La Reșița numărul asistaților social a scăzut sub minimul istoric din ultimul sfert de secol!

Joi, 22 Noiembrie 2018
Evalueaza articolul
(1 Vot)

Trendul este unul național dar, pentru orașele post industriale, în care o mare parte din forța de muncă a rămas fără un serviciu stabil, trendul este mai degrabă ascendent, Reșița reușind să rupă rândurile și să se diferențieze de astfel de orașe precum Anina, Petroșani, Câmpia Turzii sau chiar majoritatea orașelor din Mehedinți.

România are în prezent cel mai mic număr de beneficiari de alocaţie pentru susţinerea familiei din 2011 încoace, anul din care e vigoare legea în baza căreia se acordă acest beneficiu social oamenilor săraci. Avem un record pozitiv şi în privinţa numărului de oameni care iau ajutor social: suntem la cel mai mic nivel al acestui indicator din anul 2013 încoace, rezultă dintr-o statistică realizată de Economica.net pe baza datelor primite de la Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială care plăteşte aceste beneficii. Mai mult, sub 10% din banii plătiţi de stat pe asistenţă socială se duc pe ajutoarele şi alocaţiile acordate oamenilor săraci, reiese dintr-o comparaţie Economica.net.

Revenind la Reșița în anu 2016 peste 700 de persoane încasau regulat ajutorul social cu precizarea că, în apropierea unor alegeri, numărul acestora sărea de 1000 de persoane, ba chiar ajungea să se dubleze.

Suma achitată de Ministerul Muncii pentru beneficiile acordate persoanelor sărace în primul semestru din 2018 are o pondere nesemnificativă, de sub 10%, în suma totală plătită de ministerul de resort pentru beneficiile de asistenţă socială finanţate în prima jumătate a acestui an. Deci și la nivel național trendul este de scădere, dar ritmul cu care scad la Reșița este mult mai rapid decât cel național, comparat cu 2016, anul când actuala administrație și-a început mandatul, numărul asistaților sociali scăzând de patru ori, la această oră la Primăria Reșița mai fiind doar 99 de familii care beneficiază de ajutorul social.

Cei mai mulţi oameni care iau ajutor social sunt din Vaslui.

În anii 2018 şi în 2017, judeţele cu cel mai mare număr de familii care au primit venitul minim garantat de stat sunt Vaslui, Teleorman, Galați, Bacău, Buzău și Dolj, arată datele ANPIS, studiate de Economica.net. De altfel, în fiecare dintre anii cuprinşi între 2011 şi 2017, Vaslui, Teleorman, Galați, Bacău, Buzău și Dolj se află în clasamentul primelor zece judeţe din ţară care au cele mai multe familii beneficiare de ajutor social, reiese din datele oficiale ale instituţiei de resort, pe care Economica.net le-a comparat.

Valoarea venitului minim garantat, nemodificată din anul 2014.

Din anul 2014 până în prezent, valoarea venitului minim garantat este de 142 de lei pentru o persoană, 255 de lei – familie formată din două persoane, 357 de lei – familie compusă din trei persoane, 442 de lei – familie alcătuită din patru persoane, 527 de lei – familie formată din cinci persoane. În cazul familiilor care au şase persoane valoarea ajutorului social este de 564 de lei, arată datele ANPIS, analizate de Economica.net.

Economica.net a sintetizat mai jos dinamica majorărilor ajutorului social în perioada analizată: 2011 – 2018.

Număr de persoane din familie

Valoarea venitului minim garantat pe lună în perioada anilor 2018 - 2014

Valoarea venitului minim garantat pe lună în perioada iulie – decembrie 2013

Valoarea venitului minim garantat pe lună în perioada ianuarie 2012 – iunie 2013

Valoarea venitului minim garantat pe lună în perioada anilor 2011 şi 2010

Persoană singură

142 de lei

136 de lei

125 de lei

125 de lei

Două persoane

255 de lei

244 de lei

225 de lei

225 de lei

Trei persoane

357 de lei

342 de lei

315 lei

313 lei

Patru persoane

442 de lei

423 lei

390 de lei

390 lei

Cinci persoane

527 de lei

505 lei

465 de lei

462 lei

Şase persoane

564 de lei

540 de lei

496 lei

493 lei

Sursă informaţii: Economica.net pe baza datelor ANPIS. 

