Anul presei libere în Banatul Montan?! Buzzi-Peruti: „Aș sugera tinerilor ziariști să se lepede de păcatele obedienței și să fie liberi!”

În urmă cu 3 decenii, la finalul anului 1989, apărea, la Reșița, primul ziar liber după căderea comunismului. Cum a evoluat presa în cei 30 de ani trecuți de la acel moment și ce s-a ales de libertatea ei?

La aceste întrebări au încercat să ofere răspunsuri veteranii presei cărășene în cadrul unei întâlniri organizate în sala de ședințe a Palatului Administrativ pentru a marca „Anul presei în Banatul Montan. 30 de ani de jurnalism liber”.

Liberă și nu prea. Așa este văzută, astăzi, presa, de către Petru Buzzi, Peruti pentru apropiați (foto sus, alături de Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean), unul dintre ziariștii din vechea gardă, redactor la Flamura comunistă și mai apoi director al societății comerciale private Timpul, care avea să editeze în anii ’90-2000 tocmai ziarul județean care a luat locul Flamurei. „La începuturile ei de după 1989, presa a fost mai liberă decât este astăzi, când există mai multe interese. Dacă înainte de 1989 exista un singur patron al presei, Partidul Comunist, astăzi fiecare organism de presă are un patron și trebuie să servești interesele patronului sau interese oculte, uneori, dar, totuși, nu există democrație fără presă liberă. Eu aș sugera tinerilor ziariști să se lepede de păcatele acestea mai vechi ale obedienței și să fie liberi, să servească interesele țării și ale poporului român”, a afirmat Petru Buzzi.

Evenimentul a reunit gazetari de toate vârstele, pensionari sau încă activi, din presa scrisă, audio-vizuală și online. Un moment aparte a fost dedicat jurnaliștilor care nu mai sunt printre noi.

Cei care doresc să afle mai multe despre presa cărășeană și despre cei care au contribuit la istoria ei o pot face citind volumul lui Gheorghe Jurma, „Panorama presei din Caraș-Severin”, ce a fost lansat, aseară, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz”. Cartea cuprinde o istorie a presei, dar și analize pe diverse teme și domenii, de la politică la economie sau cultură, precum și un capitol dedicat ziariștilor din Caraș-Severin.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite