În Caraș-Severin, numărul consumatorilor de droguri este în creştere, iar debutul vârstei de consum – în scădere. Consecința?
La sediul Instituţiei Prefectului s-a desfăşurat, în această săptămână, o întâlnire multipartită având ca principală temă prevenirea consumului de droguri. Au participat structurile Ministerului Afacerilor Interne, celelalte instituţii cu atribuţii în acest sens şi organizaţii neguvernamentale care lucrează cu tineri şi copii.
Având în vedere nu doar că numărul consumatorilor de droguri este în creştere, ci şi faptul că debutul vârstei de consum este în scădere, sub coordonarea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin au fost stabilite pentru perioada următoare o serie de măsuri. În ce constă acestea am aflat de la Mihaela Șchiopu, purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului: • intensificarea activităţilor de prevenire, conştientizare şi informare atât ale tinerilor, cât şi ale familiilor acestora; • colaborarea între instituţiile publice şi organizaţiile neguvernamentale prin crearea unei reţele de suport formate din specialişti din cadrul acestora; • implicarea şi atragerea tinerilor către activităţi alternative, de voluntariat; • oferirea de consiliere specializată; • instruirea asistenţilor sociali din centrele de zi publice şi private pe probleme de prevenire.
CITEȘTE ȘI: Tot mai mulți tineri din Caraș-Severin cad în plasa rețelelor de trafic de droguri
Tânăr adult, cu vârsta între 16 și 26 de ani, cel mult studii liceale, angajat, necăsătorit, locuiește cu familia sau într-un centru de asistență socială, amator de canabis, cercetat de DIICOT. Acesta este profilul consumatorului de droguri care ajunge, de bună voie sau trimis de procurori, la centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din Reșița. Anul trecut, au fost 50 de persoane, majoritatea cu acest profil. Canabisul, mai ieftin și mai ușor de procurat, este cel mai consumat drog, pe locul doi situându-se etnobotanicele.