Drogurile, atât cele licite, alcoolul și tutunul, cât și cele ilicite, reprezintă o constantă în viața multor adolescenți. Mai mult de jumătate dintre elevii din Caraș-Severin chestionați în cadrul unui studiu realizat de Agenția Națională Antidrog au afirmat că au consumat alcool în ultima lună și că au fumat cel puțin o dată, iar 1 din 10 a experimentat cel puţin un drog ilicit.
Canabisul este cel mai consumat drog ilicit în rândul liceenilor din Caraș-Severin. 1 din 10 adolescenți a experimentat cel puțin o dată în viață consumul acestui drog. Asta arată Studiul privind consumul de alcool, tutun și droguri ilicite în rândul elevilor din învățământul liceal și profesional din Caraș-Severin realizat de Agenția Națională Antidrog. Pe locul 2 se situează așa-numitele etnobotanice, dar de pe lista neagră nu lispesc nici alte substanțe halucinogene. „În urma studiului pe care l-am realizat, în ceea ce privește prevalența consumului de droguri ilicite și noi substanțe psihoactive la nivelul județului Caraș-Severin, a reieșit faptul că cea mai mare valoare se înregistrează în cazul consumului de canabis: 10,1%. În clasamentul preferințelor adolescenților urmează etnobotanicele: 0,8%, LSD: 0,7%, cocaina și amfetaminele: 0,6%, ecstasy: 0,3%, ciuperci halucinogene: 0,2% și steroizii anabolizanți: 0,1%”, a declarat coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraş-Severin, comisarul-şef de poliţie Aurelian Vieru.
În ceea ce privește consumul de tutun, studiul relevă faptul că peste jumătate dintre elevi (56,9%) au fumat cel puțin o dată în viață, iar aproape o treime (32,7%) dintre cei chestionați au fumat în ultima lună. „În ceea ce privește acest tip de comportament, nu sunt diferențe semnificative statistic între sexe. Cu toate acestea, consumul de tutun cel puţin o dată în viaţă înregistrează valori mai mari în cazul băieților, 57,8%. În schimb, în cazul consumului cel puţin o dată în ultimele 30 de zile se constată o valoare mai mare în cazul fetelor, fapt pe care îl vom avea în vedere cu prioritate în programele de prevenire”, a precizat Aurelian Vieru.
Iar la consumul de alcool, datele sunt chiar mai îngrijorătoare, 9 din 10 adolescenți declarând că au băut cel puțin o dată în viață, iar 1 din 2 (54,2%), cel puțin o dată în ultimele 30 de zile, fapt ce i-a determinat pe specialiști să clasifice alcoolul drept un drog social larg acceptat. Cordoonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraş-Severin atrage atenția că, „deși consumul excesiv de alcool, cu experimentarea stării de ebrietate, în perioada adolescenţei, poate cauza probleme de sănătate şi sociale, mai mult de o treime dintre adolescenţi (44,4%) au consumat alcool în exces, de-a lungul vieţii, ajungând la starea de ebrietate, iar 11,2% au experimentat starea de ebrietate cel puţin o dată în ultimele 30 de zile”. De asemenea, îngijorător este și faptul că a scăzut vârsta de la care adolescenții se apucă de băut, cei mai mulți dintre cei care au declarat că au consumat alcool excesiv în ultima lună fiind elevi de clasa a X-a.
În acest context, autoritățile au aprobat un Plan comun de măsuri de prevenire a consumului de droguri ce va fi implementat pe parcursul acestui an școlar. Printre măsuri se regăsesc organizarea unor sesiuni de informare cu directorii instituţiilor de învăţământ cu privire la fenomenul drogurilor, derularea de activităţi de prevenire a consumului de alcool, tutun şi droguri cu tinerii asistaţi social şi asistenţii maternali profesionişti, precum și implementarea unor proiecte locale și naționale de dezvoltare a unor abilităţi care constituie factori de protecţie în ceea ce priveşte consumul de droguri.