UPDATE. Caraș-Severinul cicloturistic. Ioan Popa și Romeo Dunca vor să dezvolte județul prin valorificarea potențialului natural

Reșița și împrejurimile ei vor deveni o destinație atractivă pentru turiștii ecologiști. Edilul Ioan Popa a inițiat demersuri pentru a prelua în administrare locală drumul județean Reșița-Comarnic-Anina spre a-l integra într-un proiect de cicloturism. Ieri, a făcut o parte din acest traseu împreună cu Romeo Dunca, pe biciclete, pentru a-i prezenta acestuia planurile pentru zona Semenic-Cheile Carașului.

Primarul Reșiței, Ioan Popa, a vorbit astăzi, într-o conferință de presă, despre necesitatea găsirii unor domenii de nișă care să ducă la dezvoltarea orașului și a județului. „Trebuie să ieșim din logica asta: Ce facem cu industria? Ce facem cu siderurgia? Noi încercăm să identificăm alte nișe prin care putem crește valoarea economică a județului”. Ideea sa a fost susținută, în cadrul aceleiași conferințe de presă, și de candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca: „Trebuie să valorificăm potențialul natural al județului. Păstrăm ca industrie ceea ce avem și toată dezvoltarea trebuie împinsă într-o altă direcție: ecologică, durabilă, de unde putem să facem mult mai mulți bani decât din industrie”.

Una dintre aceste nișe a fost deja identificată. Este vorba despre cicloturism, o activitate care atrage din ce în ce mai mulți aventurieri pe două roți și care, în ciuda potențialului uriaș al Banatului Montan, se află încă într-o fază incipientă.

„Parcul Național Semenic-Cheile Carașului nu e pus în valoare”

Împreună cu administrația Parcului Național Semenic-Cheile Carașului și cu Asociația Bike Attack, Primăria Reșița are în plan mai multe proiecte pentru realizarea unor trasee de cicloturism în zona ariei naturale protejate. Pentru aceasta, edilul Ioan Popa a solicitat Consiliului Județean, de două ori deja, predarea în administrare a drumului Reșița-Comarnic-Anina, însă, deocamdată, acest lucru nu s-a concretizat.

Ieri am făcut un periplu cu bicicletele electrice, împreună cu Romeo Dunca. Am plecat pe traseul Văliug-Vila Klaus-păstrăvărie-cantonul Bârzăvița, unde drumul se scindează, la stânga merge spre Izvoarele Nerei, unde este cea mai veche pădure de fag din Europa, la drepta, spre Anina. Noi am mers la dreapta, am ajuns la Peștera Comarnic, pe care am vizitat-o. Am discutat despre faptul că Parcul Național Semenic-Cheile Carașului nu este pus deloc în valoare. Am solicitat Consiliului Județean a doua oară să dea Primăriei drumul Reșița-Comarnic-Anina, să îl luăm în administrare și să scriem niște proiecte de cicloturism împreună cu cei de la parcul național”, a povestit edilul.

Cicloturism de aventură și cicloturism de familie

În total, cei doi au parcurs cu bicicletele, dus-întors, aproape 50 de kilometri în 3 ore, excursia fiind, în fond, un pretext pentru a creiona planurile pentru dezvoltarea cicloturismului în zonă. „Am văzut și tronsoane din calea ferată Reșița-Anina, bucăți din terasamentul fostei căi uzinale, pe care o vom introduce în acest proiect. Are o pantă foarte mică și se pretează pentru trasee de familie, pot merge părinți cu copii, cu bicicletele. Iar celălalt traseu îl vom face pentru cicliștii mai dinamici. Împreună cu Cătălin Gavrilă (președinte Asociația Bike Attack, n.r.), care a fost cu noi, am convenit să facem câteva bucle și trasee de cicloturism în județ”, a mai precizat Ioan Popa.

UPDATE, ora 22.30

Primarul Reșiței a postat pe pagina sa de Facebook și câteva fotografii sugestive, însoțite de explicația: „Cu bicicleta, împreună cu Romeo Dunca și cu tinerii de la #bikeattack, pe traseul fostei căi ferate uzinale Anina-Reșița, o zonă de poveste care poate deveni o atracție pentru împătimiții de drumeții și cicloturism. În acest sens, facem demersurile necesare pentru a crea mai multe astfel de trasee prin care să legăm toate obiectivele din zonă”.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite