Yam Yam

Resitenii nu au de ce sa isi faca griji. Citricele aflate in magazine nu reprezinta pericol pentru consum

Luni, 13 Noiembrie 2017
Evalueaza articolul
(1 Vot)
Resita .ro -Citricele aflate in magazine nu reprezinta pericol pentru consum Resita .ro -Citricele aflate in magazine nu reprezinta pericol pentru consum foto : Resita .ro

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a facut precizari cu privire la scandalul declansat la nivel national si care face referire la prezenta substantei „Imazalil” în citrice.

ANSVSA subliniaza ca Imazalilul este o substanta utilizata pentru protectia plantelor (pesticid), autorizata în 24 de state membre, inclusiv în Romania, începand de la 1 ianuarie 2012 pana la 31 decembrie 2021. “Limitele maxime admise de imazalil în si pe produsele alimentare sunt stabilite în Regulamentul (CE) nr. 396/2005 privind nivelurile maxime de pesticide MRL în si pe produsele alimentare si furaje de origine vegetala si animala cu modificarile si completarile ulterioare (limita maxima admisa pentru citrice este de 5 mg/kg). Imazalilul se poate utiliza ca fungicid pentru tratarea post recoltare a citricelor, rosiilor, semintelor de cereale în conformitate cu specificatiile tehnice, astfel încat în momentul introducerii pe piata a produselor alimentare, concentratia de imazalil sa nu depaseasca limitele impuse de legislatia în vigoare. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) este autoritatea competenta care realizeaza controale oficiale privind verificarea respectarii limitelor maxime admise de pesticide din produsele alimentare provenite din tari terte si state membre. 

Imazalilul este unul dintre cele 180 de pesticide monitorizate în cadrul Planului National de control reziduuri de pesticide realizat de catre ANSVSA.

În anul 2016 si în acest an, pana în prezent, nu au fost înregistrate depasiri ale nivelului maxim admis pentru aceasta substanta în citrice. La aceasta data, din informatiile derulate prin SRAAF nu reiese existenta unui risc pentru sanatatea consumatorilor cu privire la prezenta imazalilului în citrice”, au anuntat reprezentantii ANSVSA pentru Resita.ro.

Conform procedurilor, în cazul în care se înregistreaza o depasire a limitei maxime admise, produsul alimentar respectiv, în functie de situatie, fie nu este pus pe piata, fie este retras de pe piata si distrus.

acs banat
Refill
Ecomart
Spark oil

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Mostly Cloudy

16°C

Resita

Mostly Cloudy

Umiditate: 100%

Vant: 6.44 km/h

  • 21 Iun 2018

    Thunderstorms 26°C 16°C

  • 22 Iun 2018

    Scattered Thunderstorms 20°C 12°C

Curs Valutar