Actualitate
Anul presei libere în Banatul Montan?! Buzzi-Peruti: „Aș sugera tinerilor ziariști să se lepede de păcatele obedienței și să fie liberi!”

În urmă cu 3 decenii, la finalul anului 1989, apărea, la Reșița, primul ziar liber după căderea comunismului. Cum a evoluat presa în cei 30 de ani trecuți de la acel moment și ce s-a ales de libertatea ei?
La aceste întrebări au încercat să ofere răspunsuri veteranii presei cărășene în cadrul unei întâlniri organizate în sala de ședințe a Palatului Administrativ pentru a marca „Anul presei în Banatul Montan. 30 de ani de jurnalism liber”.
Liberă și nu prea. Așa este văzută, astăzi, presa, de către Petru Buzzi, Peruti pentru apropiați (foto sus, alături de Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean), unul dintre ziariștii din vechea gardă, redactor la Flamura comunistă și mai apoi director al societății comerciale private Timpul, care avea să editeze în anii ’90-2000 tocmai ziarul județean care a luat locul Flamurei. „La începuturile ei de după 1989, presa a fost mai liberă decât este astăzi, când există mai multe interese. Dacă înainte de 1989 exista un singur patron al presei, Partidul Comunist, astăzi fiecare organism de presă are un patron și trebuie să servești interesele patronului sau interese oculte, uneori, dar, totuși, nu există democrație fără presă liberă. Eu aș sugera tinerilor ziariști să se lepede de păcatele acestea mai vechi ale obedienței și să fie liberi, să servească interesele țării și ale poporului român”, a afirmat Petru Buzzi.
Evenimentul a reunit gazetari de toate vârstele, pensionari sau încă activi, din presa scrisă, audio-vizuală și online. Un moment aparte a fost dedicat jurnaliștilor care nu mai sunt printre noi.
Cei care doresc să afle mai multe despre presa cărășeană și despre cei care au contribuit la istoria ei o pot face citind volumul lui Gheorghe Jurma, „Panorama presei din Caraș-Severin”, ce a fost lansat, aseară, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz”. Cartea cuprinde o istorie a presei, dar și analize pe diverse teme și domenii, de la politică la economie sau cultură, precum și un capitol dedicat ziariștilor din Caraș-Severin.
- Actualitate4 săptămâni în urmă
Eveniment comemorativ, la 76 de ani de la deportarea germanilor din Banatul Montan în URSS
- Educație3 săptămâni în urmă
UPDATE. Cum începe școala în Caraș-Severin? 168 de dascăli vaccinați anti-COVID, 5 unități de învățământ în scenariul roșu, 60 pe galben
- Actualitate3 săptămâni în urmă
Proiectul pentru reintroducerea tramvaiului în Reșița își așteaptă constructorul, licitația a fost urcată în SICAP
- Educație3 săptămâni în urmă
ISJ și DSP au stabilit cum se reia școala în Caraș-Severin. 225 de unități de învățământ – în scenariul verde, 168 – pe galben, 12 – pe roșu
- Caterincă pă bune, rele și lovele3 săptămâni în urmă
Primul vaccin anticovid, inventat de un medic din Caraș-Severin?