Ministerul Dezvoltării a publicat, astăzi, 19 octombrie, lista proiectelor acceptate la finanțare în cadrul primei runde de atragere de fonduri pe componentele Valul Renovării și Fondul Local din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Pentru județul Caraș-Severin au fost aprobate 76 de proiecte.
În cadrul primei runde de atragere de fonduri pe componentele Valul Renovării și Fondul Local din PNRR, Ministerul Dezvoltării va fi finanța investiții în 32 din cele 77 de unități administrativ-teritoriale din Caraș-Severin – municipiile Reșița și Caransebeș; orașele Anina, Băile Herculane, Moldova Nouă și Oravița; comunele: Armeniș, Berliște, Berzasca, Bozovici, Brebu Nou, Ciclova Română, Coronini, Constantin Daicoviciu, Dognecea, Ezeriș, Forotic, Grădinari, Lăpușnicu Mare, Măureni, Mehadia, Naidăș, Obreja, Păltiniș, Răcășdia, Sasca Montană, Slatina-Timiș, Târnova, Topleț, Turnu Ruieni, Vrani și Zăvoi – în valoarea totală de circa 338.000.000 de lei.
Este vorba, în total, de 76 de proiecte depuse de cele 32 de administrații locale din Caraș-Severin și acceptate la finanțare – 20 pe Valul Renovării, în valoare de circa 162.000.000 de lei, și 56 pe Fondul Local, în valoare de peste 175.000.000 de lei. Banii vor fi investiți în lucrări de eficientizare energetică și asigurarea siguranței seismice și la incendiu a blocurilor de locuințe și a clădirilor publice; realizarea de sisteme inteligente de management local; amenajarea de piste pentru biciclete; achiziționarea de mijloace de transport electrice și stații de reîncărcare pentru autovehicule electrice; construirea de locuințe pentru tineri și de serviciu pentru specialiști, precum și realizarea documentațiilor de amenajarea teritoriului și planificarea urbană.
Din suma totală de circa 338.000.000 de lei, cea mai mare parte – 144.521.478 lei – va fi investită pentru finanțarea proiectelor depuse de Primăria Reșița. Este vorba despre:
- Renovarea energetică a clădirilor rezidențiale multifamiliale – Lot 1, Lot 2 , Lot 3 și Lot 5;
- Reabilitare și eficientizare energetică Colegiul Național Mircea Eliade, Corp C;
- Renovarea energetică a Grădiniței cu Program Normal Pinocchio;
- Renovarea energetică a Grădiniței cu Program Prelungit Riki – Priki;
- Renovarea energetică a Sediului Direcției de Asistență Socială;
- Reabilitarea și eficientizare energetică a Cinematografului Dacia;
- Achiziție autobuze electrice pentru extindere sistem transport public;
- Soluții pentru smart-parking și e-Ticketing;
- Extinderea stocului locativ public pentru construcţii de locuinţe sociale în Zona Urbană Funcţională nr. 4 – Cartier Stavila şi Marginea pentru populaţia din zonele urbane marginalizate, Etapa II;
- Reactualizarea Planului Urbanistic General al Municipiului Reșița.
Ultimele patru proiecte (în valoare totală de 78.066.693 lei) sunt finanțate pe Componenta 10 – Fondul Local, iar celelalte (66.454.785 lei), în cadrul Componentei 5 – Valul Renovării.
Pe Componenta 5 – Valul renovării, mai beneficiază de finanțare:
- Oravița – trei proiecte în valoare totală de aproape 46.000.000 lei: Renovare energetică a clădirilor rezidențiale multifamiliale: bl. A3, bl. F2 si F9 – Zona Gării; Renovare energetică a clădirilor rezidențiale multifamiliale: bl. A13, bl. B19, bl. D25, bl. E1, bl. E3, bl. F7, bl. F13 – Zona Gării; Renovare energetică a clădirilor rezidențiale multifamiliale: bl. A11, bl. B18, bl. B20, bl. C12, bl. D22 – Zona Gării.
