Cimitir medieval descoperit pe malul Dunării

 

O echipă de specialiști de la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, condusă de arheologul Adrian Ardeț, efectuează, în această perioadă, cercetări preventive pe raza satului Gornea (comuna Sichevița), unde există mai multe situri arheologice din perioadele romană și medievală.

 

Cercetările arheologice preventive au loc în punctul „Țărmuri”, situat pe malul Dunării, pe raza satului Gornea, în apropierea unei așezări medievale datată din secolele XI – XIII. În cursul celor trei săptămâni de săpături arheologice, echipa Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, condusă de arheologul Adrian Ardeț și formată din Dacian Rancu – directorul muzeului, Iulian Leonti – muzeograf și Dimitrie Negrei – arheolog, a descoperit cimitirul acestei așezări medievale, cu numeroase piese de inventar ce vor fi cercetate la muzeul din Caransebeș.

 

„Au fost cercetate 40 de morminte cu un bogat material arheologic. Cimitirul este o descoperire care completează imaginea asupra vieții rurale la începutul mileniului 2 d. Hr. în Clisura Dunării. În apropiere, în anii ’70 a fost descoperită o construcție romană datată în secolul IV d. Hr., care reprezintă o baie romană. Având în vedere că această cercetare preventivă a fost făcută la solicitarea unor persoane fizice, atât mormintele cât și inventarul acestora vor reprezenta un domeniu de studiu al specialiștilor în Evul Mediu Timpuriu și, totodată, vor completa patrimoniul muzeului din Caransebeș”, a declarat Adrian Ardeț.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available