Suntem prezenți și pe

Social

Asociația Evolution și Centrul Pro Vitam Reșița, două proiecte de 1,9 milioane de lei

Publicat cu

pe

Grupul de Acțiune Locală Reșița a făcut ieri, 8 mai, un pas ce ar putea fi decisiv în vederea obținerii de finanțări europene pentru proiectele „Făbricuța de Lemn” și „Servicii profesionale de arhivare”, aparținând Asociației Evolution și, respectiv, Centrului de Terapie Ocupațională și Recuperare Pro Vitam, ambele din Reșița.

Ieri, 8 mai 2020, a avut loc întrunirea membrilor Comitetului de Evaluare și Selecție (CES) din cadrul Grupului de Acțiune Locală (GAL) Reșița, în vederea analizării și întocmirii raportului final de selecție a fișelor de proiecte depuse în urma apelulului POR/GAL REȘIȚA/2020/9/5/IMM. CES are rol de evaluare și selecție a proiectelor ce vor fi implementate în teritoriul SDL, respectiv în zonele urbane marginalizate și funcționale cuprinse în Strategia de Dezvoltare Locală.

În componența CES, cel puțin 50% din membri aparțin sectorului nonpublic (privat). Niciunul dintre actorii implicați (sector public, privat, societatea civilă sau comunitatea marginalizată) nu deține mai mult de 49% din drepturile de vot. Apelul de fișe de proiecte POR/GAL REȘIȚA/2020/9/5/IMM s-a adresat beneficiarilor de proiecte pentru fișele de intervenție 9 din cadrul Strategiei de Dezvoltare Locală a GAL Reșița, fiind destinat mediului privat, entităților care îndeplinesc condițiile de eligibilitate specifice acestui apel.

Două proiecte cu punctaje eligibile

În urma analizei proceselor-verbale întocmite de experții evaluatori, membrii CES au constatat că, din punct de vedere al conformității administrative și al eligibilități, propunerile de proiecte supuse evaluării îndeplinesc criteriile minime de eligibilitate, iar cele 65 puncte obținute de fiecare din cele două proiecte depășesc punctajul minim obligatoriu, respectiv 50, necesar pentru a se califica la finanțare.

În acest context, CES a hotărât transmiterea spre finanțare a celor două fișe de proiecte, respectiv: Făbricuța de Lemn, în valoare de 930.300 lei, depus de Asociația Evolution Reșița; Servicii profesionale de arhivare, cu o valoare de 950.300 lei, depus de Centrul de Terapie Ocupațională și Recuperare Pro Vitam Reșița SRL. Valoarea maxima eligibilă a fișelor de proiect poate fi de 200.000 de euro, echivalent în lei la cursul de schimb din data semnării contractului de finanțare. Rezultatele evaluării vor transmise, cu propunere de finanțare, spre Comitetul Comun de Selecție din cadrul Organismului Intermediar Regional (OIR) POSDRU București.

Continuați lectură
Reclamă
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Intrare liberă pentru copii, de ziua lor, la Grădina Zoologică din Reșița

Publicat cu

pe

Grădina Zoologică „Prof. Ioan Crișan“ din Reșița va fi gazda copiilor luni, de ziua lor, deși era închisă în această zi din săptămână, iar excepția este un cadou făcut de municipalitate celor mici de Ziua Internaţională a Copilului.

Parcul zoologic reşiţean îşi va deschide porţile cu dedicaţie, accesul copiilor făcându-se gratuit în intervalul orar 10.00 – 20.00, ultima intrare permisă fiind la ora 19.30. Bineînțeles, în condiții de siguranță, păstrând distanțarea socială și normele de igienă impuse de autoritățile centrale în contextul pandemiei COVID-19.

„Primăria Reșița și Grădina Zoologică vă urează «La mulți ani!» de Ziua Internațională a Copilului!“, este mesajul transmis de municipalitate pentru sărbătoriții de mâine, 1 Iunie.

