UPDATE. Adrian Percea își urmează tatăl în închisoare

După ce singurul primar ALDE din județ a ajuns la închisoare în urma unei condamnări definitive pentru fraudarea fondurilor APIA, și fiul acestuia va merge la închisoare, pentru fapte similare, după ce avea deja o condamnare cu suspendare.

Curtea de Apel Timișoara a hotărât condamnarea lui Adrian Percea, fiul fostului primar Puiu Percea (foto), la o pedeapsă de 2 ani și 10 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul, cât și pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. A fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. Primarul Puiu Percea, la pușcărie! Sentința e definitivă

În cazul lui Adrian Ioan Percea, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.

Adrian Percea a fost trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara la data de 23 mai 2019 și mai fusese condamnat înainte cu suspendare tot pentru fraudarea fondurilor APIA, într-un alt dosar. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în cursul anului 2012, în contextul implementării proiectului „Pensiune turistică între ape”, Adrian Ioan Percea a depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) mai multe documente printre care și un extras de cont fals, în vederea obținerii unei finanțări nerambursabile în valoare de 199.998 euro.

Proiectul respectiv nu a mai fost implementat, deoarece a fost respins de autoritatea contractantă întrucât nu îndeplinea condițiile de eligibilitate.

Adrian Percea este soțul fostei șefe a Gărzii de Mediu Caraș-Severin, Carmen Percea, transferată acum – ați ghicit – chiar la APIA Oravița, adică fix acolo unde soțul și socrul său au săvârșit infracțiunile pentru care au fost condamnați!

UPDATE, ora 19.30

Adrian Percea ne-a contactat telefonic, ținând să precizeze că este în libertate și că a primit o condamnare cu suspendare, după care a închis telefonul. Asta deși noi voiam să-i atragem atenția că, prin Decizia penală nr. 184 din 08.02.2018, Curtea de Apel Timișoara a hotărât condamnarea lui Ioan Adrian Percea la o pedeapsă de 2 ani și 7 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, și că el, acum, a primit a doua condamnare, care, chiar dacă este cu suspendare, fiind în termenul de încercare, procedural, instanța urmează să decidă cum contopește cele două pedepse. Dar, având în vedere că se afla în termenul de încercare al primei sentințe, cel mai probabil în urma contopirii pedepselor va rezulta o sentință cu executare a condamnării, așa cum am lăsat și noi de înțeles, în titlul articolului. Am interpretat chiar decizia instanței de apel care face precizarea în minuta sentinței: „anulează suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei dispuse prin sentinţa penală nr. 84/21.11.2017 pronunţată de Tribunalul Caraş-Severin în dosarul nr. 874/115/2017, definitivă prin decizia penală nr. 184/08.02.2018 a Curţii de Apel Timişoara. Dispune ca executarea pedepsei complementare a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b şi k C.p. aplicată pe lângă pedeapsa rezultantă să se realizeze în condiţiile art. 68 alin. 1 lit. b C.p. Menţine în rest dispoziţiile hotărârii penale apelate”. Or, anularea suspendării pedepsei duce clar la executarea ei…

UPDATE 2, ora 21.08: La loc comanda! Adrian Percea nu face pușcărie, pedeapsa rămâne cu suspendare

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite