Programul ”Prima casa” continua si în 2018

Miercuri, 10 Ianuarie 2018
Evalueaza articolul
(1 Vot)
Resita .ro -Programul ”Prima casa” continua si în 2018 Resita .ro -Programul ”Prima casa” continua si în 2018

Plafonul alocat garantiilor care pot fi emise pentru anul 2018 în cadrul programului ”Prima casa” însumeaza 2 miliarde de lei.

Actul normativ modifica si completeaza Hotararea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului ”Prima casa”. Principalele schimbari vizeaza reducerea marjei maxime de dobanda de la 2,50% la 2%, în scopul uniformizarii nivelului costurilor totale ale tuturor categoriilor de finantari care pot fi acordate în cadrul programului Prima Casa, eliminarea utilizarii valorii de reîntregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garantii în anul 2018, clarificarea principiilor de realocare catre finantatori a rezervei ramase nealocate din plafonul anual, precum si simplificarea procedurii de radiere în situatia respingerii cererii de plata a creditului garantat în cadrul programului, au anuntat reprezentantii Guvernului pentru Resita.ro.

Astfel, decizia de reducere a marjei maxime de dobanda de la 2,50% la 2% a fost luata pentru corelarea prevederilor privind costul total al finantarilor garantate pentru achizitia de locuinte cu cea pentru constructia de locuinte, urmarindu-se evitarea oricarei discriminare în acest sens. În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ aprobat de Guvern, finantatorii au obligatia sa transmita Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii S.A. – IFN (FNGCIMM) si Ministerul Finantelor Publice nivelul costurilor totale pe care le aplica finantarilor garantate pentru constructia de locuinte. În plus, programul se flexibilizeaza prin reglementarea unei alte periodicitati de stabilire a nivelului  comisionului de gestiune/comisionului unic de analiza  datorata FNGCIMM pentru derularea activitatii în calitate de mandatar al statului, care va fi aprobat anual prin ordin al ministrului Finantelor Publice, anterior aceasta operatiune realizandu-se semestrial.

În ceea ce priveste realocarea catre finantatori a rezervei ramase nealocate din plafonul anual, Guvernul a decis ca aceasta sa se faca în functie de ponderea garantiilor acordate de la începutul anului de referinta de catre fiecare finantator participant în program, actul normativ aprobat astazi introducand o clarificare suplimentara în acest sens.

O alta schimbare importanta o reprezinta eliminarea utilizarii valorii de reîntregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garantii, Guvernul luand aceasta decizie pentru a nu pune la dispozitia finantatorilor participanti în program si a altor limite suplimentare fata de plafonul de 2 mld. lei alocat programului ”Prima casa” pentru 2018.

Actul normativ aprobat astazi de Guvern include, de asemenea, o serie de masuri pentru simplificarea si evitarea birocratizarii excesive a procedurilor aplicate în cazul respingerii cererilor de plata. În astfel de situatii, sarcina de a emite acordurile pentru radierea ipotecilor si a interdictiilor de înstrainare si grevare prevazute de lege este preluata de FNGCIMM, anterior intrand în atributiile Ministerului Finantelor Publice. Odata cu preluarea acestor operatiuni la nivelul FNGCIMM, timpul de asteptare al finantatorilor/beneficiarilor pentru obtinerea acordurilor de radiere va fi astfel scurtat cu cel putin zece zile - avand în vedere ca tot în cadrul FNGCIMM sunt procesate cererile finantatorilor si se pregateste documentatia pentru acordurile de radiere – si va permite informatizarea procesului în conditii optime. În situatia respingerii cererilor de plata, FNGCIMM va fi mandatat sa-si exprime acordul în numele si în contul statului roman, prin Ministerul Finantelor Publice, în vederea radierii ipotecii legale si a interdictiilor înscrise în cartea funciara a locuintei achizitionate/construite în cadrul programului ”Prima casa”.

Alte modificari aprobate astazi de Guvern reglementeaza o serie de aspecte de ordin practic aplicabile situatiilor în care a fost finalizata executarea silita imobiliara a locuintei achizitionate sau construite prin programul ”Prima casa”, de catre organele specializate ale ANAF.

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Mostly Clear

-8°C

Resita

Mostly Clear

Umiditate: 100%

Vant: 12.87 km/h

  • 04 Ian 2019

    Mostly Cloudy -2°C -6°C

  • 05 Ian 2019

    Partial inorat -1°C -5°C

Curs Valutar