Amenzi de peste 200.000 de lei aplicate de ITM Caraș-Severin într-o singură lună

 

Munca la negru, nereguli în relația angajator-angajat și nerespectarea măsurilor de protecție sunt principalele deficiențe identificate de inspectorii ITM în urma controalelor efectuate în luna mai la 181 de angajatori din Caraș-Severin.

 

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin au dat, în luna mai, amenzi în valoare de 228.300 de lei angajatorilor din județ care au încălcat legislația în domeniu. În total, au efectuat 181 controale și au dispus 216 măsuri obligatorii pentru remedierea deficiențelor constatate.

 

La patru angajatori din domeniile construcții și intermedieri în comerțul cu material lemnos, inspectorii ITM au identificate opt persoane pentru care nu au fost întocmite forme legale de angajare. De asemenea, au mai fost identificați angajatori care nu au întocmit în formă scrisă contractele individuale de muncă; nu au întocmit programările colective sau individuale în vederea efectuării concediului de odihnă; nu au iniţiat negocierile în vederea încheierii contractului colectiv de muncă; au stabilit salariul de bază sub nivelul celui minim brut pe ţară sau au exercitat activități pentru care nu dețin cod CAEN. „În acest caz este vorba despre un angajator care, deși nu avea codul 7810 – activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă, a fost depistat desfășurând activităţi de mediere a cetăţenilor români în vederea angajării în străinătate”, se precizează într-un comunicat de presă semnat de inspectorul șef al ITM Caraș-Severin, Iancu Panduru.

 

O serie de nereguli au fost constatate și în domeniul sănătății și siguranței în muncă: neutilizarea echipamentului individual de protecţie din dotare; neasigurarea echipamentului individual de protecţie pentru lucrătorii din şantier; neluarea măsurilor de a fi păstrate în permanenţă libere căile de acces ce conduc spre ieşirile de urgenţă şi ieşirile propriu-zise; neluarea măsurilor în vederea legării betonierei la instalaţia de împământare. La acestea se adaugă și cele ce vizează normele anti-COVID-19, inspectorii ITM depistând angajatori care nu asigurau efectuarea triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condiţiile şi cu respectarea Instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă în scopul prevenirii contaminării cu virusul SARS-CoV-2.

 

Pe parcursul lunii mai au fost comunicate de către angajatori și șapte evenimente soldate cu cinci cazuri de incapacitate temporară de muncă şi două decese, care, deocamdată, nu au fost declarate accidente de muncă. Încadrarea lor urmează să fie făcută la finalizarea cercetărilor, se precizează în comunicatul transmis de ITM Caraș-Severin.

 

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available