Ambasadorul Republicii Cehe în România, Halka Kaiserova, în vizită în Banatul Montan

 

Ambasadorul Republicii Cehe în România, Halka Kaiserova, s-a aflat, astăzi, 22 februarie, în Caraș-Severin, pentru a pleda cauza rezolvării problemelor cu care se confruntă comunitatea cehă din Banatul Montan. 

 

Aflată de câteva zile în Caraș-Severin, unde a vizitat comunitățile cehe din sudul județului, Excelenţa Sa, Halka Kaiserova, ambasadorul Republicii Cehe în România, a avut, astăzi, 22 februarie, la Instituția Prefectului și la Consiliul Județean, întrevederi și cu reprezentanții conducerii administrative. Din delegație au mai făcut parte: șeful Secției Consulare – Ambasada Republicii Cehe în România, consilier Jitka Kruková, președintele Filialei Zonale Banat Sud a Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România, Ștefan Bouda, și primarul comunei Gârnic, Nicolae Tismănar.

 

În cadrul discuțiilor purtate, Excelenţa Sa Halka Kaiserova s-a arătat plăcut surprinsă de colaborarea instituțiilor și autorităților publice cu comunitatea cehă din Banatul Montan, pe care a vizitat-o în ultimele zile, dar și de modul în care tradițiile culturale se păstrează în satele cu populație cehă. Anul acesta se împlinesc două secole de la venirea cehilor în România, moment care va fi marcat printr-o serie de manifestări în comunitățile cehe. Excelența Sa a remarcat fenomenul interesant prin care familii care au plecat în Cehia se reîntorc în comunitățile din județul Caraș-Severin datorită faptului că nivelul de trai a fost îmbunătățit în ultimii ani de către primăriile localităților respective. Totuși, a punctat o serie de probleme care ar necesita intervenția instituțiilor publice, cum ar fi investiții în infrastructura rutieră care să le asigure cetățenilor confortul dorit și dezvoltarea turismului, acces îmbunătățit la servicii medicale și atragerea investitorilor. La finele anului trecut, în Caraș-Severin erau înregistrate șapte firme cu capital ceh.

 

 

Prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir, a declarat că, în ceea ce privește asistența medicală, în comunele Coronini și Gârnic s-au făcut demersuri de către administrațiile publice locale pentru amenajarea de dispensare moderne și bine dotate, însă acestea se confruntă cu lipsa medicilor și asistenților medicali. În acest sens, a precizat că intenționează să organizeze în cursul lunii martie o întâlnire zonală cu reprezentanții primăriilor și ai instituțiilor cu atribuții în domeniul sănătății, care se va desfășura cel mai probabil în comuna Coronini.

 

În ceea ce privește infrastructura rutieră, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a dat asigurări că în această vară va fi asfaltat tronsonul de aproximativ 3,5 kilometri din Drumul Județean 571 ce face legătura între Gârnic și Padina Matei, asigurarea accesului în zonă fiind importantă pentru dezvoltarea turismului.

 

Potrivit datelor preliminare ale recensământului din 2021, în Caraș-Severin trăiesc puțin peste 900 de persoane de etnie cehă. În județ sunt trei școli gimnaziale, în localitățile Sfânta Elena (comuna Coronini), Gârnic și Berzasca, și un liceu, în orașul Moldova Nouă, în care se studiază limba maternă cehă.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available