Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin spune că la Centrul pentru Managementul Integrat al Deșeurilor din Lupac ajung, destul de des, doar o parte din deșeurile din județul Caraș-Severin pentru că aparatura de sortare se defectează cu repetiție. Asta deși CMID a fost inaugurat abia anul trecut, în august!
„Când se strică ciurul, Garda de Mediu îi interzice operatorului să preia deșeurile din tot județul, fiind obligați să accepte doar atât cât pot prelucra”, explică președintele CJ Romeo Dunca. Ciurul cu pricina, un utilaj care are menirea de a simplifica mecanizat sortarea deșeurilor, se tot strică, iar Consiliul Județean a ajuns în instanță cu constructorul pentru despăgubiri.
Din păcate, cât timp ciurul este stricat, capacitatea de prelucrare a deșeurilor scade vertiginos și, astfel, deșeurile mai multor localități din județ nu mai pot fi acceptate în CMID, pentru a nu se repeta scenariul de pe groapa din Dealul Ciorii de la Reșița. Acolo, Sorin Simescu a reușit să ridice un adevărat munte de deșuri, care acum este extrem de greu de gestionat și produce foarte multă poluare, și chiar situații de urgență.
Dacă și în cazul afacerii lui Simescu comisarii Gărzii de Mediu ar fi fost la fel de intransigenți cum sunt acum cu operatorul CMID de la Lupac, altfel ar fi stat lucrurile. Doar că, cel mai probabil, în acel caz interesele erau cu totul altele…
Sursă foto: arhivă (octombrie 2020)