Migranții depistați la granița româno-sârbă din Caraș-Severin sunt cercetați pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar opt cetățeni români sunt cercetați pentru trafic de migranți, în cadrul unor dosare penale deschise la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin.
20 de migranți din Turcia și șapte din India care au trecut ilegal frontiera din Serbia în România, cu intenţia de a ajunge într-un stat din vestul Europei, au fost depistați în perioada 15-17 decembrie, în cadrul unor acțiuni de control efectuate de poliţiştii de frontieră din cadrul sectoarelor Moldova Veche și Naidăș.
Astfel, poliţiştii din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Moldova Veche – ITPF Timișoara au depistat, sâmbătă, 17 decembrie, în trafic, pe DN57A, două autovehicule înmatriculate în România, conduse de cetăţeni români, în care se aflau șapte pasageri străini care nu deţineau documente de identitate asupra lor. În cadrul verificărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că străinii, cu vârste cuprinse între 18 și 46 de ani, sunt din Turcia, aceștia declarând că au trecut ilegal frontiera din Serbia în România cu intenția de a ajunge într-un stat din vestul Europei cu ajutorul celor doi șoferi români. Înainte cu două zile, pe 15 decembrie, polițiștii din cadrul aceluiași sector au depistat, între localitățile Baziaș și Divici, în dreptul km fluvial 1070, 13 turci care, la fel, trecuseră ilegal în ţara noastră din Serbia. Migranţii erau aşteptaţi în zonă pentru a fi preluați din apropierea frontierei de către cinci şoferi români, cu autoturisme înmatriculate în județul Arad.
Vineri, 16 decembrie, și în zona localității Iam, au fost depistați migranți ilegali. Este vorba despre șapte cetățeni din India, cu vârste cuprinse între 21 și 38 de ani, care au încercat să între ilegal în România pe jos, pe la frontiera verde, beneficiind de ajutorul unui cetăţean român. Grupul a fost depistat de poliţiştii din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Naidaș, la aproximativ 500 de metri de linia de frontieră.
În toate aceste cazuri, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în privinţa cetăţenilor străini pentru săvârșirea infracțiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar faţă de cetăţenii români, pentru trafic de migranți, în cadrul unor dosare penale aflat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale care se impun.
„În acest context, reamintim cetăţenilor români şi străini să nu transporte persoane necunoscute din apropierea sau spre frontiera de stat, iar în situaţia în care le sunt solicitate astfel de servicii de transport, să anunţe echipajele Poliţiei de Frontieră, apelând numărul de telefon care funcţionează non-stop 021.9590”, transmite purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, Mihaela Leș.