Au rămas fără petarde şi artificii, în prag de Revelion. Poliţiştii din Caraş-Severin au confiscat peste 70 de kilograme de articole pirotehnice

 

Articolele pirotehnice confiscate de poliţiştii de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Caraș-Severin erau din categoriile F2 şi T1.

 

72 de kilograme de articole din categoriile F2 și T1 (articole pirotehnice care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni) au fost ridicate ieri, 27 decembrie, de polițiștii de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase de la trei persoane din Bocșa, Turnu Ruieni și Forotic care le deţineau fără drept. „În toate cele trei cazuri au fost întocmite dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, iar polițiștii continuă cercetările”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Caraş-severin, Alina Boeru.

 

Poliţiştii recomandă cetăţenilor respectarea legislației privind regimul materiilor explozive:

 

  • Cumpărați petarde și articole pirotehnice doar de la comercianți autorizați și verificați autenticitatea produselor.

 

  • Respectați legislația privind comercializarea și utilizarea petardelor și instrucțiunile de folosire.

 

  • Asigurați-vă că persoanele care achiziționează sau utilizează petarde respectă vârsta minimă impusă de lege, respectiv vârsta de 16 ani în cazul deținerii și utilizării articolelor pirotehnice din categoria I și 18 ani în cazul achiziționării acestora.Tentația copiilor pentru a folosi astfel de materiale este foarte mare, în special în această perioadă, iar manevrarea defectuoasă a acestora poate conduce la evenimente grave: rănirea membrelor, caz în care se poate ajunge până la amputare, arsuri la nivelul feței sau corpului ori afectarea auzului sau văzului.

 

  • Să nu uităm nici animalele și păsările care trăiesc atât în gospodării cât și în mediul înconjurător. Și ele pot fi afectate și traumatizate sever de zgomotul produs de artificii și petarde, după cum avertizează specialiștii.

 

  • Comercianții trebuie să depoziteze și să expună petardele în mod corespunzător, respectând condițiile de siguranță și evitând expunerea la surse de căldură.

 

  • Respectați instrucțiunile de utilizare și avertismentele referitoare la potențialele riscuri.

 

  • Nu folosiți petarde în zone aglomerate sau unde pot exista materiale inflamabile.

 

Sancțiunile contravenționale pentru nerespectarea dispozițiilor Legii nr. 126 din 1995 referitoare la reglementarea materiilor explozive ajung până la 7.500 de lei în cazul persoanelor fizice și 15.000 de lei în cazul celor juridice, iar pentru faptele încadrate ca infracțiune, pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de la trei luni la un an.

 

Facebook Comments

Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available