Fapte, nu vorbe ca la Resita. Peste cinci milioane si jumatate de euro pentru doua proiecte la Oravita si Anina

Marți, 16 Mai 2017
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita.ro -Peste cinci milioane si jumatate de euro pentru doua proiecte la Oravita si Anina resita.ro -Peste cinci milioane si jumatate de euro pentru doua proiecte la Oravita si Anina

In timp ce primarul Resitei se lauda ca face multe, dar nu a miscat mai nimic de cand a preluat mandatul, administratiile locale din Anina si Oravita au reusit sa atraga impreuna fonduri de peste 5 milioane si jumatate de euro.

Muzeul Mineritului din Anina si Teatrul Mihai Eminescu din Oravita sunt primele proiecte din judetul Caras-Severin pentru care se va acorda finantare europeana prin Regio-POR 2014-2020. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest a semnat cele doua contracte de finantare prin Regio-Programul Operational Regional. Proiectele pentru care au fost semnate aceste contracte sunt:

„Restaurarea, conservarea, reabilitarea si punerea în valoare a monumentului de clasa A, Ansamblul Putului I Anina” – beneficiar: orasul Anina

„Lucrari de restaurare, conservare si dotare la Teatrul Mihai Eminescu – cladire monument istoric L.M.I. CS-II-m-A-11154 si amenajare peisagistica a parcului adiacent” – beneficiar: orasul Oravita.

Ambele proiecte vizeaza monumente istorice de valoare nationala (grupa A).

Semnatarii celor doua contracte au fost primarii celor doua localitati, Gheorghe Romanu, primarul orasului Anina, si Dumitru Ursu, primarul orasului Oravita – alaturi de Sorin MAXIM, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Vest-Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest.

Proiectul orasului Anina „Restaurarea, conservarea, reabilitarea si punerea în valoare a monumentului de clasa A, Ansamblul Putului I Anina” vizeaza restaurarea, conservarea si reabilitarea monumentelor Putul I si Masina de extractie cu aburi care compun Ansamblul Putului I, Anina, precum si amenajarea si dotarea acestora cu scopul de a înfiinta Muzeul Mineritului Anina. Promovarea noului Muzeu al Mineritului Anina si includerea sa în cadrul mai multor circuite turistice nationale si internationale sunt, de asemenea, parte din demersurile prevazute prin proiect.

Implementarea proiectului se va desfasura pe parcursul a 33 de luni. Dupa finalizarea perioadei de implementare, se estimeaza ca numarul vizitatorilor va creste cu mai mult de 8.500 de turisti la finalul primului an dupa implementarea proiectului (de la 465 de vizitatori pe an înainte de interventia asupra obiectivului de patrimoniu, la 9000 de vizitatori dupa interventia asupra obiectivului).

Finantarea nerambursabila acordata proiectului este de aproximativ 14,6 milioane lei, iar valoarea totala a acestuia este de aproximativ 15,2 milioane lei.

 

Proiectul orasului Oravita „Lucrari de restaurare, conservare si dotare la Teatrul Mihai Eminescu – cladire monument istoric L.M.I. CS-II-m-A-11154 si amenajare peisagistica a parcului adiacent” vizeaza cresterea atractivitatii turistice a orasului Oravita prin restaurarea si valorificarea durabila a cladirii teatrului si a parcului de langa aceasta. Astfel, proiectul are prevazute lucrari care presupun reabilitarea interioarelor cladirii teatrului, a fatadelor si a învelitorii, dar si a zonelor adiacente cladirii cu scopul repunerii în functiune, a protejarii cladirii de intemperii si pentru îmbunatatirea aspectului exterior.

Amenajarea peisagistica a parcului adiacent si promovarea turistica a Teatrului Mihai Eminescu în vederea includerii acestuia în cadrul circuitelor turistice constituie, de asemenea, activitati ale acestui proiect. Promovarea se va face cu ajutorul digitizarii 3D a obiectivului, prin dezvoltarea unei pagini web a Teatrului Mihai Eminescu, prin promovarea pe retelele de socializare precum si prin intermediul realizarii si diseminarii de materiale publicitare.

Perioada de implementare a proiectului este de 41 de luni. La finalul primului an dupa încheierea proiectului, se estimeaza o crestere a numarului vizitatorilor cu peste 3.800 de turisti (de la 1.960 de vizitatori pe an înainte de interventia asupra obiectivului de patrimoniu, la 5.778 de vizitatori dupa interventia asupra obiectivului).

Finantarea nerambursabila acordata proiectului este de aproximativ 9,3 milioane lei, iar valoarea totala a acestuia este de aproximativ 9,6 milioane lei.

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Mostly Clear

-8°C

Resita

Mostly Clear

Umiditate: 100%

Vant: 12.87 km/h

  • 04 Ian 2019

    Mostly Cloudy -2°C -6°C

  • 05 Ian 2019

    Partial inorat -1°C -5°C

Curs Valutar