Serviciul Pasapoarte din Caras-Severin isi prelungeste programul de lucru cu doua ore

Marți, 31 Iulie 2018
Evalueaza articolul
(2 voturi)
Resita.ro -Serviciul Pasapoarte din Caras-Severin isi prelungeste programul de lucru cu doua ore Resita.ro -Serviciul Pasapoarte din Caras-Severin isi prelungeste programul de lucru cu doua ore

Ministerul Afacerilor Interne a luat masuri la nivel national pentru eficientizare activitatii de eliberare-preluare a pasapoartelor.

Printre judetele in care s-a decis prelungirea programului de lucru cu publicul se numara si judetul Caras-Severin. Astfel, s-a hotarat prelungirea programului de lucru cu doua ore, acesta fiind acum de la ora 8.30 la 18.30, de luni pana vineri. Decizia vine ca urmare a numarului mare de solicitanti fiind cunoscut faptul ca in aceasta perioada se inregistreaza o crestere semnificativa a cererilor de eliberare a pasapoartelor. Cetatenii care locuiesc in strainatate trebuie sa aiba in vedere faptul ca pot depune cererea pentru emiterea pasaportului la orice serviciu de pasapoarte din tara sau la misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale Romaniei din strainatate, indiferent de domiciliul acestora. În ceea ce priveste ridicarea pasaportului, cetatenii au posibilitatea de a-l solicita de la locatia de depunere a cererii sau de la orice serviciu de pasapoarte din tara sau misiune diplomatica ori oficiu consular al Romaniei din strainatate, indiferent daca cererea a fost depusa în tara sau strainatate. În acelasi timp, pasaportul poate fi expediat, la domiciliul sau resedinta titularului, din tara, prin intermediul Companiei Nationale Posta Romana, cu obligativitatea platii unei taxe de 9,52 lei/pasaport. În scopul reducerii timpilor de asteptare la ghiseu, a fost implementat sistemul de avertizare prin SMS cu privire la iminenta expirare a pasaportului, prin care cetatenii sunt atentionati, cu privire la acest aspect, cu una pana la trei luni înainte. De asemenea, a fost dezvoltata platforma de programare online www.epasapoarte.ro, disponibila pentru toate serviciile de pasapoarte din tara, cu precizarea ca, prin utilizarea acesteia, timpul de asteptare pentru depunerea unei cereri de eliberare a pasaportului este zero. In urma cu mai bine de o saptamana au intrat in vigoare noi reglementari legislative referitoare la regimul liberei circulatii a cetatenilor romani în strainatate. Principalele modificari intrate în vigoare în aceasta luna privesc cresterea valabilitatii pasaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu varsta de peste 18 ani si modificarea conditiilor în care poate fi eliberat pasaportul simplu temporar. Astfel, acest tip de pasaport se elibereaza într-un termen ce nu poate depasi 3 zile lucratoare, doar în situatii obiective, în care, din motive de sanatate, familiale sau profesionale, este necesara si urgenta prezenta persoanei pe teritoriul altui stat si nu exista timpul necesar pentru emiterea pasaportului simplu electronic. Documentele care atesta situatiile prezentate, cu titlul exemplificativ, sunt urmatoarele:

Pentru motive de sanatate sunt acceptate:

- documente emise de autoritatile medicale, care consemneaza necesitatea procurarii unei medicatii din strainatate, necesitatea efectuarii unui tratament, a unor investigatii sau proceduri medicale în strainatate de catre solicitantul pasaportului.

- totodata, sunt luate în considerare documentele oficiale care indica faptul ca persoana în cauza este programata la o entitate medicala din strainatate, la o anumita data, pentru efectuarea unui tratament, a unor investigatii sau a altor proceduri de acest gen.

Pentru motive familiale, solicitantii trebuie sa prezinte documente din care rezulta ca o persoana, cu care solicitantul pasaportului are legaturi de familie, se afla într-unul din urmatoarele cazuri:

- în situatia necesara si urgenta de a urma un tratament sau de a efectua investigatii sau proceduri medicale în strainatate ori de a i se procura medicatie din strainatate

- în diverse situatii de dificultate în strainatate, respectiv: deces, accidente, stare de arest, procese judecatoresti,

- în situatii în care este necesara asigurarea asistarii sau reprezentarii intereselor sale în strainatate

Pentru motive profesionale sunt necesare:

- documente emise de entitati din tara sau strainatate, din care rezulta necesitatea si urgenta deplasarii în strainatate a solicitantului, în contextul exercitarii atributiilor sale profesionale, participari la cursuri, conferinte sau seminarii.

In lipsa documentelor care justifica necesitatea si urgenta deplasarii în strainatate, pasaportul simplu temporar se elibereaza într-un termen ce nu poate depasi 10 zile lucratoare. De precizat ca pasaportul simplu temporar are valabilitate 12 luni.

Modificarile legislative au fost introduse pentru a reduce aglomeratia de la ghiseele serviciilor de pasapoarte cauzata de numarul mare de cetateni care an de an solicita pasaport temporar, fara a avea o urgenta. Odata cu cresterea valabilitatii pasaportului simplu electronic la 10 ani, este de asteptat sa se mareasca si numarul cererilor de eliberare pentru acest tip de document, în conditiile în care este cunoscut faptul ca în lunile iulie si august se elibereaza cele mai multe documente de calatorie, comparativ cu restul lunilor din an.

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Mostly Clear

-8°C

Resita

Mostly Clear

Umiditate: 100%

Vant: 12.87 km/h

  • 04 Ian 2019

    Mostly Cloudy -2°C -6°C

  • 05 Ian 2019

    Partial inorat -1°C -5°C

Curs Valutar