Continuați lectură

Social

Plăți pentru șomajul tehnic din Caraș-Severin? 6 milioane de euro pe lună!

Publicat cu

pe

Până vineri, 29 mai, deci cu doar câteva zile înaintea încheierii perioadei în care se pot depune cereri pentru luna aprilie, peste 1.400 de firme au primit bani prin AJOFM Caraș-Severin pentru angajații trimiși în șomaj tehnic.

13.680 de persoane au beneficiat în această lună de plata șomajului tehnic pe aprilie, ca urmare a cererilor depuse de 1.408 agenți economici la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Caraș-Severin. Pentru toți acești angajați cu contracte de muncă aflați luna trecută în șomaj tehnic, AJOFM a efectuat plăți însumând 20.878.681 de lei.

Dacă adăugăm și indemnizațiile de sprijin achitate de stat prin Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială pentru întreprinderile individuale, asociațiile familiale sau pentru întreprinzătorii cu profesii liberale, suma totală plătită în Caraș-Severin pentru cei aflați luna trecută în șomaj tehnic se ridică la aproape 30 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 6 milioane de euro.

CITEȘTE ȘI: AJPIS ridică la 15.000 numărul cărășenilor trimiși în șomaj tehnic!

Reprezentanții AJOFM țin să aducă aminte administratorilor de firme că formularele cu solicitările de șomaj tehnic aferente lunii mai trebuie trimise online începând cu data de 1 iunie, ora 00.00, nicidecum mai devreme. Până la acest termen se pot trimite cereri la AJOFM doar pentru luna aprilie.

 

Continuați lectură

Social

Pentru mii de cărășeni, boala e un lux! 15 comune din Caraș-Severin, fără medic de familie

Publicat cu

pe

Deși au garantat dreptul la asistență medicală, peste 15.000 de cărășeni sunt nevoiți să se descurce pe cont propriu atunci când este în joc propria lor sănătate. În comunele în care aceștia locuiesc nu există, în unele cazuri de ani buni, medic de familie. Deficitul de medici de familie în mediul rural în Caraș-Severin este de 35 la sută! Dar și la orașe există un deficit, însă de 13%.

Armeniș, Biniș, Brebu Nou, Cărbunari, Cornereva, Ciudanovița, Copăcele, Doclin, Domașnea, Gârnic, Goruia, Marga, Ocna de Fier, Șopotu Nou și Vrani sunt cele 15 comune din Caraș-Severin în care, în momentul de față, nu există niciun medic de familie. În unele din aceste zone, cum ar fi Goruia, Vrani sau Gârnic, situația persistă de ani de zile, în condițiile în care nu există posibilitatea legală de a impune unui medic unde anume să își deschidă un cabinet. Singura soluție pentru locuitorii acestor comune este aceea de a se înscrie pe listele medicilor de familie din localitățile apropiate.

„De asemenea, în județ există și localități unde funcţionează un cabinet de medicină de familie, însa necesarul de medici de familie este de doi. Acestea sunt: Berzovia, Bucoșnița, Carașova, Măureni, Obreja, Pojejena, Slatina Timiș și Zăvoi”, se precizează într-un raport întocmit de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin.

Deficit de medici de familie și în orașe

„Necesarul de medici de familie, stabilit în conformitate cu legislația în vigoare (se are în vedere un medic de familie la 1.800 de persoane), pentru județul nostru este de 192 de medici, iar numărul total al medicilor existenți este de 148, de unde rezultă un grad de acoperire cu medici de 77,08%. În mediul urban, avem 90 de medici de familie, dar necesarul este de 103, rezultând un grad de acoperire de 87,4%. În mediul rural, necesarul este de 89 de medici, dar avem doar 58. Gradul de acoperire cu medici în rural este de 65,17%”, se mai arată în același raport.

În județ funcționează și 8 centre de permanență care asigură continuitatea asistenței medicale.

Continuați lectură

Cele mai citite