Se apropie termenul final până la care reșițenii pot depune proiecte de mobilitate urbană sau de amenajare a spațiului public pentru a fi finanțate în cadrul programului de bugetare participativă implementat de Primăria Reșița.
Reșițenii mai au timp până luni, 15 ianuarie, pentru a depune inițiative cetățenești de investiții publice pe bugetarea participativă. Pentru a depune un proiect sau pentru a vota o inițiativă, doritorii trebuie să-și facă un cont pe platforma: https://bp.primariaresita.ro/Public/RegisterAccountWithPersonalData. Iar cei care nu au posibilitatea de a înscrie un proiect pe platforma digitală, îl pot depune la sediul Primăriei, unde beneficiază de asistența aparatului administrativ. Proiectul poate să aibă valoarea de maximum 500.000 de lei și trebuie să se încadreze în unul dintre cele două domenii de interes: mobilitate urbană și amenajarea spațiului public. De asemenea, un proiect are nevoie de 30 de semnături, iar tabelul de adeziuni se poate descărca de aici: https://bp.primariaresita.ro/StaticCustom/PreviewAsset?filename=Regulament.pdf.
Până la această dată, au fost depuse 13 proiecte:
- Amenajare loc de relaxare – apeduct Sekul;
- Botanica. Grădină de legume verticală continuată de o grădină de legume la nivelul solului – campusul Liceului Teoretic „Traian Vuia”;
- Drum cicloturistic, informare și amenajare cu tăblițe informaționale a traseelor din jurul cartierului Sekul;
- Facilitarea accesului autoturismelor prin intersecțiile din zona Poșta Veche de pe strada Libertății – intersecția cu str. Independenței, Victoriei și Ștefan cel Mare;
- Furnalul, simbol de patrimoniu industrial – Furnalul nr. 2;
- Iluminat arhitectural Palatul Cultural Reșița;
- Loc de joacă în Dealul Crucii – mai jos de fostul Turn de apă;
- Parc natural – Secu;
- Parcare verde – strada Văliugului;
- Reabilitare perimetru de siguranță școlară – Aleea Tineretului;
- Sens giratoriu la intrarea în cartierul Moniom;
- Transport public de noapte – Reșița;
- Trecere de pietoni zona Intim – Bulevardul Republicii nr. 3.
Mai multe detalii despre fiecare proiect sunt disponibile aici: https://bp.primariaresita.ro/BugetareParticipativa/AllProjects.
În cadrul programului de bugetare participativă, cetățenii au și șansa de a face parte din Consiliul Bugetării Participative, care îndrumă procesul prin care cetățenii co-decid alături de administrație o parte din bugetul localității. Cei care își doresc acest lucru pot trimite un email la adresa: bugetareparticipativa@primariaresita.ro, urmând să fie contactați de un responsabil din primărie. Prima întâlnire a Consiliului Bugetării Participative cu reprezentanți ai primăriei și experți în procese participative va fi miercuri, 17 ianuarie, ora 12, în sala de ședințe de la parterul Primăriei Municipiului Reșița.
Sursă foto: Banatul Montan. Credit foto: Flavius Srinca