Aproape 50 de misiuni pirotehnice în Caraș-Severin. Două bombe de aruncător au fost descoperite pe șantierul unei săli de sport din Reșița

 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență desfășoară, la nivel național, o campanie de informare preventivă cu privire la riscul de producere a unor accidente la descoperirea muniției rămase neexplodate. Campania a fost inițiată ca urmare a producerii unor evenimente soldate cu rănirea gravă a unor persoane.

 

La nivelul județului Caraș-Severin nu au au avut loc, din fericire, accidente ca urmare a manipulării unor elemente de muniție rămasă neexploatată din timpul conflictelor militare. În ultimii doi ani, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” al județului Caras-Severin a desfășurat 48 de misiuni pirotehnice – 30 în 2020 și 18 anul acesta. Ultimele două misiuni au avut loc în municipiul Reșița.

 

„A fost vorba despre două bombe de aruncător, calibru 120 mm, găsite pe un șantier deschis în vederea construirii unei săli de sport. Precizăm faptul că, prin bună colaborare cu Primăria Municipiului Reșița, înainte de deschiderea lucrărilor, au fost organizate și desfășurate sesiuni de informare și instruire a muncitorilor cu privire la modul de comportare în cazul identificării unor muniții rămase neexplodate”, informează purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic”, Anca Balint.

 

 

Cetăţenii care găsesc sau au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate trebuie să apeleze imediat numărul unic de urgenţă 112 sau să anunţe organele autorităţilor locale – primărie, poliţie, pompieri, unităţile militare apropiate. Sunt strict interzise, existând risc mare de producere a unor accidente cu urmări grave:

– atingerea muniţiilor cu mâna sau alte obiecte;

– lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

– introducerea muniţiilor în foc;

– demontarea focoaselor sau altor părţi componente;

– joaca copiilor cu diferite muniţii ca: grenade, focoase, cartuşe, proiectile sau alte elemente pirotehnice;

– ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în încăperi sau locuinţe.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite