Astăzi, pe „Vâlsanu”: Veteranii Muntelui Mic − Dan Paici, Ioan Epure și Corneliu Viziru – participă la Campionatul Naţional al Monitorilor de Schi!

Organizat în premieră pe Muntele Mic, Campionatul Naţional al Monitorilor de Schi îi va avea printre protagoniști pe trei dintre oamenii muntelui, ale căror vieți au fost și încă mai sunt strâns legate de cea a masivului montan. Dan Paici, Ioan Epure și Corneliu Viziru au făcut istorie pe schiuri în ultimele decenii, ca monitori de schi, salvamontiști și mentori pentru generații întregi de pasionați ai sporturilor de iarnă.

Ediția a XXII-a Campionatul Naţional al Monitorilor de Schi din România se desfășoară, astăzi, pe Pârtia Vâlsanu de pe Muntele Mic. La invitația lui Cristian Paici de la Școala de schi și snowboard Muntele Mic, în competiție vor intra, la categoria schi alpin masculin, grupa de vârstă 60 – 70+ ani, cei trei veterani ai Muntelui Mic, Dan Paici, Ioan Epure, zis Iepurașu, și Corneliu Viziru.

Dan Paici, la 66 de ani, schior activ

„Dan Paici este tatăl meu. Nu știu când m-a pus pe schiuri prima dată, eram prea mic ca să-mi amintesc. Din povești aud că eram pe la cabana Cuntu de lângă Muntele Mic, unde locuia o familie de meteorologi care avea o fetiță de vârsta mea pe care o chema Ruth. Tatăl ei, Ziegfried, primise niște clăpari de copii de la neamurile din Germania pe care îi împărțeam cu Ruth toată ziua. În afară de mine au fost nenumărați copii și tineri care veneau cu «Dane» la munte ca să învețe să schieze. După vreo trei ture de Meridionali făcute în plină iarnă, a intrat în Salvamont Caransebeș, unde a avut o activitate îndelungată și a completat în premieră echipa cu tineri din Oțelu Roșu. Acum, acei tineri nu mai sunt chiar tineri, dar încă sunt membri activi ai echipei de Salvamont. La cei 66 de ani ai săi, este încă în formă și îl mai puteți vedea la schi pe pârtiile de la Muntele Mic. Și da, încă are barbă, de 40 de ani nu a dat-o jos și nici nu se gândește să o dea”, scrie Cristian Paici pe pagina de facebook a Școlii de schi și snowboard Muntele Mic.

Ioan Epure, „showman, simpatic, glumeț”

Ioan Epure, zis Iepurașu, este un personaj marcant al Muntelui Mic care nu putea fi trecut cu vederea, își continuă Cristian Paici prezentarea: „Și ce personaj, ce showman, cât șarm… Mai rar întâlnești așa ceva. Ani la rând a activat ca meteorolog la Țarcu, unde se afla cea mai izolată cabană din țară. Totul se ducea cu spatele acolo. Nici apă nu aveau. Iarna puteai să fii blocat acolo chiar și două luni. Fetele lui, Oana și Codruța, au copilărit la propriu în vârf de munte, la 2.190 de metri. Este promotorul taberelor de copii la Muntele Mic. Nu cred să cunosc vreun schior care să nu fi fost în tabăra de schi la Iepurașu. Copiii de atunci suntem cam la 30-40 de ani acum. Timpul trece… O prezență carismatică, un om pe care îl îndrăgești de cum deschide gura. Este un simpatic și un glumeț. La cei 71 de ani ai săi încă reușește să facă spectacol pe schiuri”.

Corneliu Viziru, cultura fizică și sportul

Ultimul veteran al Muntelui Mic, dar nu cel din urmă, este profesorul Corneliu Viziru care, la respectabila vârstă de 78 de ani, schiază la fel de elegant ca în tinerețe, spune Cristian Paici, de la care aflăm despre Corneliu Viziru că „a fost profesor de educație fizică și sport în Caransebeș unde a format și a crescut la propriu tineri atleți și viitori performeri. Alături de alți oameni de munte este întemeietorul primei formațiuni de Salvamont din țară, Salvamont Caransebeș, întemeiată cu efortul unor iubitori ai muntelui și al acestui titan al sportului cărășean. Mi-a zis că pe vremuri nu se spunea educație fizică și sport, ci cultură fizică și sport. Și se pare că așa și este. Mulțumim, domnule profesor, pentru că ne-ați învățat ce înseamnă cultura fizică și pentru întreaga dumneavoastră activitate în sport. Cu deosebită plăcere îmi amintesc că acum nouă ani, la un concurs organizat la Muntele Mic, profesorul Corneliu Viziru a primit un premiu de onoare, fiind cel mai în vârstă participant. Alături de el, un prichindel de un an și două luni a primit premiul de onoare ca cel mai tânăr participant, Vlad Paici, nepotul lui Dan Paici”.

Înaintea competiției, Cristian Paici le-a oferit celor trei „eroi fantastici” un cadou simbolic pentru întreaga lor activitate pe munte: o geacă de schi cu emblema Școlii de schi și snowboard Muntele Mic, reprezentând echilibru, alunecare, munte și principalele sporturi de iarnă practicate pe Muntele Mic.

„Și având în vedere că este luna martie, nu pot să nu spun că în spatele acestor Oameni de munte au stat niște FEMEI în adevăratul sens al cuvântului. Femei cărora le sărut mâna și pe care le îmbrățișez pentru că fără ele nu ar fi fost ei așa cum sunt”, încheie Cristian Paici, precizând că, poate, cu altă ocazie, va prezenta și „eroica lor existență alături de cei trei și de munte”.

Sursă foto: Facebook Scoala de schi si snowboard Muntele Mic

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite