Astăzi, 29 octombrie 2022, se împlinesc 147 de ani de la naşterea Mariei Alexandra Victoria de Saxa-Coburg-Gotha, principesă de Marea Britanie și Irlanda ce avea să devină, în septembrie 1914, în calitate de soție a lui Ferdinand I, Regină a României.
La numai 12 ani, reșițeanca Maia Truțulescu aduce un omagiu special Reginei Maria, soția Regelui Ferdinand I al României – o nouă lucrare de excepție: un portret al suveranei, 130×80 cm, lucrare în acrilic pe pânză. La începutul acestui an, Maia a realizat un alt portret-omagiu, dedicat sculptorului Constantin Brâncuși, la 146 de ani de la nașterea artistului național.
„Prin această lucrare aduc un mic omagiu, uneia dintre cele mai importante personalităţi ale istoriei româneşti, Regina Maria. În 29 octombrie 2022 se împlinesc 147 de ani de la naşterea sa”, spune Maia Truțulescu pe pagina sa de socializare.
Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg-Gotha, viitoarea Regină a României, s-a născut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, comitatul Kent, Marea Britanie, părinții ei fiind Ducele Alfred de Edinburgh, al doilea fiu al Reginei Victoria a Marii Britanii, și Marea Ducesă Maria, unica fiică a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. În calitate de soție a Principelui Ferdinand, moștenitorul coroanei României, devine regină în 1914, după moartea Regelui Carol I.
„Devenită suverană în septembrie 1914, Regina Maria s-a implicat în viața politică a țării, cu tact și îndrăzneală. A avut un rol decisiv în făurirea României Mari, aflându-se în fruntea curentului filoantantist, ca un norocos sfătuitor al Regelui Ferdinand. (…) Iubitoare de frumos, Maria avea și o altă modalitate de afirmare a personalității – cea artistică. Creația ei literară cuprinde povestiri, evocări, romane, volume memorialistice. Ea însăși pictoriță talentată, Regina Maria a fost creatoarea unei societăți artistice, ce a avut printre membrii fondatori pe Ștefan Luchian și Ștefan Popescu”, aflăm din prezentarea făcută de specialiștii Muzeului Național Peleș pe pagina oficială a instituției.