UPDATE. Alegerile locale, amânate (și) la inițiativa lui Marcel Vela. Printre beneficiari, Silviu Hurduzeu și Felix Borcean

Ceea ce era de așteptat chiar se întâmplă. Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat, la debutul ședinței de Guvern de azi, că a fost formulat proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind amânarea alegerilor locale.

Din cauza crizei epidemiologice, la propunerea Autorității Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Lucrărilor Publice, Guvernul va adopta azi OUG privind prelungirea mandatelor aleșilor primari până cel târziu în 31 decembrie 2020.

„Este evident că, în această situaţie de criză, nu se pot desfăşura activităţi specifice campaniei electorale şi că alegerile trebuie organizate într-un context sigur din punct de vedere epidemiologic. Aşadar, trei instituţii, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul de Interne şi Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, au iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă de prelungire a mandatelor aleşilor locali până nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020. În acelaşi timp, ţinând cont de actualul context epidemiologic şi de decretul preşedintelui României privind starea de urgenţă, inclusiv procedura pentru pregătirea alegerilor şi desfăşurarea acestor alegeri doresc cele trei instituţii să fie simplificate”, a afirmat Turcan.

Astfel, partidele politice vor trebui să prezinte liste cu doar 25.000 de semnături, respectiv minimum 500 de semnături pentru fiecare județ și 1.000 de semnături pentru București.

Paradoxal, din cauza (sau datorită) crizei pandemice, s-a ajuns deci în situația ca Marcel Vela să inițieze și să voteze un act normativ prin care i se prelungește mandatul de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin rivalului său de la PSD, Silviu Hurduzeu, cel care a obținut funcția în iunie 2016 tocmai în dauna lui Vela. Dar și mandatul de primar al lui Felix Borcean, în municipiul pentru care Marcel Vela are alte planuri politico-administrativ.

Sursă foto: expressdebanat.ro

UPDATE, ora 20.20

Potrivit proiectului ordonanței de urgență, prezentat de hotnews.ro, procedurile privind organizarea alegerilor locale se iniţiază în cel mult 3 luni de la data încetării duratei stării de urgenţă instituite prin decretul președintelui, dar nu mai târziu de 3 luni de la data încetării duratei normale a mandatelor autorităților administrației publice locale.
Ce prevede proiectul de ordonanță de urgență intrat în ședința de luni seară a Guvernului, privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale în perioada 2016-2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum şi modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ:

  • Art. 1. – Procedurile privind organizarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale se iniţiază în cel mult 3 luni de la data încetării duratei stării de urgenţă instituite prin Decretul Președintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, dar nu mai târziu de 3 luni de la data încetării duratei normale a mandatelor autorităților administrației publice locale cuprinse în perioada 2016-2020.
  • Art. 2. – Data alegerilor prevăzute de art. 1 se stabileşte conform art. 10 alin. (1) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, la propunerea Autorității Electorale Permanente și a Ministerului Afacerilor Interne, cu avizul Comitetului naţional pentru situaţii speciale de urgenţă.
  • Art. 3. – Mandatele autorităților administrației publice locale cuprinse în perioada 2016-2020 se prelungesc până la data preluării, în condițiile legii, de către noile autorități ale administrației publice locale, a mandatelor rezultate în urma alegerilor prevăzute de art. 1, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.
  • Art. 4. – (1) La alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, numărul minim al susținătorilor prevăzut de art. 49 și 50 din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, se va reduce la jumătate.
  • (2) Prin derogare de la prevederile art. 49 alin. (2), art. 50 și art. 51 alin. (5) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, pentru candidaturile la consiliul local și funcția de primar din aceeași circumscripție electorală, respectiv pentru candidaturile la consiliul județean și președintele consiliului județean din aceeași circumscripție electorală, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale şi candidaţii independenţi vor prezenta câte o singură listă de susținători.
  • Art. 5. – Prin derogare de la prevederile art. 47 alin. (1) și art. 49 alin. (2) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, pentru a propune candidaturi în toate circumscripţiile electorale la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale pot opta să depună la Biroul Electoral Central, în cel mult 30 de zile de la începerea perioadei electorale, liste de susținători la nivel național, care cuprind un număr minim de 25.000 de alegători, din care cel puțin 500 de alegători în fiecare județ și 1.000 de alegători în municipiul București.
  • Art. 6. – (1) Prin excepție de la prevederile art. 5, pentru a depune candidaturi într-un județ sau municipiul București la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale pot opta ca, în locul depunerii listelor de susținători, să facă dovada depunerii în contul bancar deschis pentru campania electorală la nivelul județului respectiv sau al municipiului București, după caz, a unor contribuții electorale în valoare de cel puțin 50 de salarii de bază minime brute pe țară.
  • (2) Prin derogare de la prevederile art. 47 alin. (1) și art. 50 din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, candidatul independent poate opta ca, în locul depunerii unei liste de susținători, să facă dovada depunerii în contul bancar deschis pentru campania electorală a unei contribuții electorale în valoare de cel puțin 3% din valoarea maximă admisă pentru funcția pentru care candidează, conform art. 28 alin. (12) lit. b) – n) din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
  • (3) Contribuțiile electorale prevăzute de alin. (2) și (3) vor putea fi utilizate numai în condițiile prevăzute de Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
  • Art. 7. – (1) La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale şi candidaţii independenţi vor putea opta să întocmească şi să depună electronic, în condițiile legii, liste de susţinători şi dosare de candidatură, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 47 şi art. 49 – 51 din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare.
  • (2) Metodologia de aplicare a prevederilor alin. (1) se stabilește prin hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente, adoptată în cel mult 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
  • Art. 8. – Alineatul (3) al articolului 151 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 555 din 05 iulie 2019, se modifică și va avea următorul cuprins:
  • „(3) Mandatul primarului prevăzut la alin. (1) se exercită până la depunerea jurământului de către primarul nou-ales. Mandatul primarului poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război, calamitate naturală, dezastru, sinistru deosebit de grav ori în alte situații expres prevăzute de lege atunci când, din cauza acestor situații, nu pot fi organizate alegeri în condițiile alin. (1).”
Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available