"Masuratul oilor" la Moceris. Primul mare eveniment traditional de dupa Paste la care sunt asteptati turistii

Luni, 17 Aprilie 2017
Evalueaza articolul
(2 voturi)
resita.ro -Primul mare eveniment traditional de dupa Paste la care sunt asteptati turistii resita.ro -Primul mare eveniment traditional de dupa Paste la care sunt asteptati turistii

Sezonul turistic se deschide in Caras Severin cu unul dintre cele mai interesante evenimente, care vine sa demonstreze ca in judetul nostru traditiile nu s-au pierdut.

Turistii sunt asteptati in numar cat mai mare la Moceris, pe 23 aprilie, la un eveniment organizat de Consiliul Judetean Caras Severin si Primaria Lapusnicu Mare. În zonele montane ale Banatului, si nu numai, zilele dinaintea sarbatorii de Sfantu Gheorghe sunt dedicate începutului sezonului pastoral, primei mulsori a turmei de oi. Masuratul oilor consta propriu-zis în masurarea cantitatii de lapte pe care o dau oile în aceasta perioada si care se raporteaza fiecarui proprietar de turma. Acesta va fi etalonul din care va rezulta cantitatea de branza pe care o vor lua de la stana pana la sfarsitul perioadei de pascut. Conform obiceiului, oile sunt trecute prin strunga si fiecare proprietar îsi mulge mioarele. Dupa ce toate oile au fost mulse, se trece la ,,masurat”, adica la cantaritul laptelui, cu instrumente speciale, folosite de sateni de sute de ani. Dupa ce se încheie masuratul, se pune masa, care este formata din paine, rachie, bere si papricas de miel cu varza acra, se mai canta, se mai rade, dupa care pacurarii îsi iau bundele de lana, boatele din lemn de alun, îsi striga cainii si au pornit cu oile la pascut dupa iarba grasa si proaspata de primavara, iar bacita trece la facutul casului si al urdei, fiindca timpul nu sta pe loc.

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Cloudy

6°C

Resita

Cloudy

Umiditate: 81%

Vant: 6.44 km/h

  • 25 Nov 2017

    Mostly Cloudy 12°C 5°C

  • 26 Nov 2017

    Showers 11°C 5°C

Curs Valutar

Rieker