Cuantumul ajutorului social încasat de beneficiar se stabileşte ca diferenţă între aceste niveluri şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure, după caz. Dacă din calculul în lei rezultă fracţiuni în bani, acestea se rotunjesc la un leu în favoarea beneficiarului, a explicat ANPIS pentru Economica.net.

La Reșița, din 2016, cine nu muncește nu primește banii

După preluarea mandatului de primar de către Ioan Popa situația asistaților social s-a schimbat radical, principiul instituit fiind ca cei care beneficiază de ajutor social să își efectuezele zilele de muncă pentru a primi sumele de bani.

Desigur, cum unii nu aveau pe bune probleme sociale ci erau doar abonați la banul public, aceștia au pierdut rând pe rând sumele de bani, fiind multe situații în care s-a identificat că beneficiarii acestor sume fie nu erau în țară, fie aveau așa problem sociale atât de mari că parcau în fața casei autoturisme Audi Q6 sau alți bolizi.

O altă problemă a administrației reșițene în lupta cu cei care luau pe nedrept acest ajutor social s-a dus cu diverse cabinete de medici care, nu de puține ori, eliberau diverse adeverințe controversate prin care îi scuteau de numărul de zile prevăzut de lege ca muncă î folosul societății. Și aici lucrurile s-au îndreptat după ce primarul sau viceprimarul au luat cabinetele medicale la rând, au stat de vorbă cu medicii și le-au explicat că, dacă acele adeverințe care îi scuteau de orele de muncă obligatorii vor continua să fie eliberate fără exigență și responsabilitate vom continua să susținem un oraș de asistați sociali, chiar din banii noștri, ai tuturor, inclusiv din banii acelor medici.

Iar postările de pe pagina de facebook ale Direcției de Asistență Socială arată foarte clar că s-a impus regula ca asistații sociali să își efectueze orele obligatorii de muncă, chiar dacă numărul lor a fost în permanentă scădere, cele mai dese activități fiind cele de ecologizare.

Așa se face că în primele trei trimestre ale lui 2018 numărul persoanelor care au beneficiat de ajutor social a scăzut la puțin peste 200 de persoane.

De asemenea, dacă anul acesta teremenul de depunere a cererilor nu s-a încheiat și nu avem încă cifrele exacte, anul trecut doar două familii au cerut ajutorul pentru încălzire cu lemne.

Din 22 octombrie, refuzul unui loc de muncă duce la pierderea venitului minim garantat.

Începând din 22 octombrie 2018, beneficiarii de ajutor social care refuză ori locul de muncă, ori participarea la cursuri de formare profesională, oferite prin intermediul Agenţiilor Teritoriale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pierd dreptul la acest beneficiu, potrivit Legii nr. 192/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. 

Dacă se află într-una dintre aceste situaţii şi deci pierd dreptul la ajutorul social, oamenii pot solicita să primească din nou venit minim garantat după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social.

Tot din 22 octombrie 2018, persoanele majore apte de muncă, beneficiare de ajutor social, sunt obligate să muncească în interes local, la solicitarea primarului, potrivit Legii nr. 192/2018.

Munca în interes local se referă la lucrări de salubrizare şi/sau de întreţinere spaţii verzi, de salubrizare/întreţinere obiective publice, inclusiv activităţi de sprijinire a serviciilor voluntare pentru situații de urgenţă, pe baza recomandărilor acestora, potrivit legii antemenţionate.

În situaţia în care persoana nominalizată de primar să muncească în interes local se află în incapacitate temporară de muncă sau şi-a pierdut total, ori parţial capacitatea de muncă, obligaţia de a munci în interes local se transferă celorlalte persoane apte de muncă din familie, cu acordul primarului, conform Legii nr. 192/2018. 

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Mostly Clear

-8°C

Resita

Mostly Clear

Umiditate: 100%

Vant: 12.87 km/h

  • 04 Ian 2019

    Mostly Cloudy -2°C -6°C

  • 05 Ian 2019

    Partial inorat -1°C -5°C

Curs Valutar