Probleme majore. Taxa de depozitare a deseurilor se suspenda pana la 1 ianuarie 2019

Marți, 04 Iulie 2017
Evalueaza articolul
(1 Vot)
resita .ro -Taxa de depozitare a deseurilor se suspenda pana la 1 ianuarie 2019 resita .ro -Taxa de depozitare a deseurilor se suspenda pana la 1 ianuarie 2019 foto : resita .ro

Guvernul Romaniei, prin Ministerul Mediului, a luat decizia de suspendare a taxei la depozit pana la 1 ianuarie 2019.

Decizia este urmare a unor deficiente majore în aplicarea taxei si a consecintelor sociale si de mediu înregistrate în primele 6 luni ale anului.

 „Constatam un fenomen într-o continua crestere a depozitarii ilegale de deseuri în Romania; ne confruntam deja cu cantitati duble comparativ cu 2016. De la începutul anului pana în prezent, comisarii GNM au identificat cantitati de deseuri ilegal depozitate pe o suprafata totala, la nivel national, de 1 391 483 mp, fata de 626 256 mp în 2016. Acest fenomen a aparut ca forma de eludare a taxei la depozit, fiind unul de natura sa puna în pericol sanatatea comunitatilor în care astfel de cazuri sunt tot mai des identificate. Romania nu a fost suficient de pregatita pentru introducerea acestei taxe, aceasta fiind, de altfel, si concluzia la care am ajuns împreuna cu Comisarul European pentru Mediu K. Vella. Acest instrument economic de stimulare a reciclarii se aplica doar dupa ce sistemul colectarii selective este functional în orice colt al tarii, iar Sistemele de Management Integrat al Deseurilor sunt functionale si pregatite sa preia si sa valorifice întregile cantitati. Realitatea este ca, în Romania, din 34 de SMID-uri construite cu fonduri europene doar unul este functional. În acelasi timp, la fel de important este faptul ca toate costurile provocate de introducerea taxei de depozit se regasesc deja în facturile populatiei, în conditiile în care serviciile de salubritate nu s-au îmbunatatit fata de anii precedenti. Ca atare, pentru o logica si coerenta în aplicarea politicii de management al deseurilor, Romania a luat decizia si a informat Comisia Europeana privind suspendarea taxei la depozit pana la 1 ianuarie 2019. În perioada care urmeaza, vom aplica instrumente economice eficiente, fara costuri sociale si de mediu,  prin care colectarea selectiva sa devina o practica nationala, iar cantitatile care ajung sa fie taxate la groapa de gunoi sa se limiteze doar la fractia umeda. Romania nu risca infringement prin adoptarea acestei masuri, dimpotriva, evita un fenomen fara precedent în care tot mai multe cantitati de deseuri ajung sa fie depozitate ilegal în jurul oraselor noastre, iar costurile reciclarii sa fie suportate doar de populatie”, a declarat Viceprim-ministrul Gratiela GAVRILESCU, ministrul Mediului.

Astfel, în urma discutiilor cu C.E, dar si a negocierilor cu Asociatiile municipiilor si oraselor si cu operatorii de salubritate din Romania, s-a luat în discutie introducerea unui set de instrumente economice si masuri care sa impulsioneze sistemul reciclarii în tara noastra si atingerea tintelor la nivel european:

 • Implementarea sistemului “platesti cat arunci”, sistem stipulat de lege, dar care nu este înca aplicat în Romania, care sa conduca practic la utilizarea unui tarif diferentiat pentru cetateanul care colecteaza selectiv.
 • Finalizarea Planului National de Gestionare a Deseurilor în luna octombrie si promovarea acestuia prin HG pana la sfarsitul anului 2017;
 • Impunerea tintelor progresive pentru UAT–uri de reciclare anuala a deseurilor municipale începand cu 25%, pana la 50% în 2020. În acelasi timp, aceasta prevedere stipuleaza ca, pentru cantitatile nereciclate conform tintei stabilite, UAT-urile vor plati o contributie la AFM de 50 lei/t;
 • Declansarea de catre Ministerul Mediului, împreuna cu UAT-urile, a unor campanii nationale de constientizare a populatiei prin care sa se prezinte avantajele colectarii selective. Astfel, populatia va fi informata ca are posibilitatea sa plateasca doar fractia umeda si ca reciclabilele pot fi predate gratuit direct la operatorul de salubritate.
 • Operationalizarea la nivel national a tuturor sistemelor de management integrat al deseurilor (SMID-uri) construite în Romania.

Urmareste-ne pe Twitter!

Vremea

Cloudy

6°C

Resita

Cloudy

Umiditate: 81%

Vant: 6.44 km/h

 • 25 Nov 2017

  Mostly Cloudy 12°C 5°C

 • 26 Nov 2017

  Showers 11°C 5°C

Curs Valutar

Rieker