Administrație
„Blocul fetelor”, o ruină reabilitată cu fonduri europene. Primarul Popa îl transformă într-un incubator de inițiative civice

Garsonierele din „Blocul fetelor” vor fi transformate în birouri și în spații multifuncționale pentru conferințe și seminarii. Reconfigurarea imobilului aflat, în prezent, în stare avansată de degradare face parte dintr-un proiect derulat prin GAL Reșița. Consiliul Local a aprobat, în 30 iulie, achiziționarea a încă 5 camere din acest imobil pentru buna desfășurare a proiectului.
Până în 1989, „Blocul fetelor” din Lunca Pomostului a fost cămin pentru eleve, de aici și denumirea sub care este cunoscut de reșițeni. Ulterior, la parter au fost amenajate spații comerciale și birouri, iar garsonierele de la etajele 1 și 2 au primit destinația de locuințe sociale. Și, treptat, imobilul a ajuns o ruină.
Reabilitarea lui presupune intervenții majore atât în ceea ce privește consolidarea imobilului, cât și modernizarea acestuia, astfel încât să poată găzdui spații de desfășurare a unor activități sociale, comunitare și culturale, care vor fi puse la dispoziția ONG-urilor și a grupurilor de inițativă din zonele urbane marginalizate. Potrivit Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție întocmită de o firmă de arhitectură din București, garsonierele vor fi transformate în săli de conferințe, birouri, ateliere, săli de seminarii. De asemenea, vor fi amenajate zone de relaxare.
„Imobilul este într-o stare avansată de degradare și vrem, în cadrul proiectului de incluziune socială derulat prin Grupul de Acțiune Locală, să îl modernizăm, să îl aducem în normalitate. Acolo își vor desfășura activitatea Mansarda, Bike Attack, Prietenii Munților, orice alte asociații, ONG-uri care funcționează în Reșița. Le vom crea locuri unde să își poată desfășura activitatea, inclusiv câteva săli de ședințe și pentru derularea de evenimente”, a declarat primarul Ioan Popa la finalul ședinței de joi a Consiliului Local Reșița, în cadrul căreia a fost aprobată achiziționarea a încă 5 garsoniere, deținute de o societate comercială, la prețul total de 50.000 de euro, astfel încât proiectul să se poată desfășura în bune condiții.
Proiectul, cu o valoare eligibilă de 950.000 de lei, a fost depus spre finanțare în cadrul Apelului de proiecte POR/GAL REŞIŢA/2020/9/3/ Cultură, Sănătate, Educație.
- Actualitate4 săptămâni în urmă
Proiectul pentru reintroducerea tramvaiului în Reșița își așteaptă constructorul, licitația a fost urcată în SICAP
- Educație4 săptămâni în urmă
ISJ și DSP au stabilit cum se reia școala în Caraș-Severin. 225 de unități de învățământ – în scenariul verde, 168 – pe galben, 12 – pe roșu
- Administrație4 săptămâni în urmă
Parcările inteligente din Reșița nu vor fi toate cu plată. „Vom face în anumite zone o parcare galbenă, unde vei putea lăsa mașina cel mult 30 de minute”
- Actualitate4 săptămâni în urmă
Reșița prinde (tot mai multă) culoare. Artistul plastic Marian Truțulescu, din nou la înălțime [FOTO]
- Actualitate4 săptămâni în urmă
Locomotiva unui tren marfar, cuprinsă de flăcări în Domașnea