- Caransebeș – șase proiecte în valoare totală de peste 37.600.000 lei: Renovarea energetică pentru clădiri rezidențiale multifamiliale – str. Cazărmii, Bl.11, Scara A; Renovare energetică Colegiul National Traian Doda, corp B – Școala Generală Nr. 8; Renovare energetică Liceul Tehnologic Decebal, Corp B – Școala Generală Nr. 2; Renovare energetică Grădinița PP 4; Renovare energetică Liceul Tehnologic Decebal; Renovare energetică Internat Școlar, strada N. Popeea.
- Dognecea – două proiecte în valoare totală de peste 11.000.000 lei: Reabilitare 4 blocuri locuințe S+P+2E; Reabilitarea, modernizarea și creșterea eficienței energetice a Școlii Gimnaziale Dognecea.
Iar pe Componenta 10 – Fondul local, alături de proiectele depuse de Primăria Reșița, sunt finanțate investiții în municipiul Caransebeș, în orașele Anina, Băile Herculane, Moldova Nouă și Oravița, precum și în comunele: Armeniș, Berliște, Berzasca, Bozovici, Brebu Nou, Ciclova Română, Coronini, Constantin Daicoviciu, Dognecea, Ezeriș, Forotic, Grădinari, Lăpușnicu Mare, Măureni, Mehadia, Naidăș, Obreja, Păltiniș, Răcășdia, Sasca Montană, Slatina-Timiș, Târnova, Topleț, Turnu Ruieni, Vrani și Zăvoi.
În mediul urban este vorba despre următoarele proiecte:
- Anina – patru proiecte: Realizarea transportului public electric în orașul Anina și zona periurbană; Realizare sistem de monitorizare și supraveghere video în orașul Anina; Amenajare piste de biciclete în orașul Anina; Elaborarea în format digital a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al Orașului Anina.
- Băile Herculane – trei proiecte: Digitalizarea transportului public în comun la nivelul orașului Băile Herculane; Amenajare pistă de biciclete pe ruta Mehadia – Băile Herculane; Amenajare pistă de bicicletă în orașul Băile Herculane.
- Caransebeș – trei proiecte: Modernizarea și eficientizarea transportului public de călători prin achiziția de mijloace de transport nepoluante – autobuze electrice; Eficientizare și digitalizare prin intermediul soluțiilor ITS&TIC, a interacțiunilor dintre cetățeni și administrația publică; Promovarea infrastructurii de alimentare a vehiculelor electrice în municipiul Caransebeș.
- Moldova Nouă – patru proiecte: Asigurarea de sisteme TIC – stații de transport public în comun SMART în orașul Moldova Nouă; Asigurarea infrastructurii pentru transport verde – Realizarea de piste pentru biciclete la nivel local pe traseul strada Dunării – PTF Moldova Nouă; Asigurarea infrastructurii pentru transport verde – Realizarea de piste pentru biciclete la nivel local pe traseul strada Nicolae Titulescu – Piața de cereale și animale Moldova Nouă; Construirea de locuințe locuințe nZEB plus – pentru tineri/locuințe de serviciu pentru specialiști din sănătate și învățământ.
- Oravița – cinci proiecte: Mobilitate urbană verde – infrastructuri TIC; Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – piste pentru biciclete și alte vehicule electrice ușoare la nivel local, Zona Gării; Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – piste pentru biciclete și alte vehicule electrice ușoare la nivel local, strada Cloșca și strada Broșteniului; Plan Urbanistic Zonal – Zona turistică și de agrement delimitată de străzile Mihai Viteazul/DN 57, Nucilor, Valea Minerilor și DJ 573C; Plan Urbanistic Zonal – Zona turistică, de agrement și pentru sănătate – incintă fosta Ferma 9 și proximități.
La nivel național, Ministerul Dezvoltării finanțează, pe componentele Valul Renovării și Fondul Local din PNRR, 1.496 de investiții, în valoare totală de 7.126.942.691 lei, în 1.149 de localități.
Sursă foto: Banatul Montan