Suntem prezenți și pe

Actualitate

Anul presei libere în Banatul Montan?! Buzzi-Peruti: „Aș sugera tinerilor ziariști să se lepede de păcatele obedienței și să fie liberi!”

Publicat cu

în

În urmă cu 3 decenii, la finalul anului 1989, apărea, la Reșița, primul ziar liber după căderea comunismului. Cum a evoluat presa în cei 30 de ani trecuți de la acel moment și ce s-a ales de libertatea ei?

La aceste întrebări au încercat să ofere răspunsuri veteranii presei cărășene în cadrul unei întâlniri organizate în sala de ședințe a Palatului Administrativ pentru a marca „Anul presei în Banatul Montan. 30 de ani de jurnalism liber”.

Liberă și nu prea. Așa este văzută, astăzi, presa, de către Petru Buzzi, Peruti pentru apropiați (foto sus, alături de Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean), unul dintre ziariștii din vechea gardă, redactor la Flamura comunistă și mai apoi director al societății comerciale private Timpul, care avea să editeze în anii ’90-2000 tocmai ziarul județean care a luat locul Flamurei. „La începuturile ei de după 1989, presa a fost mai liberă decât este astăzi, când există mai multe interese. Dacă înainte de 1989 exista un singur patron al presei, Partidul Comunist, astăzi fiecare organism de presă are un patron și trebuie să servești interesele patronului sau interese oculte, uneori, dar, totuși, nu există democrație fără presă liberă. Eu aș sugera tinerilor ziariști să se lepede de păcatele acestea mai vechi ale obedienței și să fie liberi, să servească interesele țării și ale poporului român”, a afirmat Petru Buzzi.

Evenimentul a reunit gazetari de toate vârstele, pensionari sau încă activi, din presa scrisă, audio-vizuală și online. Un moment aparte a fost dedicat jurnaliștilor care nu mai sunt printre noi.

Cei care doresc să afle mai multe despre presa cărășeană și despre cei care au contribuit la istoria ei o pot face citind volumul lui Gheorghe Jurma, „Panorama presei din Caraș-Severin”, ce a fost lansat, aseară, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz”. Cartea cuprinde o istorie a presei, dar și analize pe diverse teme și domenii, de la politică la economie sau cultură, precum și un capitol dedicat ziariștilor din Caraș-Severin.

Facebook Comments
Continuați
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ne găsești și pe

Reclamă
Actualitate3 ore în urmă

Crowdfunding pentru tipărirea primei benzi desenate despre orașul post-industrial Anina

Administrație4 ore în urmă

Concurs de oferte pentru o investiție de 22,5 milioane de lei

Justiție8 ore în urmă

DEZVĂLUIRI. Fost director al Combinatului din Reșița, dovedit „unul dintre cei mai mari criminali ai regimului comunist”!

Administrație17 ore în urmă

10.000 de lei pentru cetățenii care fac Reșița Curată! Primăria pune la bătaie și anul acesta premii în bani pentru asociațiile de locatari/proprietari

Administrație19 ore în urmă

40 de secunde pentru un VOT ISTORIC în CJ Caraș-Severin: asocierea cu Primăria Reșița pentru construirea unui SPITAL NOU

Socialo zi în urmă

Zimbrii se adaptează perfect în Munții Banatului. Încă 20 de exemplare vor ajunge în Caraș-Severin

Actualitateo zi în urmă

Primăria Reșița promovează portul popular din Banatul de Munte. La Casa de Căsătorii a fost deschisă o expoziție permanentă de costume tradiționale

Administrațieo zi în urmă

Romeo Dunca și Marius Isac, față în față cu primarii din județ. Miza: accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea comunităților locale

Actualitate2 zile în urmă

Trei zile dedicate artei ceramicii, la Centrul de Tineret Mansarda din Reșița

Sănătate2 zile în urmă

SARS-CoV-2 împlinește un an și în Caraș-Severin. Coronavirusul a fost atras mai mult de femei, dar bărbații i-au căzut victime în număr semnificativ mai mare. Cu 50%!

Cele mai citite