Kuhntop
Inchide

Noi reguli în materie de concurenta pentru protejarea drepturilor consumatorilor

Miercuri, 31 Mai 2017
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita.ro -Noi reguli în materie de concurenta pentru protejarea drepturilor consumatorilor resita.ro -Noi reguli în materie de concurenta pentru protejarea drepturilor consumatorilor

Persoanele fizice sau juridice care au suferit un prejudiciu în urma încalcarii legislatiei din domeniul concurentei de catre o companie au dreptul sa solicite instantelor de judecata despagubirea integrala a prejudiciului suferit, potrivit unei ordonante de urgenta adoptata astazi de guvern.

Actul normativ transpune în legislatia nationala Directiva 2014/104/UE privind anumite norme care guverneaza actiunile în despagubire în cazul încalcarilor legislatiei în materie de concurenta a statelor membre si a Uniunii Europene.

Potrivit actului normativ adoptat de Executiv, competenta de a solutiona cererile de reparare a prejudiciului cauzat de încalcarea legislatiei de concurenta de catre o firma revine Tribunalului Bucuresti. Hotararea tribunalului poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti, împotriva hotararii acesteia putand fi declarat recurs la Înalta Curte de Casatie si Justitie.

Persoanele prejudiciate au dreptul la despagubire integrala, constand în cuantumul despagubirii aferente pierderii efective si pierderii de profit, la care se adauga plata dobanzii si cheltuielile de judecata. Despagubirea integrala nu va conduce însa la acordarea unei despagubiri excesive.

De asemenea, actul cuprinde dispozitii exprese cu privire la documentele si informatiile cuprinse în dosarul autoritatii de concurenta, la care partile care solicita despagubiri în instanta nu vor avea acces, respectiv:

 • declaratiile întreprinderilor efectuate în vederea aplicarii politicii de clementa;
 • solicitarile de reducere a amenzii prin care firmele îsi asuma, în mod clar si neechivoc, raspunderea pentru încalcarea Legii concurentei.

Referitor la termenele de prescriptie, ordonanta de urgenta stipuleaza ca dreptul la actiunea în despagubire se prescrie în termen de 5 ani.

Termenul de prescriptie nu începe sa curga înainte de încetarea practicii anticoncurentiale si înainte ca reclamantul sa fi cunoscut:

 • comportamentul adoptat si faptul ca acesta constituie o încalcare a legislatiei în materie de concurenta;
 • faptul ca încalcarea legislatiei în materie de concurenta i-a adus un prejudiciu; 
 • identitatea autorului încalcarii.

Termenul de prescriptie se suspenda pe perioada în care autoritatea de concurenta desfasoara actiuni în scopul investigarii sau investigatii cu privire la o încalcare a legislatiei în materie de concurenta la care se refera actiunea în despagubire. Prescriptia nu se va împlini înainte de expirarea unui termen de un an de la data ramanerii definitive a deciziei de constatare a încalcarii emise de autoritatea de concurenta sau, dupa caz, de la data închiderii procedurii de investigare.

De asemenea, ordonanta de urgenta modifica si completeaza dispozitiile Legii concurentei (nr.21/1996), astfel încat sa se asigure instrumentele legale necesare Consiliului Concurentei pentru a interveni eficient ori de cate ori este nevoie pentru asigurarea unui mediu concurential normal în beneficiul consumatorului.

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Cloudy

13°C

Resita

Cloudy

Umiditate: 100%

Vant: 6.44 km/h

 • 22 Oct 2017

  Cloudy 16°C 7°C

 • 23 Oct 2017

  Showers 15°C 7°C

Curs Valutar

Rieker