ale evolutiei pretului, iar datorita existentei platformelor profesioniste tranzactionarea devine extrem de facila. Toate aceste elemente constituie o premiza excelenta pentru cei dornici sa castige bani intr-un mod foarte usor, asa ca, de ce n-ai incerca chiar astazi sa vezi cum functioneaza acest sistem?

 

 

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Mostly Cloudy

-5°C

Resita

Mostly Cloudy

Umiditate: 78%

Vant: 8.05 km/h

 • 14 Dec 2018

  Snow 2°C -6°C

 • 15 Dec 2018

  Snow 1°C 0°C

Curs Valutar