Angajatori din Caraș-Severin, amendați de ITM (și) pentru munca la negru

 

Inspectorii de muncă au efectuat, pe parcursul lunii ianuarie, peste 200 de controale la angajatori din Caraș-Severin, în urma cărora au aplicat amenzi în valoare totală de peste 80.000 de lei.

 

206 controale la angajatori din județul Caraș-Severin, 212 măsuri obligatorii pentru remedierea deficienţelor constatate și sancţiuni contravenţionale în cuantum de 83.000 de lei. Acesta este bilanțul lunii ianuarie pentru inspectorii de muncă din cadrul ITM. Trei dintre amenzile date au fost pentru muncă nedeclarată, informează purtătorul de cuvânt al ITM Caraș-Severin, Mihaela Aga, prin intermediul unui comunicat de presă: „La trei angajatori au fost identificate două persoane care prestau activitate fără să aibă întocmit în formă scrisă contractul individual de muncă și o persoană care presta activitate în afara intervalului orar stabilit în contractul individual de muncă cu timp parțial. Angajatorii sancţionați pentru muncă nedeclarată au domeniul de activitate: restaurante, transporturi cu taxiuri, activități de consultanță”. Ca de obicei, ITM nu a făcut cunoscute numele firmelor unde s-au depistat nereguli.

 

Potrivit reprezentanților ITM, principalele deficienţe identificate la angajatorii controlați au fost: neîntocmirea în formă scrisă a contractului individual de muncă şi primirea la muncă a salariatului cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractului individual de muncă cu timp parţial; foi colective de prezenţă care nu reflectă realitatea orelor lucrate efectiv (nu sunt evidenţiate orele de început şi de sfârşit ale programului de lucru, precum şi orele efectuate pe timp de noapte); netransmiterea datelor referitoare la suspendarea și încetarea activității și transmiterea eronată a informațiilor în Registrul electronic de evidenţă a salariaţilor. De asemenea, au fost constatate nereguli și în ceea ce privește securitatea în muncă: efectuarea de lucrări specifice cu electricieni neautorizați; nu s-au luat măsuri ca blocul de siguranțe ce deservește instalația electrică să fie închis, iar cablurile electrice aferente acestuia să fie introduse în carcasă; nu s-au luat măsuri în ceea ce privește acoperirea golurilor rămase în urma lucrărilor de construcții efectuate.

 

În luna ianuarie, au fost comunicate la ITM, de către angajatori, două evenimente care au avut ca urmări două cazuri de incapacitate temporară de muncă, urmând ca la finalizarea cercetărilor să se stabilească dacă fac parte din categoria accidentelor de muncă.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite